CEZ Romania va actiona in instanta Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) daca autoritatea nu va anula ordinul prin care a modificat metodologia de calcul a tarifelor de distributie, au declarat reprezentantii companiei citati de NewsIn. Acestia acuza ca Autoritatea nu s-a consultat cu distribuitorii de electricitate de pe piata inainte de a lua aceasta decizie.

"Nu am fost invitati la discutiile privind modificarea metodologiei in timp util, fapt ce nu s-a intamplat nicaieri in Europa", a declarat Jan Veskrna, presedintele CEZ Romania. Potrivit acestuia, noua metodologie va avea un impact negativ asupra tuturor distribuitorilor de energie intrucat acestia sunt obligati la investitii mai mari ce nu le vor fi recunoscute.

"Mai mult, in contractul de privatizare a Electrica Oltenia, dar si la celelalte distributii privatizate se arata ca metodologia nu va fi modificata decat la sfarsitul celei de-a doua perioade de reglementare, adica 2012", a mai spus Veskrna.

Presedintele CEZ Romania a precizat ca, in urmatoarea perioada vor fi purtate discutii cu reprezentantii ANRE in vederea anularii ordinului privind modificarea metodologiei.

"Discutiile cu ANRE sunt prioritatea noastra, insa daca nu vom avea rezultate vom da in judecata ANRE si va asigur ca europenii vor fi foarte surprinsi ca reglementatorul a omis sa poarte discutii cu companiile distribuitoare pentru a modifica metodologia", a continuat Veskrna.

Oficialul CEZ a mai spus ca poarta discutii si cu reprezentantii Enel si E.ON, actionarii majoritari ai fostelor Electrica Banat şi Dobrogea, respectiv Electrica Moldova, anticipand ca si aceste compani vor lua o decizie similara, care e singura solutie pentru rezolvarea acestei probleme. "Nu putem bloca afacerile actionarilor nostri", a subliniat Jan Veskrna.

Potrivit acestuia, CEZ Romania ar putea avea castig de cauza in discutiile cu presedintele ANRE. "Vicepresedintele reglementatorului, Nicolae Opris, ne-a spus ca a luat aceasta decizie pentru ca prin noua metodologie se aduc imbunatatiri. Acest raspuns nu m-a multumit si speram sa avem mai mult succes in discutiile cu presedintele ANRE, Gergely Olosz", a mai spus presedintele CEZ Romania.

Reprezentantii companiei se asteapta ca in acest an, distribuitorul de energie sa aiba o cifra de afaceri de 1,5 miliarde de lei, un profit net de peste 120 milioane de lei si un profit opertional de 245 milioane de lei.