​Actionarii Complexului Energetic Oltenia au decis in sedinta de joi numirea a trei noi membri in Consiliul de Supraveghere. Aceasta in conditiile in care unul dintre cei sapte membri, Georgiana Porumbel, a fost revocata din functie, iar alti doi, Gheorghe Stirbu si Bogdan Hanganu, si-au dat demisia recent, dupa doar o luna de la numire. Noii membri sunt Elena Popescu, Valeriu Ivan si Cornel Bobalca. Aceste schimbari sunt foarte importante mai ales in conditiile in care pe 23 noiembrie, Consiliul de Supraveghere nu a putut lua decizia de demitere a directorului general Laurentiu Ciurel din lipsa de cvorum.

Actionarii Complexului Energetic Oltenia sunt Ministerul Energiei cu 77% din actiuni, Fondul Proprietatea cu 21,5% din actiuni, Electrocentrale Grup cu 0,8% si Societatea Inchidere si Conservare Mine cu 0,4%.

Georgiana Porumbel, cea care a fost revocata din functie, este cunoscuta ca fiind foarte apropiata de PSD. Ceilalti doi, Gheorghe Stirbu si Cornel Bobalca, si-au dat demisia din motive inexplicabile dupa doar o luna de la numire. Cei trei numiti joi lucreaza in Ministerul Energiei.

Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia ar fi trebuit sa discute in sedinta din 23 noiembrie demiterea lui Laurentiu Ciurel din functia de director general al companiei, in conditiile in care acesta nu doreste sa-si depuna demisia de bunavoie. Insa sedinta nu s-a putut desfasura din lipsa de cvorum. Doi din cei sapte membri ai Consiliului si-au dat demisia, iar un al treilea, reprezentantul Fondului Proprietatea, nu se afla in tara. Reamintim ca dupa doar o zi de mandat, noul ministru al energiei Victor Grigorescu a spus ca Laurentiu Ciurel este dispus sa-si dea demisia, fiind o decizie benefica pentru companie. Insa Ciurel a declarat ca nu vrea sa-si dea demisia.

Dupa aceasta afirmatie, Grigorescu a revenit cu o declaratie spunand ca "discutia mea cu domnul Ciurel a fost foarte clara". "Nu va exista, fata de nimeni, niciun fel de toleranta la semnalele care vizeaza lipsa de integritate", a spus ministru energiei vineri seara dupa ce Ciurel a anuntat ca nu vrea sa-si dea demisia.

Laurentiu Ciurel ar fi intr-un conflict de interese in conditiile in care compania pe care o conduce s-a constituit parte civila in procesul Turceni-Rovinari. Laurentiu Ciurel a fost trimis in judecata in dosarul Turceni-Rovinari, alaturi de Victor Ponta si Dan Sova. Acesta a ramas in functia de director general al CE Oltenia, chiar daca aceasta companie este parte civila in dosar. CE Oltenia ar trebui sa recupereze un prejudiciu estimat de procurorii DNA la 19,7 milioane de lei, din care 2,7 milioane de lei provocat de actualul director general, Laurentiu Ciurel, inculpat in acest dosar. Insa, in conditiile in care Laurentiu Ciurel nu isi da demisia din functia de director general, apare sub semnul intrebarii libertatea directiei juridice a companiei de a prezenta probe impotriva sa.

Complexul Energetic Oltenia, companie gigant cu peste 15.000 de angajati, se confrunta si alte probleme, nu doar de natura penala. Anul trecut, compania a inregistrat cea mai mare pierdere dintre societatile de stat: aproape 700 de milioane de lei. Practic, o companie cu profit de 118 milioane de lei in 2012 a ajuns in doar doi ani in pragul falimentului, in doar doi ani. De asemenea, valoarea creantelor a crescut de la 300 de milioane de lei in 2012 la peste 1 miliard in 2014, iar platile restante de la zero in 2012 la peste 50 de milioane de lei in 2014. In ciuda acestei situatii, managerul Laurentiu Ciurel a fost mentinut in functie, motivul invocat in mai multe randuri de fostul ministru al energiei Andrei Gerea fiind faptul ca a fost numit in baza OUG 109/2011 privind managementul corporativ. Insa si aceasta numire a starnit controverse.

Ciurel detine functia de director general al Complexului Energetic Oltenia din septembrie 2012, chiar din momentul infiintarii companiei prin fuziunea complexurilor energetice Craiova, Rovinari si Turceni si Societatea Nationala "Lignitul Oltenia". La inceput a fost interimar, iar din ianuarie 2013 este director general, fiind o numire controversata. Ciurel sustinea ca a ajuns director general prin OUG 109/2011 privind managementul corporativ, insa procesul de numire a fost contestat de actionarul minoritar Fondul Proprietatea care acuza incalcari grave ale legislatiei. In primul rand a fost numit de un Consiliu de Supraveghere cu un mandat interimar limitat care nu avea atributii in acest sens. Intai trebuia numit Consiliul de Supraveghere cu mandat plin, in baza OUG 109/2011, iar acesta sa desemneze directorul general. Apoi, a fost ignorata cu totul lista de candidati intocmita de o companie de recrutare de personal, angajata special pentru selectarea managementului companiei. Exista o lista scurta de candidati, romani si straini, insa Consiliul de Supraveghere interimar nu a intervievat pe nimeni, potrivit Fondului Proprietatea, si a decis sa il desemneze direct pe Ciurel. In plus, Ciurel era si membru de partid (PSD), fapt care contrazicea principiile OUG 109/2011 referitoare la depolitizarea managementului din companiile de stat.