Reactie rapida

Ce urmeaza dupa vanzarea fostului Rompetrol Group catre o companie chineza? Va ramane valabil memorandumul care vizeaza Rompetrol Rafinare

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 15 decembrie 2015, 12:54 Economie | Energie


Rafinaria Petromidia
Foto: Rompetrol
Stirea ca o companie chineza, China Energy Company (CEFC), ar fi preluat 51% la KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group, a luat prin surprindere opinia publica din Romania. Insa, tranzactia a fost convenita cu mult timp in urma, potrivit unor surse HotNews.ro. De altfel, vine la trei luni dupa o alta tranzactie, cea prin care aceeasi China Energy Company Limited a achizitionat 51% din distribuitorul francez de carburanţi Dyneff. Important de mentionat este ca deocamdata au fost semnate acorduri, insa tranzactia in sine nu a fost inca finalizata. Prima intrebare care apare dupa o astfel de stire este daca memorandumul semnat intre statul roman si kazahii de la KMG International privind actiunile de la Rompetrol Rafinare si infiintarea unui fond de investitii de 1 miliard de dolari mai ramane valabil.

Potrivit unor surse din piata, raspunsul este "Da". Ramane valabil si va fi continuat asa cum au stabilit partea romana si cea kazaha. Chinezii au preluat KMG International cu tot cu problemele de la Rompetrol Rafinare care opereaza rafinaria Petromidia, cel mai important activ al grupului din Europa. Reamintim ca la nivel european, KMG International deţine peste 1.000 de puncte de alimentare cu carburanţi în România, Republica Moldova, Bulgaria, Franţa, Spania, Georgia. Grupul operează două rafinării - Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti.

Aceleasi surse mai spun ca tranzactia nu poate fi finalizata, totusi, pana cand nu isi da avizul si Comisia Europeana. Totusi, o compania chineza va ajuge sa controleze active petroliere, benzinarii si rafinarii, in Uniunea Europeana.

Dupa ce vor fi lamurite toate aspectele tranzactiei, ramane de vazut in ce mod va continua aplicarea prevederilor din memorandum. Reamintim ca in aceasta toamna, partea romana si cea kazaha au anuntat ca au ajuns la un acord pe calendarul de privatizare si pe cel de constituire a fondului comun de investitii de 150 de milioane de dolari. Culmea este ca in luna octombrie, Grupul KazMunaiGas, cel care controleaza KMG International, a dat asigurari ca doreste continuarea proiectului si s-a aratat interesat de noi investitii in tara noastra, se arata intr-un comunicat al ministerului energiei. Cu siguranta in luna octombrie erau cunoscute negocierile cu partea chineza.

Acelasi comunicat arata ca Ministerul Energiei urmeaza sa infiinteze in curand o companie care sa participe alaturi de KazMunayGas la infiintarea unui fond de investitii. Potrivit memorandumului semnat cu partea kazaha in februarie 2013 si aprobat de Guvern in ianuarie 2014, va fi creat un fond comun de investitii din care 80% va detine KazMunayGas, iar 20% statul roman. Fondul de investitii va avea un capital de 150 milioane dolari, bani pe care ii va asigura KazMunayGas. Din capitalizarea de 150 de milioane de dolari, contributia statului in valoare de 30 milioane dolari, insa trebuie achitata tot de KazMunayGas, potrivit intelegerilor din memorandum. Fondul se va constitui ca o societate pe actiuni. Durata investitionala este de pana la 7 ani. Pe  durata celor 7 ani se estimeaza investitii de circa 1 miliard de dolari, in functie de conditiile pietei.

Insa memorandumul mai prevede si o alta obligatie pentru KazMunayGas. Trebuie sa rascumpere 26,697% din actiunile detinute acum de statul roman la Rompetrol Rafinare, la pretul de 200 de milioane de dolari. Pentru aceasta tranzactie, trebuie organzata licitatie, conform legislatiei in vigoare. Dupa aceasta rascumparare, statul roman va mai ramane cu o participatie de 18%.

Ministerul Energiei are mandat din partea Guvernului de a infiinta o societatea care sa participe ca reprezentant al statului la constituirea fondului. Conform memorandumului, semnat in februarie 2013 si aprobat de Guvern in ianuarie 2014, statul roman va detine in fondul de investitii o participatie de 20%, printr-o societate nou creata. Restul va fi detinut de KazMunayGaz. La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, vanzarea a 26,69% din actiunile pe care statul roman, prin Ministerul Energiei, le detine la Rompetrol Rafinare. Strategia de privatizare prevede vanzarea prin licitatie cu strigare a pachetului de 26,69% (11.775.349.451 actiuni) pentru suma minima de 200 de milioane de dolari. In acelasi timp sau dupa actiunea de privatizare, trebuie infiintat si fondul de investitii.

Reamintim ca in ianuarie 2014, Guvernul a anulat o datorie a Rompetrol Group catre statul roman de circa 600 de milioane de dolari. In februarie 2013 a fost incheiat un memorandum cu Rompetrol Grup prin care statul roman accepta sa renunte, contra unor promisiuni, la litigiile in instanta prin care solicita actionarilor kazahi plata unei creante de 600 milioane de dolari. Pe scurt, memorandumul prevedea ca statul roman sa renunte la litigii, dupa care KazMunayGaz sa cumpere un pachet de actiuni de 26,69% detinut de statul roman, contra sumei de 200 de milioane de dolari, si infiintarea de catre Rompetrol Group a unui fond de investitii de 1 miliard de dolari. Timp de un an, Guvernul Ponta s-a luptat sa dea o forma legala memorandumului privind Rompetrol prin care statul renunta la recuperarea creantei de 600 milioane de dolari. Mai intai a incercat sa forteze Parlamentul sa voteze o lege, insa aceasta a fost contestata de fostul presedinte Traian Basescu la Curtea Constitutionala si, in cele din urma, a fost declarata neconstitutionala. Victor Ponta spunea adesea ca cei care contesta legalitatea unui astfel de demers se opun, de fapt, "unui mare proiect de investitii". In cele din urma, memorandumul a fost aprobat in ianuarie 2014 printr-o Hotarare de Guvern. De atunci, au trecut doi ani, iar singurul efect al memorandumului a fost ca Rompetrol a scapat de litigiile cu statul. Celelalte prevederi din memorandum nu au fost respectate pana acum: nici vanzarea de catre statul roman a unor actiuni contra 200 milioane de dolari, nici crearea unui fond de investitii de 1 miliard de dolari.

E adevarat ca memorandumul nici nu prevede un termen anume ca actionarul majoritar al Rompetrol- KazMunayGaz din Kazahstan- sa-si indeplineasca promisiunile. Memorandumul prevedea ca intr-o perioada de 7 ani, Rompetrol sa realizeze o investitie de 1 miliard. Pana acum, nu a fost demarat nimic concret in vederea vanzarii participatiei de 26,69 % pentru 200 de milioane de dolari si nici fondul nu a fost creat.

Capitalul social al Rompetrol Rafinare este de 4.410.920.573 lei, cu urmatoarea structura de actionariat: KMG International N.V. Olanda- 48,1136%; statul roman 44,6959%; alti actionari- 7,1905%.


Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9487 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  Unde-i raspunderea guvernului PONTA ??? (Marţi, 15 decembrie 2015, 13:53)

  andreesanu [utilizator]

  Apa de ploaie si raspunderea guvernamentala Ponta.
  Cioara din par !!!,
  Cand vand kazahii e groasa treaba , rusii incep sa stringa cureaua cu Kazahstanul lui Nazarbaiev .
  Incep rusii sa repatrieze capitalul.
 • +10 (10 voturi)    
  Tariceanu cu Sterlingul & Ponta cu chinokazahii ! (Marţi, 15 decembrie 2015, 14:18)

  Plagarus [utilizator]

  Firma de publicitate Hertanu Projects SRL a familiei Ponta a prestat servicii pentru Rompetrol, atât sub patronatul lui Dinu Patriciu, cat si sub kazahi.
  Bonus Grossmann Engineering Group, cu numeroase contracte de prestări pentru firma Petrom, ante și post privatizarea făcută de același Guvern Năstase, din aparatul căruia Ponta făcea parte).
  Au trecut 15 ani de când statul a privatizat, pe bani puțini,singura rafinărie a României de la Marea Neagră.
  După 15 ani, statul roman a încasat, efectiv, din primul contract de privatizare, 55 de milioane de dolari.
  Alte 700 de milioane, datoriile rafinăriei Petromidia, s-au evaporat printre acte normative.
  Filozofia kazaha : Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International: „Astăzi, nu avem niciun fel de datorie faţă de statul român. Plătim anual taxe în cuatum de 1,8 miliarde de dolari. Dacă ne uităm în urmă, am plătit, de când suntem aici, în 2007, mai mult de 10 miliarde de dolari ca taxe către bugetul de stat. Din această perspectivă, nu aş vorbi de niciun fel de datorii sau probleme legate de activitatea noastră aici”.
  Dupa vizita oficială a lui Ponta în Kazahstan, în iunie 2013, se anuleaza orice pretenţie din partea statului pentru vechea datorie. Numele şi semnătura lui Ponta apar în câteva momente-cheie.
  Decizia de a încheia procesul în favoarea Rompetrol înainte de a aştepta sentinţa definitivă este asumată, personal, de Ponta, printr-un document semnat în februarie 2014, în scurtul său interimat la Finanţe.

  Statul roman renunţă, astfel, la orice pretenţie asupra celor 690 de milioane de dolari.
 • +8 (8 voturi)    
  pai (Marţi, 15 decembrie 2015, 14:41)

  Mumulea [utilizator]

  daca participatiunea statului de 27% valoreaza 200 mil $, datoria de 600 mil.$ a KMG trebuia sa se traduca prin executarea participatiei lor de 50+% si trecerea companiei in proprietata statului, iar rusii din spate sa plece acasa in c.. gol.

  Cand colo, ce-a reusit monta si gasca pesedista ? Au reusit scaderea participatiei statului de la 48% la 21% incasand exact praful de pe toba pentru proprietar, adica noi. KMG, in loc de nimic ajunge sa incaseze niste miliarde de $ din China, din care unul il investeste in compania lor de investitii care va finanta proiectele lor de investitii, care evident, vor fi si ale romanilor ce s-au vandut rusilor si astfel isi vor lua plata cu bani albi agentii rusi din Romania. Asa-i fa Monta ?

  In mod normal, gasca ar trebui sa sfarseasca intr-un mod care sa incranceneze carnea pe cei care vor asculta povestea asta in anul 2200.
  • +8 (8 voturi)    
   jaf pe fata (Marţi, 15 decembrie 2015, 18:23)

   pop [anonim] i-a raspuns lui Mumulea

   Asta nu e subminare a economiei nationale?
   Ramai prost unde s-a putut ajunge. Ponta asta e chiar omu lor ( a rusilor, chinezilor). Tradarea (vanzarea) de tara nu mai e pedepsita in codul penal?
 • +5 (5 voturi)    
  Cum ce urmează? (Marţi, 15 decembrie 2015, 20:18)

  mircea [anonim]

  Ponta la pușcărie.Reluați toate declarațiile lui Ponta când le-a făcut cadou celor de la KMGI rafinăria Petromidia și spuneți-i să se ducă singur la Beciul Domnesc.Îl așteaptă Șova să facă revelionul împreună.
  • +1 (1 vot)    
   Din aia . . . . (Miercuri, 16 decembrie 2015, 9:24)

   Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   . . . . 600 de milioane cel putin 30 de euro, erau ai mei. Asa ca ii vreau de la Domnul Ponta. Sa faca bine sa mi-i dea.
  • +2 (2 voturi)    
   puscarie...puscarie.....pt. ponta, dar.... (Miercuri, 16 decembrie 2015, 12:43)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   BANII ROMANILOR , DE UNDE SE RECUPEREAZA.???
 • +1 (1 vot)    
  Dupa vanzare (Miercuri, 16 decembrie 2015, 8:00)

  z [anonim]

  STITI traducerea _RICS??[Rusia -India,China-Statele Africane] Oricat ati evita rics tot acolo vor duce toate- RUSIA,,Nu mai subestimati pe nimeni daca istoria si geografiea este cam departe de mintea nestiutorului E bine sa ne iubim aproapele ca pe noi insi-ne Ce ne impiedica sa avem relatii bune,contracte ferme cu totii fara sa tinem cont de apartenenta politica[de un partid anume]Soarele ne incalzeste la fel pe toti ,noi de ce ne aratam altfel?Noi suntem doar administratorii PAMANTULUI deci sa stim sa il adminisram rational,{Vezi ecomomiile;politice ale sistemelor capitaliste,socialiste unde arata MODUL DE A PRODUCE In conditiile cand sunt sau nu in concordanta fortele de productie [baza tehnico-materiala] cu relatiile de productie[bazaeconomica]
  • 0 (0 voturi)    
   De este vorba despre Brics (Miercuri, 16 decembrie 2015, 14:47)

   Caius Cosades [anonim] i-a raspuns lui z

   ceea ce inseamna Brazilia, Russia, India, China si Africa de Sud. Nu in ultimul rand ar fi indcata o vizita la farmacie pentru pastile de coerenta.
 • +2 (2 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 16 decembrie 2015, 8:49)

  Florin Oprea [anonim]

  Daca pentru 51% s-au dat 4 mld. USD, pentru 41%, care este partea statului roman, cit ar fi trebuit sa ia Ponta? Raspuns: 200 milioane USD. Cit a luat Ponta nu se stie. Stim doar ca statul roman a luat o ...ula!
 • 0 (0 voturi)    
  ce urmeaza? (Miercuri, 16 decembrie 2015, 20:00)

  Gheorghescu [anonim]

  Logic ar trebui sa urmeze inculparea lui Tonta pentru inalta tradare.
  Poate ar fi cazul sa-i faca cineva lui tonta o plangere penala, iar Parchetul General si judecatorii care l-au luat in serios pe cetateanul care i-a facut plangere lui Base ca s-a razgandit dupa ce a declarat ca-si da demisia in 5 minute, sa ia in serios si o plangere privind o tepa de 400 bulioane de dolari data de prim sinistrul Tonta poporului si statului roman.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by