Doua capitole din viitoarea strategie energetica nationala sunt finalizate, iar alte doua urmeaza sa fie puse in dezbatere publica in aproximativ doua saptamani, dupa care vor urma inca doua capitole pentru care s-a finalizat caietul de sarcini, a declarat luni ministrul energiei Andrei Gerea, cu ocazia inaugurarii Statiei de Comprimare Roman, investitie a companiei Romgaz. Reamintim ca toti ministrii energiei din ultimii trei ani au promis ca vor elabora o noua strategie energetica, adaptata actualelor conditii de pe pietele interne si externe.

"Sunt finalizate doua capitole care au prezentat o fotografie la momentul iernii trecute. Sunt finalizate alte doua capitole care vor fi puse in dezbatere publica in aproximativ doua saptamani si mai urmeaza alte doua capitole pentru care s-a finalizat caietul de sarcini, fiind in procedura de selectie a consultantului care va trebui sa ne dea principalele raspunsuri pentru viitorul energiei romanesti. Am incercat sa fundamentam ce ne dorim, cum putem avea un mix energetic echilibrat si eficient, independenta energetica si am solicitat ca documentatia sa ia in calcul mai multe scenarii privind evolutia necesarului de energie in viitor, precum si pozitia Romaniei pe piata regionala. Din aceasta strategie nu va lipsi nici industria miniera, pentru ca s-a dovedit in acest an cat este de necesara pentru securitatea energetica a Romaniei. Nu ne putem lipsi de 35% din capacitatea de productie a energiei electrice", a afirmat ministrul Energiei. Andrei Gerea a mai sous ca luna viitoare, Nuclearelectrica va semna Memorandumul de Intelegere pentru construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda cu investitorii chinezi.

De asemenea, ministrul Andrei Gerea a dat din nou asigurari ca nu vor fi probleme in aceasta iarna cu alimentarea cu agent termic pentru bucuresteni, directorul Romgaz Virgil Metea afirmand ca exista presiuni, dar si un anumit grad de intelegere fata de ELCEN in privinta programului de esalonare a datoriilor pe un termen de doi ani, sustinand ca problemele nu au fost generate de relatia comerciala dintre cele doua companii, restantele provenind din datoriile pe care RADET le are catre ELCEN.

Ministrul Energiei a fost prezent luni la inaugurarea Statiei de Comprimare Roman, investitie a Societatii Nationale de Gaze Naturale Romgaz SA, prin sucursala Medias.

Prin implementarea comprimarii pe Structura Roman, va fi accesat un volum de 500 milioane metri cubi de gaze, facilitand accesul gazelor in Sistemul National de Transport (SNT) in contextul mentinerii unei presiuni ridicate pe o perioada indelungata de timp. S-a optat pentru ampasamentul Harlesti ( jud. Bacau ), in apropiere a Statiei de uscare, astfel incat gazele comprimate la o presiune maxima de refulare de 24 bar sa fie conditionate prin aceasta si dirijate in SNT.

"Noua facilitate de comprimare de pe Structura Roman asigura accesul la un volum de 500 milioane m3 de gaze naturale. In urma testelor efectuate, a fost inregistrat un aport de debit de 176.000 m3/zi, urmand ca acesta sa creasca pe perioada exploatarii", a aratat directorul general Romgaz, Virgil Metea.

"Pe langa zona de stocare, avem nevoie sa crestem presiunea in care se opereaza, pentru a putea asigura alimentarea cu gaze pe perioade mai lungi cu temperaturi foarte scazute. De asemenea, investitia confera, pentru viitor, posibilitatea interconectarii cu tarile vecine", a spus la randul sau Andrei Gerea.

Lucrarile, realizate de Asocierea SC Sutech SA Medias (Lider de asociere), SC Condmag SA Medias si SC Inspet SA Ploiesti, au inceput in data de 9 septembrie 2013 si au fost finalizate in data de 28 august 2015, fiind receptionate in data de 9 septembrie 2015. Investitia a fost realizata cu suma de 57.083.562 lei (aprox. 13 milioane de euro).

Statia de comprimare a fost echipata cu doua compresoare Cameron actionate de motoare termice Waukesha, presiunea minima de aspiratie 3 bar, presiunea maxima de refulare 24 bar, debit de gaze pe fiecare compresor 300.000 m3.

Gazele ajung in Statia de Comprimare prin doua catene colectoare, una care preia gazele din zona Buhusi, Moldoveni, Brosteni si cealalta preia gazele de la Davideni, Margineni, Roman Secuieni. Intrucat sondele de pe zona Roman Batranesti au inca suficienta energie de zacamant, sunt dirijate in Statia de uscare, urmand a intra la comprimare la un moment ulterior.