Institutul de Studii si Proiectari Energetice- ISPE a semnat luni, 14 decembrie 2015 la Chisinau contractul de consultanta privind realizarea Studiului de Fezabilitate privind interconectarea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova si Romaniei. Contractul de consultanta este finantat de catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) printr-un grant de 1 milion de euro, potrivit unui comunicat al ISPE.

Beneficiarul studiului este Intreprinderea de Stat "Moldelectrica", iar consortiul care a castigat licitatia este format din: ISPE, Romania - coordonator; parteneri: Energoproiect, Republica Moldova, si IVL, Suedia. Lucrarea va fi condusa de dna dr.ing. Anca Popescu in calitate de director de proiect.

Obiectivul general al contractului il reprezinta elaborarea studiilor de fezabilitate tehnica, economica, comerciala, sociala si de mediu si a documentatiilor necesare in vederea aprobarii de catre Republica Moldova a urmatoarelor investitii: Statia electrica Vulcanesti si LEA 330kV Vulcanesti-Chisinau; Statia electrica si LEA 330/400kV Romania- Ungheni- Straseni; Statia electrica si LEA 400kV Balti-Suceava. ISPE va intocmi de asemenea Studiul de Sistem Electroenergetic.

La semnarea contractului au participat din partea Republicii Moldova, Valeriu Triboi, ministru adjunct, Ministerul Economiei, Alexandru Sandulescu, consilier al primului ministru pe Politici Energetice. Contractul a fost semnat de catre Ghennadi Dimov, director general MOLDELECTRICA, Octavian Costas din partea BERD si Ion Eduard Chitescu, director general executiv al ISPE.