Situatia financiara a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) este dezastruoasa si s-a putea ajunge chiar la falimentul companiei, ceea ce ar genera probleme sociale enorme in Valea Jiului si ar pune in pericol siguranta sistemului energetic national, a scris luni ministrul Energiei, Victor Grigorescu, pe contul sau de Facebook, potrivit Agerpres.

"In aceasta dimineata, ma aflu la Complexul Energetic Hunedoara intr-o vizita de lucru, impreuna cu secretarii de stat Corina Popescu si Cristian Busu. Situatia financiara a companiei este dezastruoasa si temerea principala este ca putem ajunge chiar la un faliment. O astfel de situatie este complet inadmisibila, pentru ca ne-am vedea pusi in fata unei probleme sociale enorme in Valea Jiului si a unei probleme de siguranta a sistemului energetic national', a subliniat Grigorescu.

El a mentionat ca, in cadrul vizitei de lucru, se va intalni cu managementul companiei, cu sindicatele din minerit si cu autoritatile locale.

"Astept de la conducerea Complexului Energetic Hunedoara sa inteleaga ca de actiunile ei depinde soarta a zeci de mii de familii din Valea Jiului. Nu ne permitem nicio greseala si nicio ezitare si e de datoria mea sa ii atentionez pe toti cei implicati ca gravitatea situatiei poate aduce cu sine repercusiuni majore pentru toti actorii implicati', a adaugat ministrul.

Ministerul Energiei estimeaza pentru 2015 pierderi de 404 milioane de lei la Complexul Energetic Hunedoara, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pe 2015, publicat in Monitorul Oficial in luna noiembrie.

Potrivit documentului, Complexul Energetic Hunedoara ar urma sa inregistreze venituri totale in valoare de 618,249 milioane de lei si cheltuieli totale de 1,022 miliarde de lei.

Ministerul Energiei a anuntat, in luna octombrie, ca va transmite o notificare Comisiei Europene prin intermediul careia ajutorul de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara urmeaza sa fie transformat intr-un ajutor de restructurare. In acest fel ajutorul de restructurare va putea fi folosit la conversia datoriilor si finantarea masurilor din planul de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara. Totodata, potrivit planului de restructurare, vor exista reduceri progresive ale costurilor, masura corelata si cu prezentarea de garantii in ceea ce priveste viabilitatea si rentabilitatea activitatii pe o perioada de 3 ani. Obiectivul primordial al acestui plan de restructurare vizeaza o reorganizare structurala si implicit cresterea eficientei economice in toate sectoarele de activitate ale Complexului Energetic Hunedoara.

La finele lunii noiembrie, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declara ca planul de restructurare nu este gata, desi la acea data trebuia finalizat si aprobat.

"Constat si la Hunedoara, cu regret, ca am convenit impreuna cu partenerii nostri europeni, dar si cu institutii romanesti, un plan de actiune in vara, care presupunea definitivarea unui plan de restructurare si ca acest plan de restructurare nu este gata, desi ar fi trebuit sa fie la aceasta data finalizat si aprobat. I-am rugat pe toti colegii sa ne concentram ca acest plan sa fie finalizat in cel mai scurt timp si inaintat sau sa urmeze procedurile de rigoare", a afirmat Victor Grigorescu, intr-o conferinta de presa.

Ministrul a apreciat ca stocurile de carbune de la CEH sunt ''departe de ceea ce ar fi fost de dorit" si a cerut sa aiba o informare zilnica privind parametrii companiei, dar si un plan de functionare pana la sfarsitul iernii.

CEH numara peste 6.400 de angajati la minele Lonea, Lupeni, Livezeni si Vulcan si la termocentralele Mintia si Paroseni.