Electrica are un nou Consiliu de Administratie, potrivit unei decizii adoptate in Adunarea Generala a Actionarilor desfasurate luni, 14 decembrie. Consiliul de Administratie va fi format din Arielle Malard de Rotschild, Cristian Busu, Ioana Alina Dragan, Corina Georgeta Popescu, Bogdan George Iliescu, Mihael Adriaan Maria Boersma si Pedro Mielgo Alvarez, se arata intr-o comunicare a Electrica transmisa BVB. Din noua componenta nu mai face parte Victor Cionga, care pana acum a detinut si functia de presedinte al Consiliului.

Cristian Busu a fost administrator in functie pana la Adunarea Generala a Actionarilor, inscris de drept pe lista candidatilor pentru alegerea membrilor Consiliului de Administratie. Cristian Busu a fost numit recent si in functia de secretar de stat in Ministerul Energiei.

Georgeta Corina Popescu a fost propusa de Ministerul Energiei, in calitate de actionar. De altfel este si proaspat secretar de stat la Ministerul Energiei. Popescu a lucrat multi ani in domeniul energetic, din care patru la OMV si OMV Petrom pe functii de conducere. In perioada februarie 2011-iulie 2015 a fost director sucursala Bucuresti a OMV Trading GmbH Viena. In august 2015 a fost numita sef departament Power Assets. Iar acum se afla pe listele candidatilor pentru functia de membru in Consiliul de Administratie al Electrica SA.

Ioana Alina Dragan a fost numita membru provizoriu in noiembrie, in locul lui Victor Grigorescu, imediat dupa ce acesta a preluat functia de ministru al energiei. Astfel, a fost inscrisa de drept pe lista candidatilor pentru alegerea membrilor Consiliului de Administratie. Din martie 2014, Ioana Alina Dragan lucreaza la Ministerul Energiei. Mai intai a fost consilierul fostului ministru Razvan Nicolescu. Ulterior a fost numita sef al serviciului de Administrare la Directia Generala Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului in Energie. Inainte de a ajunge la Ministerul Energiei a fost specialist financiar in cadrul Siemens Financial Services.

Bogdan George Iliescu a fost propus de catre Swiss Capital, in calitate de actionar. Din 2013 pana in prezent a ocupat functia de administrator independent in cadrul Transgaz. Din 2014 ocupa si functia de director executiv al BRD, departamentul Corporate Finance.

Pedro Mielgo Alvarez, domiciliat in Madrid, Spania, a fost propus de catre Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), in calitate de actionar.

Arielle Malard De Rothschild, domiciliata in Paris, Franta, a fost administrator in functie pana la AGA, inscrisa de drept pe lista candidatilor pentru alegerea membrilor Consiliului de Administratie.

Michael Adriaan Maria Boersma, domiciliat in Oosterbeek, Olanda, a fost administrator in functie pana la data AGOA, inscris de drept pe lista candidatilor pentru alegerea membrilor Consiliului de Administratie.

Pentru mai multe amanunte, vezi aici CV-urile membrilor CA al Electrica.

In data de 10 noiembrie, actionarii Electrica au decis schimbarea actului constitutiv al societatii astfel incat sa fie modificata componenta Consiliului de Administratie, fiind marit numarul membrilor de la cinci la sapte. Membrii in functie erau inscrisi de drept pe lista candidatilor. In total au fost 14 candidati, iar din cei inscrisi de drept, doar Victor Cionga, presedintele CA pana acum, nu a mai fost ales.

Teoretic, patru din cei sapte trebuie sa fie independenti, iar trei sa fie propusi de actionarul principal, acesta fiind Ministerul Energiei cu 48,78%.

Compania Electrica a fost privatizata in urma cu un an pe bursele de la Bucuresti si Londra, statul roman ajungand sa detina o participatie de 48,78%. In urma listarii, s-au obtinut peste 600 de milioane de euro, bani care au intrat in conturile companiei pentru investitii.