Gigantul petrolier rus Lukoil vrea ca in urmatorii zece ani sa ajunga la rafinarea a circa 65.7 milioane de tone de titei anual in rafinariile pe care le detine, relateaza Itar-Tass.

Lukoil, care este cel mai mare grup independent de rafinare petroliera din Rusia, a rafinat anul trecut 48,95 milioane de tone de titei si isi propune sa dubleze aceasta cantitate pina in anul 2017.

"Vrem sa ajungem la dublarea valorii de piata a companiei noastre", se arata intr-un comunicat de piata. Iar acest obiectiv vrea sa fie atins prin cresterea productiei de hidrocarburi, expansiunea si modernizarea rafinariilor, ca si devoltarea activitatilor petrochimice.

Lukoil intentioneaza totodata sa isi sporeasca activitatea in domeniul producerii de energie electrica si cresterea vinzarilor.

Unul dintre cele mai mari proiecte prin care se spera cresterea valorii de piata consta in explorarea resurselor din regiunea Timano-Pechora, extrem de bogata in resurse de petrol si gaze. Lukoil doreste totodata incheierea de parteneriate cu companiile energetice rusesti detinute de stat, astfel incit sa aiba acces la cimpurile energetice strategice.

In Romania, Lukoil detine rafinaria Petrotel din Ploiesti si mai multe statii petroliere. In perioada 1998 - 2004 compania rusa a investit peste 500 de mii de dolari in industria petroliera din Romania.