Complexul Energetic Oltenia nu a reusit sa finalizeze nici pana acum proiectul privind realizarea instalatiei de slam dens de la Termocentrala Turceni, chiar daca investitia, realizata cu fonduri proprii de peste 95 de milioane de euro, trebuia sa fie receptionata in 2012. Receptia a fost facuta abia in septembrie, cu o intarziere de trei ani, si doar partial pentru trei din cele patru grupuri din proiect. Contractul pentru acest proiect a fost atribuit in 2009 firmei Romelectro, societate despre care HotNews.ro a scris ca a castigat in ultimii ani numeroase contracte, de cate zeci de milioane de lei, cu CE Oltenia. Mai mult, directorii CE Oltenia insista pe langa Consiliul de Supraveghere al companiei sa aprobe un alt contract costisitor cu Romelectro, pentru modernizarea grupului 5 de la Rovinari.
Contractul pentru investitia de la Turceni a fost atribuit in 2009, lider de asociatie fiind Romelectro, firma controlata de Viorel Gafita, care a lucrat cu Energomontaj Bucuresti in calitate de asociat. De altfel, Romelectro este actionarul majoritar al ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA), o alta firma care castiga contracte pe banda rulanta la licitatiile organizate de companiile energetice de stat, mai ales la cele ale Complexului Energetic Oltenia.
Romelectro si ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA) sunt doua firme care castiga de ani buni contracte in valoare de zeci de milioane de euro pentru retehnologizare si modernizare in domeniul energiei. HotNews.ro a aratat in cateva randuri ca aceste firme fac parte din reteaua "baietilor destepti" apropiata de fostul premier Victor Ponta. Unul din oamenii cheie din aceste firme este Dan Ioan Gheorghiu, numit in 2012 consilier onorific al fostului premier pe domeniul energiei. Intamplator sau nu, Gheorghiu a devenit si mai apropiat de Victor Ponta: vecin de apartament. Firma pe care o conduce, ISPE, a incheiat vreo 30 de contracte cu CE Oltenia, in doar trei ani, in perioada 2012-2015, mai ales pentru servicii de proiectare si studii. Cu cealalta companie, Romelectro, CE Oltenia a incheiat 10 contracte, insa sunt si cele mai mari, de ordinul zecilor de milioane de lei, fiind pe partea de modernizare si retehnologizare.
- Proiect nefinalizat
- Urmeaza si alte contracte
Insa, al doilea contract a fost atribuit fara a avea avizul Consiliului de Supraveghere al companiei. Potrivit unor surse HotNews.ro, unii membri ai Consiliului de Supraveghere se opun proiectului de reabilitare a grupului 5 de la Rovinari deoarece nu este rentabil in actualele conditii de piata. Un studiu de fezabilitate in privinta acestui proiect ar fi fost realizat in urma cu 7 ani, insa atunci piata energiei era diferita de acum, concurenta fiind mult mai redusa. In plus nu exista nicio o strategie energetica actualizata care sa arate tendintele pietei pe urmatorii 20 ani. Cu toate acestea, directorii CE Oltenia, in special directorul general Laurentiu Ciurel, insista pentru demararea acestui proiect.
Laurentiu Ciurel este inculpat, alaturi de Victor Ponta si Dan Sova, in dosarul Turceni-Rovinari. In acest dosar, procurorii DNA il acuza de trei infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una in forma continuata. Faptele pentru care este acuzat s-au petrecut in perioada 2007-2008 cand detinea functia de director de investitii la Complexul Energetic Rovinari, ulterior de director general al aceleiasi companii. In 2012, Complexul Energetic Rovinari s-a unit cu Complexul Energetic Turceni si Complexul Energetic Craiova, formand Complexul Energetic Oltenia, condus acum de Laurentiu Dan Ciurel. Important de mentionat este ca dosarul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa Complexul Energetic Oltenia nu vrea sa se constituie parte civila. Oltenia ar trebui sa recupereze un prejudiciu estimat de procurorii DNA la 19,7 milioane de lei, din care 2,7 milioane de lei provocat de actualul director general.
Laurentiu Ciurel ar fi intr-un conflict de interese in conditiile in care compania pe care o conduce s-a constituit parte civila in procesul Turceni-Rovinari. In aceste conditii, Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia ar fi urmat sa discute in sedinta de luni demiterea lui Laurentiu Ciurel din functia de director general al companiei. Insa sedinta nu s-a putut desfasura din lipsa de cvorum. Doi din cei sapte membri ai Consiliului si-au dat demisia, iar un al treilea, reprezentantul Fondului Proprietatea, nu se afla in tara. Reamintim ca saptamana trecuta, dupa doar o zi de mandat, noul ministru al energiei Victor Grigorescu a spus ca Laurentiu Ciurel este dispus sa-si dea demisia, fiind o decizie benefica pentru companie. Insa chiar in urma cu o saptamana, vineri seara, Ciurel a declarat ca nu vrea sa-si dea demisia.
Dupa aceasta afirmatie, Grigorescu a revenit cu o declaratie spunand ca "discutia mea cu domnul Ciurel a fost foarte clara". "Nu va exista, fata de nimeni, niciun fel de toleranta la semnalele care vizeaza lipsa de integritate", a spus ministru energiei vineri seara dupa ce Ciurel a anuntat ca nu vrea sa-si dea demisia.
Citeste si:
- Dosarul Turceni-Rovinari: Cum va putea Complexul Energetic Oltenia sa actioneze ca parte civila impotriva directorului general, Laurentiu Ciurel. Dar ANAF impotriva premierului?
- Dupa modelul Victor Ponta, nici Laurentiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, nu-si da demisia din cauza dosarului Turceni-Rovinari
- Baietii destepti ai premierului Ponta
De ce nu li se imputa!
Nimeni in Romania nu mai imputa un leu pentru gestioarea ilegala a banilor tarii!
Toti trimit problema la DNA!
Atunci de ce mai sint prevederi legislative care stabilesc imputari celor ce incalca legea,existind armata de salariati la toate esaloanele ce au atributii in acest sens!
Dar iau banii degeaba,ca ei protejeaza hotia sefilor unde functioneaza,imputind numai saracimii,pulimea cum zicea Oprescu,cite o lipsa de 2 lei in gestiune sau lipsa,ca sustragerile de milioane de euro facute de sefime adesea cu acte false se trec pe costuri si se fac legale!