Polonia a inaugurat un terminal maritim de gaz natural lichefiat care ii asigura independenta de Rusia
"Polonia si-a atins scopul strategic, suntem independenti in materie de gaze", a declarat Ewa Kopacz, la ceremonia de inaugurare a acestui terminal de GPL, o investitie de 720 milioane de euro.
Terminalul de la Swinujscie va avea o capacitate initiala de 5 miliarde m3 pe an, respectiv o treime din gazul consumat de Polonia. Capacitatea sa va ajunge pana la 7,5 miliarde m3 in urmatorii ani.
O treime din consumul de gaze in Polonia provine in prezent din resurse proprii, circa 40% este importat din Rusia si 20% din Asia centrala.
Din dorinta de a-si asigura independenta energetica, Polonia si-a modernizat sensibil infrastructura de gaze in cursul ultimilor ani, construind sute de kilometri de gazoducte si importand rezervoare subterane de gaz.
"Independenta noastra ne ofera si posibilitatea de a negocia pretul", a subliniat Kopacz.
Decizia de a construi acest terminal a fost adoptata in 2006, dar constructia sa, care a fost incredintata italienilor de la Saipem (grupul ENI) si care urma sa fie gata la jumatatea lui 2014, a suferit intarzieri.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Acest tip de santaj geopolitic a fost deja utilizat in trecut de Moscova si UE a fost treptat obligata sa vada realitatea si sa se adapteze, marind importurile din alte zone decat Rusia.
In comparatie cu Polonia, Romania are sansa de a deveni in cativa ani o exportatoare de "independenta energetica fata de Rusia", mai intai spre R.Moldova, apoi spre Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Slovacia si Serbia (desi aceasta este mai degraba un stat-satelit al Rusiei).
Pana la atingerea acestui obiectiv, am bifat deja prima etapa strategica, de anul asta am terminat cu importurile de gaze de la rusi, luam doar daca si cand vrem, productia interna acopera nevoile noastre si ale R.Moldova.
Doar ca in Basarabia e nevoie de prelungirea gazoductului de la Ungheni la Chisinau, lucrarile fiind prevazute sa inceapa in primavara care vine.
Nu e deloc intamplator ca agentii pro-rusi de la Chisinau incearca sa provoace alegeri anticipate, rasturnari de guvern si lupte de strada, vor sa saboteze acest proiect si Gazpromul are bani sa-i finanteze.
Din cauza gazului romanesc, in 2 ani Rusia ar pierde o parghie majora de influenta in Basarabia, asa cum a pierdut deja in Romania si Polonia.
Dintre toate fabricile de ingrasaminte chimice pentru agricultura, doar Azomures mai lucreaza la 40% din capacitate.
Este rusinos ca o tara cu potential agricoil apropiat de al Frantei sa importe ingr. chimice din Austria, Turci si Ungaria.
Nu cred ca tarile vecine vor o astfel de "independenta" :)
Asta e solutia pe termen lung fata de amenintarea Rusiei: Uniunea Europeana sa lucreze la Energy Union: piata comuna a energiei la nivel european. E cea mai mare lovitura pe care o poate da UE Rusiei.