KMG International saluta incheierea astazi la Beijing a memorandumului de intelegere intre compania nationala KazMunayGas Kazahstan si CEFC China Energy Company Limited pentru crearea si dezvoltarea la nivel international a unui parteneriat strategic in sectorul de petrol si gaze, se arata intr-un comunicat al KMG International (fostul Rompetrol Group). Potrivit acestuia, activele si operatiunile detinute si derulate de KMG International in Europa si in regiunea Marii Negre vor sta la baza acestei platforme de dezvoltare, care va urmari atat cresterea performantelor operationale si financiare ale KMG si ale subsidiarelor sale din afara Kazakhstanului, cat si extinderea la nivel international a activitatilor si operatiunilor de profil derulate de compania CEFC.

In cadrul acestui memorandum, CEFC si-a exprimat intentia de a prelua o parte din actiunile detinute de KMG in cadrul KMGI si in acest sens, a transmis catre unicul actionar - KMG o propunere de preluare. KMG International este detinut integral de KazMunayGas, compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan.

KMG va lua in considerare continuarea livrarilor de titei pe termen lung catre subsidiarele KMGI pentru sustinerea si extinderea operatiunilor de profil ale acestora in Europa, se mai arata in comunicat.

Parteneriatul strategic va aduce beneficii companiilor KMG, CEFC si KMG International si va stabili cadrul necesar pentru viitoare proiecte comune si si va contribui la cresterea economica si sociala a zonelor in care acestea vor fi implementate, inclusiv in Romania.

Reamintim ca o companie chineza China Energy Company (CEFC) a convenit preluarea unei participatii de 51% la KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group, in cadrul unor acorduri in valoare totala de 4 miliarde de dolari semnate luni la Beijing, in industria petrolului si gazelor, telecomunicatii si energie nucleara, a anuntat vineri Reuters.

JSC NC KazMunayGas este compania nationala de petrol si gaze a Republicii Kazakhstan, fiind detinuta integral de fondul national suveran Samruk-Kazyna.

CEFC China Energy Company Limited este un important jucator international in sectorul energetic (petrol, gaz si servicii financiare) si deruleaza operatiuni de profil in aproximativ 15 tari. Cu o cifra de afaceri de circa 30,5 miliarde de euro in 2014 si peste 20.000 de angajati in intreaga lume, compania s-a situat printre primele 500 cele mai importante companii capitalizate la nivel mondial si printre primele 500 cele mai influente branduri la nivel mondial.

KMG International NV detine si desfasoara operatiuni majore in rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream si servicii industriale, aceasta avand aproximativ 7.500 de angajati si operatiuni in 12 piete majore in regiunea Marii Caspice (Kazahstan, Georgia), in zona Marii Negre (Ucraina, Moldova, Bulgaria, Turcia, Romania) si in Europa de Vest (Franta, Spania).