Grupul chinez CGN va finanta o treime din costul noii centrale nucleare a EDF din Marea Britanie, a anuntat compania franceza de electricitate, miercuri, in a doua zi a vizitei efectuate de presedintele chinez Xi Jinping la Londra, scrie AFP.

Francezii vor construi doua reactoare de tipul EPR la Hinkley Point C, in sud-vestul Angliei, un proiect imens in valoare de 18 miliarde de lire (24,5 miliarde de euro). Societatea chinezeasca China General Nuclear Power Corporation (CGN) va finanta proiectul cu sase miliarde de lire (8,2 miliarde euro).

EDF ar urma sa finanteze cele 12 miliarde de lire restante. Grupul public francez nu a luat inca decizia finala pentru aceasta investitie.

"Avem acum toate conditiile reunite, sub rezerva acordului final de investitie in urmatoarele saptamani, pentru ca acest proiect sa avanseze rapid", a declarat Vincent de Rivaz, seful filialei britanice a EDF.

Pornirea reactoarelor este asteptata pentru 2025, cu doi ani mai tarziu decat se estima initial.

Pentru Marea Britanie, acest proiect ar marca reinnoirea parcului sau nuclear imbatranit si prima centrala nucleara construita in regat in ultimii 20 de ani.