UPDATE Lukoil a descoperit in Marea Neagra un zacamant important de gaze estimat la 30 miliarde de metri cubi/ Rusii vor fi cei care decid ce vor face cu gazele romanesti din Marea Neagra

de DP, CP     HotNews.ro
Miercuri, 14 octombrie 2015, 12:31 Economie | Energie


Companiile Lukoil, PanAtlantic si Romgaz au descoperit pe platforma continentala a Romaniei un zacamant important de gaze, a transmis miercuri Bursei de Valori oficialii Romgaz. In comunicatul transmis Bursei, se mai arata ca suprafata zacamantului poate atinge 39 km patrati iar rezervele, care urmeaza a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depasi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale. "In luna octombrie 2015 au fost finalizate lucrarile la sonda de explorare LIRA 1X, lucrari care au dus la descoperirea unui important zacamant de gaze, situat in sectorul romanesc al Marii Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident", se mai arata in comunicat.

UPDATE
In conditiile in care consumul anual de gaze in Romania este de circa 11 miliarde metri cubi, inseamna ca aceasta descoperire este echivalentul unui consum national pe aproape 3 ani. Lukoil detine 72% din concesiune, ceea ce inseamna ca rusii vor fi cei care vor lua decizii in privinta comercializarii gazelor.  Aceste cantitati de gaze sunt practic la mana Lukoil. Vor putea sa le vanda in Romania sau oriunde in alta tara. Este cea de-a doua mare descoperire de gaze in Marea Neagra, dupa ce a OMV Petrom si ExxonMobil din 2012.

Chiar daca statul roman este proprietarul perimetrelor petroliere, in urma concesiunilor, companiile cu care au fost incheiate acorduri sunt cele care au drepturile de explorare, dezvoltare si exploatare comerciala. Astfel ca acele gaze din Marea Neagra, indiferent de cine sunt explorate si mai departe exploatate, pot fi comercializate la export prin conductele de interconectare care urmeaza sa fie construite. Romania are in derulare proiecte de interconectare cu Ungaria si Bulgaria. In urma exploatarii acestor gaze, companiile trebuie sa plateasca statului roman o redeventa care este considerata in acest moment prea mica.
Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Inca de anul trecut ar fi trebuit sa fie schimbat acest sistem, insa Guvernul a amanat cu un an. Proiectul de lege privind aplicarea unui nou sistem de redevente petroliere ar fi trebuit finalizat in aceasta vara, potrivit promisiunilor Ministerului Finantelor, urmand sa fie trimis Parlamentului pentru dezbatere in luna septembrie. Insa nici pana acum nu a fost finalizat acest proiect.

Incepand cu anul 2011, lucrarile de explorare geologica din perimetrul EX-30 Trident sunt efectuate de LUKOIL Overseas Atash B.V. (care este detinuta in proportie de 100% de Compania Publica pe Actiuni LUKOIL) in baza Acordului de Concesiune incheiat cu Guvernul Romaniei.

In acest moment cota de participare Romgaz in Acordul de Concesiune este 10%, LUKOIL detine 72%, iar PanAtlantic Petroleum Ltd 18%.

Adancimea apei in cadrul perimetrului EX-30 Trident fluctueaza de la 300 la 1200 metri. Suprafata perimetrului este de 1.006 km2. Sonda LIRA - 1X este situata la aproximativ 170 km (90 milemarine) de la tarm, adancimea apei fiind de aprox. 700 m. Sonda a fost forata pana la adancimea de 2.700 m (8.858 picioare), cu ajutorul platformei semisubmersibile de foraj marin "Development Driller II", apartinand companiei TransOcean Ltd. La finalizarea lucrarilor de foraj, sonda a fost trecuta in conservare, in vederea efectuarii lucrarilor ulterioare de evaluare a zacamantului LIRA.

Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obtinute in timpul forajului, precum si ale investigatiilor geofizice, sonda LIRA - 1X a intalnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri.

In conformitate cu datele seismice, suprafata zacamantului poate atinge 39 km2 iar rezervele, care urmeaza a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depasi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale. Succesul sondei LIRA - 1X a dus la o diminuare a riscurilor in ceea ce priveste lucrarile viitoare de investigatii geologice pentru o serie de prospecte care reprezinta un potential semnificativ in ceea ce priveste continutul de resurse, localizate atat in apropierea structurii LIRA, cat si in alte zone ale perimetrului.

Programul lucrarilor viitoare, planificate pentru 2016, include o reprocesare a datelor seismice si forajul pe zacamantul LIRA a unei sonde de explorare evaluare, in vederea confirmarii volumului descoperirii si a confirmarii potentialului de hidrocarburi.

"Pentru Romgaz parteneriatul in explorarea platformelor din Marea Neagra reprezinta o directie noua de dezvoltare a afacerii precum si a portofoliului de zacaminte. Suntem o companie cu experienta de peste 100 de ani in lucrari on-shore, dar suntem deschisi pentru noile provocari ale lucrarilor off-shore si ne bucuram sa avem parteneri cu experienta in domeniu",  spune Virgil Marius Metea, Director Genera, SNGN Romgaz SA Medias.

Este cea de-a doua mare descoperire de gaze in Marea Neagra, dupa ce a OMV Petrom si ExxonMobil din 2012, estimata intre 42 si 48 miliarde metri cubi.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11070 vizualizari

 • +14 (22 voturi)    
  Nasol, rusii iau 72% din gaz romanesc (Miercuri, 14 octombrie 2015, 12:39)

  Miruna [anonim]

  Asa e cand suntem prosti si incompetenti, reajungem la Goga: " Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta".

  Chiar nu am avea capacitatea sa-l exploatam singuri ?
  Sau macar nu cu rusii sau asutriecii ?
  • +15 (21 voturi)    
   Veste proasta pentru Rusia (Miercuri, 14 octombrie 2015, 13:25)

   Concesiune nu inseamna vanzare [anonim] i-a raspuns lui Miruna

   Lukoil nu ia gazul nicaieri si nu-l poate nici scoate de acolo cand sau cum vrea, acum face doar explorare, nu exploatare, iar concesiunea nu e "vanzare", ci doar o posesie temporara a terenuui respectiv.

   Perimetrul respectiv e unul dintre cele 2(doua) controlate de parteneriat romano-americano-rusesc, din totalul de 59 concesiuni.

   Din restul de 57 doar alte 2(doua) sunt controlate de firme apropiate de Rusia si Gazprom (e vorba de societatea sarbeasca NIS), in timp ce 20 sunt "americane".

   Taxele, impozitele si redeventele se platesc in Romania si Lukoil stie deja ca nu e de glumit cu DNA-ul. Locurile de munca sunt create la noi, conductele si navele tot la noi vor opera.

   Romgaz e acolo si are acces la toate datele si toate robinetele.
   "...suntem deschisi pentru noile provocari ale lucrarilor off-shore si ne bucuram sa avem parteneri cu experienta in domeniu", spune Virgil Marius Metea, Director Genera, SNGN Romgaz SA Medias."
   In clar, Romgaz invata cum se face treaba, pentru viitor.

   Vestea foarte buna e ca Romania isi vede confirmata bogatia rezervelor de gaz din M.Neagra si ca e limpede acum ca devenim total independenti de gazul de import.

   Iar in cativa ani scoatem si R.Moldova de sub santajul energetic rusesc.
   • +5 (7 voturi)    
    Taxele, impozitele si redeventele (Miercuri, 14 octombrie 2015, 14:10)

    Close [utilizator] i-a raspuns lui Concesiune nu inseamna vanzare

    Redeventa, da. Cred ca se plateste "redeventa" mai mare la aerul respirat decat la petrolul si gazele scoase din pamantul nostru.
  • +3 (7 voturi)    
   agentia minerala ce face ? (Miercuri, 14 octombrie 2015, 13:39)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Miruna

   Parlamentul ce face ? redeventele acestea cum s au acordat ? cu plasa ? cu papornita ? cand ? de cine ?...ar trebui CSAT sa ceara o Investigatie la aceasta agentie, mai ales ca ceva mujici au furat niste harti cu reserve minerale ale Romaniei !
 • +20 (22 voturi)    
  Adica sa inteleg... (Miercuri, 14 octombrie 2015, 12:44)

  JestersTear [utilizator]

  ... ca tot rusii vor face pretul pentru gazele romanesti?

  Inainte cumparam gaze rusesti de la rusi acum vom cumpara gaze romanesti de la rusi.
  Frumos.
  • -8 (22 voturi)    
   soluția (Miercuri, 14 octombrie 2015, 13:40)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui JestersTear

   Soluția este naționalizarea tuturor resurselor de gaze și petrol ale României. Toate companiille (rusești, austriece și americane) să fie trecute în proprietatea statului. Sau alea americane sunt bune și alea rusești sunt rele?
   • +3 (15 voturi)    
    auzi..o intrebare cu raspuns sincer (Miercuri, 14 octombrie 2015, 13:55)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Internetul este Mujicesc sau American ? si una ajutatoare..tu ai un provider de la Moskva sau ai un provider romanesc de internet ?
   • +2 (14 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 14 octombrie 2015, 13:57)

    [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   • +4 (12 voturi)    
    Tristețe mare (Miercuri, 14 octombrie 2015, 14:10)

    J.C.Denton [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Vezi că de Băsescu n-ai zis nimic... Fii consecvent că doar pentru asta îți iei banii!
   • +6 (10 voturi)    
    Mie unul... (Miercuri, 14 octombrie 2015, 14:55)

    JestersTear [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    ... nu-mi ofera nicio incredere marile companii rusesti. Pe unde au ajuns au facut mai intai politica (Kremlin-ului) si mai apoi afaceri.
    Vezi Mechel, evaziunea de la Lukoil, refuzul cu obstinatie de a vinde direct Romaniei gaze ci doar prin intermediari, etc.

    Iar daca imi spui o singura tara in lumea asta unde nationalizarea a rezolvat bunastarea natiunii, eu ma inclin.

    Nicio companie nu face acte de caritate si nici nu e buna sau rea. Increderea pe care o genereaza este elementul cheie.
    Si mai degraba am incredere in companiile ne-rusesti decat in cele rusesti.
 • +8 (12 voturi)    
  DORESC CA lukoil.... (Miercuri, 14 octombrie 2015, 12:52)

  schroedinger [utilizator]

  Sa nu ia nimic! Sa se duca acasa odata, ca mi-e sila de astfel de "companii"!
  • +2 (10 voturi)    
   ... (Miercuri, 14 octombrie 2015, 13:30)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   @schroedinger...eu va inteleg ce doriti stimate coleg. Probl e ca rusul aduce niste avioane Suhoi, niste tancuri, ceva nave de suprafata. Demonstratia aia cu rachete de croaziera lansate din Caspica evident n-a fost pt. barbosii care oricum nu stiu ce i-a lovit.
   Bun, Romania sau prin extensie UE cam ce-ar aduce ca sa-si sustina dorintele? Pentru ca ati auzit, domnul ala...J.C. Juncker a zis ca Rusia nu suporta sa i se vorbeasca pe ton ridicat si s-o lasam mai moale cu SUA.
   • +5 (7 voturi)    
    tov Juncker ala a vorbit dupa o pufoaika (Miercuri, 14 octombrie 2015, 13:57)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    imnplicit efectele sunt vizibile..Frau Angela NU a dublat discurscul asa cum comandatii pe submarine fac De Regula, deci tov Juncker..a gresit..iertati l..ca nu a stiut ce a spu atunci
   • +7 (9 voturi)    
    EU NU SUNT COLEG CU TINE! (Miercuri, 14 octombrie 2015, 14:28)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    Dpdv logistic, lukoil-ul tau drag nu are ce face cu CH4 presupus descoperit, daca noi nu vrem sa fie exploatat!
    Deocamdata ROU trebuie de urgenta sa-si construiasca un terminal de gaz lichefiat.
    Dupa aceea vom mai vedea..
    • -3 (3 voturi)    
     ... (Miercuri, 14 octombrie 2015, 19:30)

     cartograful [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

     @schroedinger, vrei nu vrei, esti coleg de forum la hotnews.
     Bine ca nu si in alta parte, speram sa sesizezi ironia si ingrijorarea din post.
     Nu-mi e drag Lukoil-ul. Si pe rusi n-o sa-i opriti cu discursuri, si nici daca le dati Unfriend pe FB. Asta era ideea. Apararea Ro e practic 0 la momentul asta, pe Europa v-a spus si domnul Juncker sa nu va bazati iar SUA s-ar putea sa aibe treaba in alta parte la momentul adevarului. S-a mai intamplat cu tara asta.
 • +15 (15 voturi)    
  da (Miercuri, 14 octombrie 2015, 13:16)

  I [utilizator]

  multumim Tariceanu. Si romanilor care l-au votat!
 • +13 (15 voturi)    
  Binefacerile lui Iliescu. (Miercuri, 14 octombrie 2015, 13:28)

  vali47 [utilizator]

  Toți rușii veniți ca mari capitaliști(!) după dec.1989,sunt aduși de Iliescu(KGB).Pe unde au trecut sa ales praful.Totuși Iliescu a fost votat//democratic//,e drept cu sprijinul//dezinteresat//al pupincuriștilor din media.
 • -3 (15 voturi)    
  nu ziceau ei ca trebuie totul privatizat? (Miercuri, 14 octombrie 2015, 13:31)

  jackalphonse [utilizator]

  ca "obiectivele strategice" este un termen nociv pentru bunul mers al economiei capitaliste? Poftim, au privatizat. Luati cu lamaie ca sa nu vi se faca greata.
  • +1 (5 voturi)    
   romanii au tot luat (Miercuri, 14 octombrie 2015, 15:34)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   vine vremea sa mai si dam...la rusi si la obedientii lor.
 • +4 (6 voturi)    
  Super! (Miercuri, 14 octombrie 2015, 13:39)

  vioridix [anonim]

  Ca si o consecinta directa gazele se vor scumpi doar pentru populatia din Romania cu un procent seminificativ.Din redevente nu se va castiga decat ceva praf pe toba.Bucurati-va totusi pentru descoperire si multumiti Guvernului sI Parlamentului.
  Asa s-a intmplat in toate cazurile similare de dupa Revolutia din 1989.
 • +11 (13 voturi)    
  De ce? (Miercuri, 14 octombrie 2015, 13:41)

  sake [anonim]

  Vreau sa imi explice si mie cineva, pt ca nu mai inteleg nimic!!!
  De ce au rusii participatie 70%?De ce nu le putem exploata noi?Marea Britanie si Norvegia au devenit bogate si si-au alimentat industriile prin exploatarea resurselor din Marea Nordului.
  Cum putem afirma ca suntem liberi si independenti cand defapt gazele le exploateaza rusii, petrolul austriecii si ungurii (vezi articolul de pe hotnews de azi) , aurul canadienii??
  Ce ne mai tine in tara asta daca noi nu avem nici o speranta de mai bine si de investitii din bani proprii castigati simplu si direct!!!Fara fonduri Europene sau birocratie Europeana.
  Nu zicea Ponta ca se vor negocia?70% pt rusi???
  Chiar nu putem lua mai mult din propriile resurse?Asa de mare e presiune rusa pe noi, sau dragii nostri conducatori continua sa ne vanda fara scrupule?
  Bataie de joc, si inainte de Johannis si dupa el si cu Ponta si fara el la fel!!!
  Suntem vanduti ca sclavi.
  • +12 (12 voturi)    
   Cineva sa-i spuna Domnului Sake adevarul (Miercuri, 14 octombrie 2015, 14:01)

   aew [anonim] i-a raspuns lui sake

   Pentru ca, rusii au dat spaga unor "baieti -romani- destepti" ca sa obtina o concesiune profitabila, incat sa poata sa ajunga in aceasta pozitie.

   La fel si cu americanii.

   Sunteti multumit Domnu Sake de adeva.. pardon, raspuns ?

   Ca sa intelegeti mai bine, Romania este ca o persoana plina de vicii si in acelasi timp de calitati.
   Contextul face ca.. anturajul - sa-i exploreze calitatile, prin proriile vicii.
   • +2 (2 voturi)    
    ironie (Miercuri, 14 octombrie 2015, 14:45)

    Sake [anonim] i-a raspuns lui aew

    Dle Anonim,
    va multumesc pentru raspuns :)
    Din pacate ironia raspunsului dvstra cat si a formularii mele nu pot fi pe deplin apreciate, fiindca sunt adevaruri dureroase.
    • +2 (2 voturi)    
     tristul adevar din spatele ironiilor (Miercuri, 14 octombrie 2015, 16:39)

     aew [anonim] i-a raspuns lui Sake

     As fi vrut sa mai am vreun raspuns "destept" si la aceasta replica insa din pacate pot doar constat ca n-am.

     Cred ca singura solutie la toata aceasta nebunie din tara - este(din pacate) schimbarea tarii.

     Personal, nu am gasit vreo alta solutie, si chiar am incercat sa gasesc. Mereu am zis ca daca noi cei tineri(si cu constiinta) plecam, cine mai ramane sa schimbe ceva?

     Prefer sa gasesc un raspuns la aceasta intrebare din afara granitelor RO.

     Si mai am o intrebare, vis-a-vis de mersul Romaniei:
     Cum poti sa faci bine cuiva, care daca observa o intentie sincerca la tine, te numeste naiv?
  • -3 (9 voturi)    
   n-ai auzit propaganda RMGC (Miercuri, 14 octombrie 2015, 14:04)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui sake

   sau ce spunea basescu si ponta?
   este bine, dau salarii la oameni.
   base si ponta se suceau de ficare data cand era timpul votului, de nici nu mai stiau ce e bine. stai ca vin rmcg-stii si-ti explica atunci cand s-or da drumu iar la bani pentru postari.
 • +4 (6 voturi)    
  clarificari (Miercuri, 14 octombrie 2015, 13:47)

  itanhanga [anonim]

  Dacat sa ne vaicarim sau injuram sa ne cerem dreptul . Adica care sunt conditiile contractuale care au condus la aceasta situatie :Rusii vor fi cei care decid ce vor face cu gazele romanesti din Marea Neagra??? Normal ar fi trebuit stipulat ca avem si noi putere de decizie
 • +8 (8 voturi)    
  Golaniile guvernantilor lasa Romania pe chituci (Miercuri, 14 octombrie 2015, 14:16)

  andreesanu [utilizator]

  De 26 de ani tradatorii isi fac mendrele in guvernele Romaniei si vand ca disperatii orce ciosvirta din Romania pe te miri ce .
  Ajunsa la discretia orcui Romania nici nu stie cine o mai calareste,cine o mai despoaie sau de partea cui mai este.
  • +3 (3 voturi)    
   eu nu inteleg (Miercuri, 14 octombrie 2015, 15:29)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   este distrusa o fabrica, doua, trei...
   o industrie, doua, trei...
   ...da servivciile secrete romanesti, ce pazesc, in slujba cui sunt ele de fapt ?
   vreau sa vad o tara care si-a distrus industria si si-a vandut toate bogatiile zi zacamintele naturale.
   placa cu economia de piata nu tine, nici cu cerintele U.E., ar fi dat faliment o fabrica, doua, hai trei, dar nu s-ar fi inchis o industrie intrega cum e cea metalurgica
 • +3 (5 voturi)    
  Cu redevente si taxe de rahat (Miercuri, 14 octombrie 2015, 15:27)

  Fu Leng [utilizator]

  romanii or sa guste din nou de bunastarea adusa de puporul rus.
 • -3 (3 voturi)    
  perimetre nu platforme (Miercuri, 14 octombrie 2015, 15:42)

  gerula [anonim]

  Statul roman este proprietarul perimetrelor transmise in concesiune, nu a platformelor petroliere. Faceti diferenta, stimati domni care ati scris articolul? Platforma petroliera este cu totul altceva.
  Iar in ceea ce priveste redeventele si legat de faptul ca unele comentarii se refera la faptul ca acestea sunt foarte mici, statul roman este de vina pentru ca inca nu exista niste reglementari clare in privinta acestor redevente. Da, redeventele vor fi platite in Romania de catre toate companiile si acest lucru este unul bun, deoarece vor intra niste bani la buget.
  Rusii nu vor decide ce fac cu gazele, acestea vor fi in primul rind transportate care tarmul Romaniei.
  Iar ca sa se linisteasca si altii care au comentat inainte ca ne fura rusii resursele si ca am putea noi sa le exploatam, inainte de aceasta descoperire rusii cu partenerii sai, printre care si o companie romaneasca, Romgaz, au investit peste 500 de mln dolari SUA. Are statul roman banii acestia? Nu stiu. Trebuie sa investesti foarte mult in operatiunile de foraj si nu stii de la inceput daca vei avea succes.
  • +3 (3 voturi)    
   - (Miercuri, 14 octombrie 2015, 16:37)

   Made in Romania [utilizator] i-a raspuns lui gerula

   Poti sa mentionezi si de unde ai informatia cum ca rusii au investit 500 de milioane de dolari? Nu de alta, dar in articolul de mai jos se mentioneaza ca asta e o suma vehiculata chiar de Lukoil. Adica de compania aia urmarita de DNA pentru evaziune fiscala ;-)

   Una este sa spui ca ai investit nu stiu cate sute de milioane si alta e sa o si faci. Poate ai mai multe informatii, chiar as vrea sa stiu.

   Sursa: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/EXCLUSIV+Zacamant+important+de+gaze+in+Marea+Neagra
   • +2 (2 voturi)    
    O platforma din aia de deep water (Joi, 15 octombrie 2015, 4:31)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Made in Romania

    e scumpa, peste 10000E pe zi, plus ca sunt o groaza de alti contractori care calca pe acolo. Cheltuielile zilnice is peste 500000E. De cheltuit se cheltuie dar aia nu ar cheltui atata daca nu ar scoate profituri enorme dupa. Unele tari au reglemetat extrem de bine regimul taxelor in sectorul oil&gas...la noi inca e no man's land, se dau tunuri grele.
    • 0 (0 voturi)    
     100000E am vrut sa spun (Joi, 15 octombrie 2015, 14:47)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

     Corectie.
 • -1 (7 voturi)    
  ! (Miercuri, 14 octombrie 2015, 15:44)

  Kpriciu [utilizator]

  ...ca să prind un loc pe jos la trenul de noapte,
  ....ca să fiu sigur ca mâine voi fi departe,
  ....ca să uit c-am fost pe-aici și voi renaște,
  .....intr-o lume fără americani sau rusi,
  Și plină de pace!....
 • +1 (3 voturi)    
  Lukoil (Miercuri, 14 octombrie 2015, 16:54)

  Anonymous [anonim]

  Acum se explica ridicarea sechestrului de catre DNA, contractul intre Lukoil si DNA and so on... Poate nu ar strica niste ancheta la nivel foarte inalt, care sa scoata la iveala motivele pentru care Lukoil inca mai opereaza in Romania, la fel cum o face linistit si Gazprom, care are chiar benzinarie pe autostrada A1.

  Baietii cu serviciile, se aude?
  • +1 (1 vot)    
   Lukoil operează încă în România (Vineri, 16 octombrie 2015, 6:58)

   ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui Anonymous

   pentru că nici un judecător nu a dat încă un verdict. Nu există o hotărâre judecătorească. Până atunci sunt considerați nevinovați rușii. La început, pe ei nu i-au prins practic cu nimic. Situația financiară era OK. Cu pierderi, e adevărat dar OK. I-au prins cu niște milioane de dolari puși deoparte, pe care-i dădea regulat unei firme soră (s-a aflat asta mai târziu, după alte investigații). E un mod clasic (folosit și de ai noștri), de a păcăli statul. Degeaba încearcă rușii să se plângă pe la tribunalele internaționale. Sunt vinovați 100%. Dar să se dea odată verdictul.
 • -1 (5 voturi)    
  Au! (Miercuri, 14 octombrie 2015, 18:14)

  satanae [anonim]

  Si aoleu! S-a dus dracului endependenta si neatirnarea energetica a tarisoarei! Avem zacaminte de gaze in Marea Neagra, dar si pe-alea le iau rusii. Si ce credeti ca o sa faca cu ele? O sa le exporte in Siberia, ca dup-aia sa ni le vinda inapoi cu un adaos de 1000%. Sa te tii apoi hohote de plins ale patriotilor nostri! Ma mir ca nu a aparut deja Capitanul nostru verde in cerul gurii care sa urle ca nu se mai poate asa si ca ne maninca rusii cu totul.
 • 0 (0 voturi)    
  Romani, nu va faceti griji (Sâmbătă, 17 octombrie 2015, 21:47)

  VaxXXL [anonim]

  Pretul la gaze va scadea.
  Miliardul ala si jumatate de euro ce le va fi confiscat dupa procesul cu rafinaria va face ca pretul gazelor sa scada. In plus, s-ar putea ca, daca nu platesc,sa le fie putintel anulata concesiunea.
  Dar, adevarata problema este alta: tara asta se incalzeste pe gaze de import si exporta GIGA wati de energie electrica pe care n-are cine sa-i consume.
  Ce va fi fiind asa greu sa-si schimbe mentalitatea oamenii si sa consume energie electrica pentru incalzire, cu randament mai mare, cu riscuri mai mici, cu independenta energetica definitiva fata de maica Rusie?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by