Resursele de energie primara si de energie electrica din Romania au scazut in primele zece luni ale acestui an cu 2% si respectiv 3,2%, fata de perioada similara din 2006, a anuntat miercuri Institutul national de Statistica. In aceeasi perioada, consumul de energie electrica a crescut cu 0,9% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Consumul populatiei reprezinta 15,7% din cosumul total de energie electrica si a crescut cu 6,6%.

Potrivit datelor INS, in primele zece luni ale acestui an, principalele resurse de energie primara au totalizat 33,73 milioane de tone echivalent petrol (tep), in scadere cu 683.500 tep, respectiv 2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul scaderilor inregistrate atat de productia interna cat si la cea din import.

In privinta resurselor de energie electrica, acestea au ajuns la 50,02 miliarde KWh, in scadere cu 3,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare in special a scaderii productiei (-3,7%). Productia din hidrocentrale a scazut cu 3,5 miliarde KWh (-21,5%), iar cea din termocentrale şi centralele nuclearo-electrice a crescut cu 1,2 miliarde KWh (+4,1%), respectiv cu 380 milioane KWh (+8,3%).

In perioada mentionata, consumul final de energie electrica a depasit 41,7 miliarde KWh, cu 0,9% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Iluminatul public a înregistrat o creştere cu 5,2%, iar consumul populaţiei a crescut cu 6,6%. Potrivit datelor INS, iluminatul public reprezinta 1% din consumul total de energie electrica, in timp ce consumul populatiei ajunge la 15,7%. Cea mai mare pondere este detinuta de consumul in economie care ajunge la 66,9%.