Vicepresedintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a vorbit joi la Bucuresti despre implicatiile propusei Uniuni Energetice, intre care asigurarea accesului la energie pentru toti, in perspectiva tintelor de dezvoltare globala 2030.

Maros Sefcovic la Bucuresti, 15 octombrieFoto: Hotnews

Comisarul european pentru Uniune Energetica a explicat in cadrul Forumului de la Bucuresti ca Romania isi poate consolida rolul de ¬hub pentru energie¬ in regiunea centrala si de sud-est a Europei, avand in vedere pozitionarea sa geostrategica, resursele pe care le detine si experienta istorica in domeniu.

„Dar, pentru aceasta, piata romaneasca a energiei va trebui sa se adapteze la trendurile globale pe care le observam in acest moment.”, a spus comisarul european.

Sefcovic a vorbit si despre importanta punerii in aplicare a unui plan de actiune pentru Uniunea Energetica, acesta putand contribui la acces mai bun la resursele energetice pentru toti cetatenii.

”10% dintre cetatenii europeni au probleme in a-si plati facturile la energie”, a amintit Sefcovic. Piata energetica comuna ar putea veni cu raspunsuri la aceste probleme. Acesta a mai amintit si faptul ca 14% dintre romani nu isi pot imcalzi locuintele in mod adecvat, eficienta energetica putand sa vina cu solutii.

In acelasi timp, a mai spus acesta, 1,3 miliarde de oameni la nivel global nu au acces la electricitate, asadar reducerea saraciei in accesul la resurse energetice trebuie sa ramana un obiectiv al politicilor europene.

Energia nu mai poate fi gandira separat de schimbarile climatice, iar eficienta energetica trebuie considerata o noua sursa de energie, a mai spus Comisarul european.

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro

Acest proiect face parte din planul national de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) si este finantat de Comisia Europeana si de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizatia EurActiv România este singura responsabila de continutul acestui material si în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a pozitiei Uniunii Europene.