Premierul Victor Ponta a cerut, miercuri, Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sa verifice informatiile potrivit carora este facturat in avans consumul de gaze. "Vreau sa va rog sa solicitati celor de la ANRE, nu sunt in subordinea noastra, ci a Parlamentului, sa verifice - exista niste informatii privind facturarea in avans a consumului de gaze. Cred ca nu e corect sa ceri bani inainte de la oameni, ci dupa ce consuma cantitatea respectiva. Sa vedem daca se incadreaza in prevederile legale si in practica europeana", a spus Ponta, la inceputul sedintei Guvernului. Intr-o asemenea situatie se afla GDF care deserveste jumatatea de sud a Romaniei.

Insa, nu este vorba de facturarea in avans, ci introducerea pe facturi a unor estimari de consum si de plata pe urmatoarele trei luni. Aceste estimari pot induce consumatorii in eroare, deoarece ei ar putea confunda aceste estimari cu factura curenta. Astfel, in urma acestor confuzii, clientii pot ajunge in sa plateasca in avans facturi pe trei luni.

Potrivit Digi 24, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) cere companiilor GDF Suez, de gaze naturale, si CEZ, de energie electrica, sa scoata imediat estimarile privind consumul fiecarui abonat din facturi. ANRE a trimis o notificare companiei CEZ, de distributie a energiei electrice, si i-a cerut sa renunte la practicile de folosire a facturilor cu plata in avans. CEZ poate fi amendata cu sume cuprinse intre 8.000 si 250.000 de lei, daca aceste practici nu vor fi retrase. In cazul GDF Suez nu au fost trimise facturi cu estimari tuturor consumatorilor, intrucat era vorba despre un proiect-pilot, mai arata Digi 24. ANRE a cerut si GDF Suez sa revina la facturile care nu au estimari pe luni viitoare. In cazul distribuitorilor de gaze, amenzile ar putea fi intre 15.000 si 250.000 de lei.