GDF SUEZ Energy Romania modalitatea de a transmite trei facturi, cu trei scadente de plata, printr-o singura expediere, a fost implementata in conformitate cu reglementarile legale in vigoare si cu informarea detaliata, in prealabil, a clientilor, se arata intr-un comunicat transmis presei. Acesta mai precizeaza ca GDF Suez este dispusa sa revina asupra modelului initial de expediere a facturilor de gaze naturale. Reamintim ca GDF introduce pe facturi, pe langa suma de plata pentru consumul curent, si estimari de consum si de plata pe urmatoarele doua luni. Aceasta modalitate de plata a fost contestata de reglementatorul ANRE pe motiv ca ar induce consumatorii in eroare.

"Consideram ca modalitatea de a transmite trei facturi, cu trei scadente de plata, printr-o singura expediere, a fost implementata in conformitate cu reglementarile legale in vigoare si cu informarea detaliata, in prealabil, a clientilor. In masura in care, aceasta modalitate de facturare, derulata in cadrul unui proiect pilot, nu este perceputa ca o facilitate atractiva pentru clienti, compania este deschisa sa revina asupra modelului initial de expediere a facturilor de gaze naturale. Precizam, de asemenea, ca adoptarea acestui mod de facturare a fost initiata pentru a ajuta clientii sa estimeze si sa optimizeze cheltuielile cu gazele naturale si in niciun caz sa incurajeze plata in avans a facturilor", se arata in comunicatul GDF Suez.

Premierul Victor Ponta a cerut, miercuri, Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sa verifice informatiile potrivit carora este facturat in avans consumul de gaze. "Vreau sa va rog sa solicitati celor de la ANRE, nu sunt in subordinea noastra, ci a Parlamentului, sa verifice - exista niste informatii privind facturarea in avans a consumului de gaze. Cred ca nu e corect sa ceri bani inainte de la oameni, ci dupa ce consuma cantitatea respectiva. Sa vedem daca se incadreaza in prevederile legale si in practica europeana", a spus Ponta, la inceputul sedintei Guvernului. Intr-o asemenea situatie se afla distribuitorul de gaze GDF si cel de energie electrica CEZ.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie a reactionat si a cerut companiilor sa renunte la aceasta modalitate de transmitere a facturilor.