Masinile electrice, pericol mortal pentru OPEC. Cum demonstreaza cartelul petrolului ca traieste intr-o lume paralela.
Prognoza OPEC privind piata mondiala a petrolului publicata saptamana trecuta este un document remarcabil, o apologie a unui interes ce refuza sa tina cont de evidente, apreciaza jurnalistul Ambrose Evans-Pritchard, expert in domeniul energiei.
Potrivit aprecierilor OPEC, dependenta de petrol si gaz va ramane neschimbata inca un sfert de veac, iar combustibilii fosili vor acoperi 78% din energia lumii in 2040, marginal mai putin decat in ziua de azi.
Cartelul prognozeaza ca nu vor exista avansuri tehnologice importante si ca rivalii lor mai mult vor risipi banii.
De asemenea, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol apreciaza ca emisiile de CO2 vor creste in continuare ca si cand nu s-a intamplat nimic la summitul de la Paris dedicat schimbarilor climatice unde s-a semnat un acord intre 190 de tari.
Printre randurile prognozei realizate de cartel se intelege, astfel, ca acordul nu are nicio relevanta, desi s-a asumat o reducere a emisiilor de gaze pana in 2040 si chiar o “decarbonizare” pana in 2070.
OPEC apreciaza ca cererea pentru titei va creste cu 18 milioane de barili, pana la 110 milioane de barili pe zi pana in 2040.
Documentul aproape ca nu ia in seama autovehiculele electrice, apreciind ca flota de masini a lumii va creste de la 1 miliard la 2,1 miliarde de autovehicule in urmatorii 25 de ani, dintre care 94% vor merge tot pe benzina si motorina.
“Fara un salt tehnologic major, vehiculele pe baterii electrice nu vor castiga o cota importanta de piata in viitorul previzibil” se sustine in prognoza, care argumenteaza ca acestea costa prea mult, au o autonomie prea mica, iar bateriile nu dau randament daca e prea cald sau prea frig.
Aceasta este o apreciere curajoasa, apreciaza The Telegraph, amintind ca Apple si Google isi pun la bataie vastele lor resurse in cursa pentru vehiculele incarcate la priza, iar modelul 3s al Tesla va fi pe piata pana in 2017 la un pret de circa 35.000 de dolari.
De asemenea, Ford a anuntat de curand ca va investi 4,5 mld. dolari in realizarea de modele electrice si hibride si va avea 13 astfel de masini la vanzare pana in 2020.
Plus Volkswagen care va dezvalui luna viitoare “un concept complet nou” ce promite o noua era a “electromobilitatii pe distanta lunga la un pret accesibil”.
OPEC sfideaza la fel de mult decizia Toyota de a paria pe masini cu hidrogen, la fel si tinta stabilita de cel mai mare producator mondial de masini de a inceta productia de masini pe motorina si benzina pana in 2050.
Goldman Sachs estimeaza ca vehiculele ce se pot conecta la reteaua de electricitate vor ajunge la o cota de piata in lume de 22% in cel mult zece ani, ca pretul bateriilor va scadea cu 60% in urmatorii cinci ani si ca autonomia masinilor electrice va urca cu 70% in cincinalul ce urmeaza.
Aceste estimari sunt dintr-o alta lume fata de cele ale OPEC, scrie publicatia britanica, adaugand ca aceste prognoze pot fi chiar depasite de viitoarele salturi tehnologice.
De exemplu, o echipa de chimisti de la Cambridge sustine ca a dezvoltat tehnologia bateriei litiu-aer, cu o eficienta de 90%, capabila sa ofere unui vehicul energie sa mearga de la Londra la Edinburgh (660 km. nota red.) cu o singura incarcare.
Noua tehnologie promite sa taie patru cincimi din costurile actuale si sa ajunga pe sosele in zece ani.
Pe langa asta, veniturile anuale OPEC s-au prabusit de la 1.200 de miliarde de dolari in 2012 la circa 400 mld. dolari la cotatiile actuale, cu costuri bugetare si politice mari pentru tarile din cartel.
Sheikh Ahmed Zaki Yamani, fostul ministru saudit al petrolului a avertizat intr-un interviu pentru The Telegraph acum 15 ani ca va veni si ziua scadentei, mentionand in mod special tehnologiile pilelor de combustie:
“Peste treizeci de ani va exista o cantitate enorma de petrol si niciun cumparator. Petrolul va fi lasat in pamant. Epoca de Piatra va ajunge la final, dar nu pentru ca ne vor lipsi pietrele”.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
marea problema "acum" o reprezinta bateriile, dar in 2-3 ani sigur autonomia va fi mult mai mare.
Si asta cu bateriile care vor fi minunate in 2-3 ani o aud din 2000 incoace. Posibil sa fie si mai veche, dar inainte de 2000 nu urmaream subiectul. In plus, bateriile nu rezolva intreaga problema. Intr-o suburbie e foarte simplu sa tragi masina in garaj si sa o alimentezi peste noapte. Dar ce te faci intr-un cartier de blocuri? De cati kW ar fi nevoie sa alimetezi masinile intr-un bloc cu 100 apartamente? Nu mai vorbesc ca in Romania, locul de parcare langa bloc, de multe ori lipseste si fizic...
Si alea merg 400km daca nu da iarna peste ele.
Bineinteles ca domeniul progreseaza, dar nu in ritmul pe care ni-l sugereaza avalansa de documentare optimiste pe Discovery. De-aia zic, membrii OPEC or fi supraestimat (voit sau nu) cererea de petrol pe viitor, dar sunt atat de rupti de realitate pe cat sugereaza articolul.
1. Tesla a vandut deja peste 100.000 de masini. In total in SUA sunt inregistrate pest 1 milion de masini electrice.
2. +400km vara si iarna. se vine bine in Norvegia, unde e suficient de frig..
3. tot in Norvegia - o masina din 5 vanduta in 2015 a fost electrica. 20% din piata.. nu progreseaza??
cea mai mare piedica in fata masinilor electrice este lobby-ul industriei amenintate cu disparitia. mari companii din lume (si din Romania) au interese uriase in domeniul asta. petrolul se rafineaza, se transporta, se incarca in statii special create. o masina electrica are mai putine parti in miscare, deci mai putine motive sa se strice. o masina electrica se poate incarca in garaj sau la coltul strazii.
Să fie sănătoși cei 20% care și-au cumpărat autoturisme electrice noi, dar mașinile care muncesc (deci parcurg kilometri, nu stau în fața casei) încă nu sunt electrice. Când te duci cu familia la aeroport comanzi un minibus sau un estate car, iar alea nu sunt electrice.
masinile care "muncesc" pot fi electrice. tramvaiul, troleibuzul, trenurile.. functioneaza cu motoare electrice. tehnic vorbind, avantajele folosiri unui motor electric sunt imense pe langa unul cu combustie interna. momentan avem o problema cu stocarea energiei electrice, dar tehnologia avanseaza rapid.
La fel și tramvaiul sau trenul, merg doar pe trasee electrificate în prealabil. Camionul de pompieri sau camionul de gunoi nu pot depinde de cabluri electrice. Într-o zi or să aibă mici reactoare nucleare la bord, dar asta nu în timpul vieții noastre. Iar până atunci vor merge tot cu motorină, chiar dacă sintetică.
Tu ești conștient ce înseamnă să pui în mișcare un camion de 40 de tone? Dacă are motor de 400CP, ești conștient că asta înseamnă 300kW? Ești conștient că asta e o mică locomotivă de fapt?
Sunt curios cum o incarci tu in jumatate de ora, cand producatorul, pe site, spune ca mai mult de 58 mile dupa o ora de incarcare nu scoti (si asta cu dual-charger): https://www.teslamotors.com/models-charging#/outlet
Cat despre vremea rece, sunt multi factori care influenteaza autonomia, dar in mod clar pe vreme rece autonomia scade. Uite un link gasit dupa 1 minut de cautari: http://www.consumerreports.org/cro/news/2013/02/winter-chills-limit-range-of-the-tesla-model-s-electric-car/index.htm
Ia si citeste
https://goo.gl/2wVknD
Masinile electrice nu sunt viitorul, sunt prezentul. Pentru ca nu au decat o singura piesa in miscare (rotorul) Tesla ofera 8 ani de garantie, pentru ca au cuplu de la 0 rotatii pe minut o Tesla ajunge la 100 km/h in 2,9 secunde, mai tare ca Ferrari Enzo de 600 de mii de dolari... stati voi cu puturoasele voastre, eu nu mai cumpar altceva in viata mea decat electrica.
Crezi că ai să ai vreodată baterii pentru avioane electrice, elicoptere electrice și nave electrice? Alea tot cu kerosen, diesel și păcură or să funcționeze și peste 50 de ani, numai că vor fi sintetice. Perspectiva ta e una de galerie de fotbal: Steaua o să fie campioana galaxiei într-o zi, iar mașinile electrice vor avea autonomie cât să traversezi toată Rusia cu ele. Mai bine vezi ce scrie în cărțile de chimie :)
Masina electrica este excelenta pentru oras, insa pentru autonomie de peste 400Km si viteze de peste 200 la ora e foarte greu sa fie competitive. La fel pentu avioane si elicoptere! iar pe un autoturism sau un avion obisnuit Nu poti monta un reactornuclear clasic, cu atat mai putin viitoarele reactoare de fuziune. Deci da, masinile pentru distante mari si avioanele ce traverseaza oceanul vor functiona tot pe baza de hidrocarburi lichide, evident sintetice!
Despre jet-fuel obținut din apa de mare, US Navy și Heather Willauer s-ar putea să aibă alte păreri decât tine, dar n-au venit să-ți ceară aprobarea, așa e? Pentru un portavion aflat în mijlocul Pacificului ar putea fi mai ieftin să obțină kerosenul pentru propriile avioane din apa de mare, decât să-l aducă de pe continent.
Eu zic ca au tot evoluat de-a lungul timpului in general...iar in ultima vreme cam in increment de 20-30 de ani se pare...
In telefonie au aparut ecranele tactile + procesoare performante, insa in domeniul acumulatorilor nu au fost investitii mari in cercetare decit in ultimi ani. Nu-i simplu deloc . Tot timpul in electronica problema stocarii energiei electrice a fost si ramane o problema.
Practic prin avea un acumulator capabil sa dezvolte curenti mari de scurt circuit pt pornire e nevoie de alte materiale conductive si/sau o alta abordare a problemei stocarii energiei electrice + reducerea dimensiunii bateriei . Acc cu Li se pare ca au ajuns la apogeu ca si dezvoltare.
La prima vedere e simplu insa practica ne omoara. Poate la anul , cine stie
Au fost mereu investitii. De la lanterne, la telefoane mobile, laptop-uri si pana la sateliti si avioane, toate au nevoie de baterii. Bani in cercetare s-au bagat mereu, avem chiar idei despre cum arata niste baterii mai performante. Partea grea e sa le poti produce ieftin si pe scara industriala, nu in laborator unde costurile (aproape) nu conteaza.
Insa da , ai dreptate, telefoanele si in general terminalele mobile actuale tin mai mult datorita progresului in domeniul procesoarelor si al ecranelor!
Si mobilul, si televizorul, si calculatorul de acum consuma mult, mult mai putin decat cele din 2000 sau din 1980, insa la o masina electrica, puterea necesara este oricum MARE.
In plus e imposibil de asigurat energie pt toate daca e nevoie sa fie incarcate. Pt un o sursa normala S, Tesla are nevoie d eputere instalata de 10 kW; in conditiile astea se incarca normal adica dupa 30 minute poti sa mergi 15 km cu masina. Daca 100 persoane ar avea electrice ar fi nevoie de 1000kW 1GW putere instalata! Pt fiecare BLOC! timp de citeva ore. Daca vrei Supercharger acesta are nevoie de 120kW!!!! UNUL SINGUR, Pt 100 persoane 12GW!!!!!
In plus in 5 qni va aparea problema reciclarii bateriilor. Cu componenete ff toxice. In momentul ala cei cu electrice vor descoperi o noua taxa introdusa pt reciclarea bateriilor. Va fi mult mai usor sa faca motoare pe biogaz (gropile de gunoi elibereaza zilnic miliarde de tone in atmosfera de pomana) sau pe metanol.
Pin atunci cea mai fiabila electrica e troleul, tramvaiul, trenul si metroul.
PS. o problema privind reciclarea va aparea cind o sa incepem sa aruncam LCD-uri. Cristalele lichide sint extrem de toxice (si procesul lor de productie genereaza deseuri ultra-toxice!) si atunci o sa vedem ce inseamna ecologie hei-rup-ista...
toate masinile electrice produse in acest moment au baterii cu litiu si o combinate de nichel / magneziu / cobalt sau fier / fosfati. nu se mai folosesc baterii cu plumb, cadmiu sau acizi. alea sunt istorie..
Tesla se poate incarca si la o priza normala. la 10kW dupa 30 de minute (5kWh.. 2.7 lei, cat jumatate de litru de benzina) mergi 15 mile (24km, nu 15..).
1000kW = 1MW = 0.001 GW.
trecand peste aberatia cu bateria toxica, despre care am scris mai sus, majoritatea masinilor electrice se vand azi cu garantie 8 ani (BMW i3, Nissan Leaf, Tesla) si bateria veche se da la schimb pe una noua - contra cost - pentru a fi reciclata.
de fapt e suficient litiu in scoarta terestra pentru toata lumea, dar este un metal reactiv si nu se gaseste prea usor in concentratii mari, care sa faca viabila extragerea sa.
bateriile pe baza de litiu sunt doar un pas inainte. nu cred ca se vor blocat toti la nivelul asta. grafenul este probabil cel mai promitator material pentru distributia si stocarea energie. momentan e complicat de produs si utilizat, dar provoarea e lansata.
Li de exemplu in Romania se gaseste doar in niste pegmatite in sudul Transilvaniei, mineralul spodumen. Se exploateaza Li in Romania? Nu.
Raman la punctul meu de vedere, imposibil sa faci atata minerit incat sa ai destule baterii pt toata lumea, indiferent de ce element chimic e vorba. Petrolul e de departe mult mai simplu de exploatat si prelucrat.
Oficial nu a fost abrogata aceasta denumire (BRD)!
In masina nu poti atinge un randament atat de mare cat se poate in centrala (este mai mare, are loc si nu conteaza greutatea ansamblului), iar gazele arse se pot filtra/cataliza cu o eficienta mai mare si cu costuri mai mici).
O centrala termica aflata in afara zonelor dens locuite poate alimenta mii de masini electrice care pot circula cu ZERO emisii in oras, si nu trebuie instalat pe fiecare masina dispozitive de control al emisiilor. Apoi pornirea cu "motorul rece" nu mai consuma combustil in plus (pe cand centrala termica lucreaza non-stop, deci nu avem probleme de astea.
La termocentrala, arderea poate fi OPTIMIZATA, iar cosurile , prevazute cu electrofiltre. Practic, in atmosfera nu se evacueaza decat bioxid de carbon si vapori de apa!
Masinile clasice, mai ales in oras, in regimul cu porniri-opriri frecvente, genereaza poluare mare.
Scandalul cu Volkswagen a dovedit acesta din plin: se pot lua masuri ca masina sa respecte normele EURO VI si chiar EURO VIII, insa numai cu o foarte mare penalitate in performante!
Cercetarile merg merg greu pt acumulatorii auto
( bateriile nu se pot reincarca) si din lipsa specialistilor in domenii de nisa unde se cere matematica, fizica, chimie la nivele superioare .
Cine isi imagina in 1948 ca tranzistorul va revolutiona lumea si totusi a revolutionat-o, asa ca totul e posibil in timp
p.s...sa nu-i mai primim in lumea civilizata, sa-i lasam sa se impuste intre ei., se pare ca acolo, asta e un sport national.
Viabila ar fi doar tehnologia toyota cu hidrogen, restul e doar o lista de dorinte gen romanele sf comuniste.
<<The relative importance of renewable energy sources in relation to EU-28 net electricity generation grew between 2003 and 2013 from 12.6 % to 23.2 %>>
Sursa:
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Electricity_production,_consumption_and_market_overview
Daca se va utiliza termoliza, materia prima e formata tot din combustibili fosili;nemaivorbind de poluare.
Din punct de vedere al infrastructurii, ma refer in primul rand la stocare, tehnologia hidrogen e mult mai greoaie si expensiva.Stocarea pe TiH e inca in stadiu de pilot, si nu va fi niciodata ieftina. Rezervoarele criogenice sunt un cosmar dpdv. al sigurantei in circulatie.
Exista un trend de a utiliza tehnologia super-capacitoarelor pentru a crea baterii reincarcabile pe baza de carbon. Eu votez pentru aceasta tehnologie.
Si nu spune nimeni ca peste noapte TOATE masinile vor fi electrice. Dar numarul lor creste rapid, iar ponderea e din ce in ce mai importanta. Iar daca si pretul va scadea, abia astept sa-mi iau si a doua masina, electrica, chiar daca o voi folosi doar pentru distante scurte (de ex servici, cumparaturi). Apropo, in Amsterdam am mers chiar cu un taxi Tesla. A fost o placere, si deci se si poate...
Si sincer, tu ai idee cat minerit trebuie facut pt a umple lumea asta cu baterii? Dream on.
Totusi, fara avansuri majore in lumea bateriilor, masina electrica de acum e o gluma. Bateria ieftina de la Tesla te duce 335 KM. Ca sa fim clari: Nu poti sa mergi Bucuresti-Iasi (388). Comparati cu motoarele cu ardere interna (si mai ales cu infrastructura existenta). O sa spuneti "Sa creem o noua infrastuctura". Foarte bine, sa presupunem ca o avem: Cu cele mai scumpe echipamente, incarcarea la o statie SuperCharge dureaza 1 ora. Comparati din nou cu 2-3 minute ptr. cel mai mare rezervor de benzina. Incarcarea de acasa dureaza o noapte (9 ore). In plus: se descarca daca n-o tii in priza. Sunteti sigur ca vreti genul asta de baterii? Eu mai astept o tura.
In plus, nu sunt sigur de loc ca singura utilizare a petrolului este sub forma de carburant. Ar fi interesant de vazut cat de mult procentual este carburantul.
Singurul motiv pentru care ptrolul este la momentul de fata unde este este lupta aceerba pe o piata care se rearanjeaza si (re)aparitia Statelor Unite in pozitia de producator major. Nu vad asta in articol.
Din productia totala de petrol sa nu credeti ca 99% se duc in benzina. Nici pe departe
35.000 de euro pt o masina? Mda poate pt piata EU si USA cu o populatie combinata de un pic peste 1 miliard. Ce facem cu cele 3 miliarde ce isi doresc si ele masina dar eu un GDP per capital de 4000 pe an?
Cat despre sumitul de la Paris? sa vedem. Au mai fost si in 92 si in 97 si in 2009. Amprenta de carbon a tot crescut
Anul acesta am avut cam peste 400 ppm Co2 in aer luna de luna. 400 ppm este un tipping point. Daca il treci bine de tot nici nu mai conteaza ce faci dupa pt ca pornesc procese la nivel macro. nici modelele climatice f avansate nu pot prezice ce si cum.
personal cred ca cei din opec nu se inseala asa mult cum cred unii. e clar insa ca sunt prinsi in trecut
important este sa avem optiuni. din cate stiu eu distanta medie parcursa in SUA pana la munca este undeva sub 15 mile si 90% sub 30 de mile. aceste medii nu spun toata povestea. unii lucreaza de acasa, altii pot ajunge la munca pe jos, cu bicicleta sau transportul in comun.
In primul rand, automobilul electric nu inseamna transportul electric: transportul de marfa va fi inca multa vreme tributar petrolului, cel mai probabil.
In al doilea rand, in absenta unei revolutii in productia de baterii, costul de productie al acestora la capacitati semnificative si volum ocupat rezonabil, vor face inca multa vreme motorul electric prohibit in multe masini cu vocatie practica si economica.
In al treilea rand, productia de curent electric este ea insasi o problema: curentul "verde" este scump, cel din centralele nucleare are alte probleme si externalitati, (deseuri, catastrofe in caz de defectiune, know how de realizare in mana catorva, etc), iar daca provine din hidrocarburi, n-am prea facut nimic, nu-i asa?
Eu cred ca este nevoie de un brak trough a carei previzibilitate nu este atat de usor de luat in calcul, pentru a vorbi de sfarsitul iminent al erei petrolului.
Sa nu uitam ca previziunile anilor '70 erau ca in 50 de ani petrolul se va fi epuizat... Faptul ca o idee este general impartasita sau acceptata, nu o face in mod necesar valabila.
Nu tocmai. Randamentul cu care este produsă energia electrică într-o termocentrală pe bază de hidrocarburi este superior randamentului cu care benzina (deja trecută printr-un proces industrial de rafinare, supus și el unui anumit randament energetic) produce lucru mecanic într-un motor cu ardere internă. De aceea transportul urban cu tramvaiul electric alimentat din energia produsă termo este mai ecologic decât 50-100 de mașini pe benzină / motorină cu care s-ar plimba pasagerii tramvaiului.
Despre motoare pe benzina avem https://en.wikipedia.org/wiki/Engine_efficiency#Gasoline_.28petrol.29_engines cu diversi parametrii. Cele vechi sunt proaste dar a se vedea mai catre sfarsit motoare cu injectie directa care ajung la 35%. Comparabil.
Motoarele Diesel stau mult mai bine (acolo sunt date la 50%).
Ratiunea pentru care transportul in comun este mai eficient este ca se transporta 1 motor pentru 50 oameni (autobuz) comparat cu 50 motoare pentru 50 oameni.
Referitor la tramvaie, eu cred ca ele merg pe sine de metal si de aceea au consum specific (KWh/km/tona) mult mai bun. Oricum, a se vedea spre exemplu: https://en.wikipedia.org/wiki/D-class_Melbourne_tram . Cu 26 tone cara pe scaune 32 pasageri, deci sub 1 tona/pasager. Eu conduc un mini si are cam 1.2 tone. La full load eu car 4 persoane deci cam 300 kg/pasager iar tramvaiul cara 122 persoane deci cam 212 kg/pasager.
Daca se cer patente WIPO sau EPO, si se dovedeste ca in scop de blocare(neutilizare voita), detinatorul patentului cade din drepturi.
In plus, nu exista patente tehnologice care nu pot fi ocolite prin modificarea usoara a solutiei tehnice.
In protectia patentelor, regula de baza e ca trebuie sa ai cu un avocat mai mult decat are firma concurenta.
Pe de alta parte, acumulatorii NiMh sunt deja de domeniul trecutului, cel putin pentru automobile electrie.
sau redenumit Cobasys.
Merita citita articolul din Wikipedia:https://en.wikipedia.org/wiki/Cobasys
despre istoria acestui "patent" si in final, ce i se pregateste.
asta e progres. restul e timp pierdut in vorbe goale.
-imbogatirea atmosferei terestre cu hydrogen pana la 50% LEL(Lower Explosive Limit) si extractoare cu site moleculare montate pe vehicule. Autonomie infinita, probleme de stocare zero, poluare zero.
Conform legii lui Dalton, presiunea totala a unui mixturi de gaz este egala cu suma presiunilor partiale ale componentelor. Asta deoarece gazele in mixtura se comporta complet independente unul de celalalt.
In homosfera, partea atmosferei pana la 100km, mixarea suprima stratificarea gravifica. peste aceasta inaltime, exista diferente de compozitie si gradiente, dar intervin alte fenomene, nu intru in detalii.
Poti sa-mi spui ca tornada are o viata scurta si este mobil si nu stii unde si cand apare.
Bine, atunci exista vulcani activi de zeci-sute de ani, poate cineva sa imstaleze o retea de tevi in camera magmatica? Daca da, aburul produs poate invartii niste turbine...
E doar o nisa in actuala economie, care merge mana in mana cu preperii si green-ii, aia care fac propaganda schimbarilor climatice.
Viitorul e in miniaturizarea reactoarelor nucleare....nu in resurse epuizabile. Deasemeni viitorul daca e sa fie, o sa fie doar pe alte planete....
Daca e sa fie eliminat ceva curand de pe piata energetica, acel produs este CARBUNELE dar si asta o sa dispara in cateva decade bune.
E foarte simplu să spui că 20% din autoturisme vor fi electrice. Fiindcă o Tesla de 2000 kg foloseşte o baterie de 450 kg.
E mai greu să faci acelaşi lucru când e vorba de transportul de mărfuri, chiar dacă ai folosi o baterie de 8-9 tone (care presupune micşorarea încărcăturii utile) pentru un TIR de 40 de tone.
E imposibilă folosirea aceleiaşi soluţii când e vorba de aviaţie sau marină.
Cel mai mare consumator de petrol şi cel mai mare poluator e marina. Fiecare navă port-container contează cât 30000-40000 de maşini. După ea vine aviaţia şi la mare distanţă în urmă transportul rutier.
Al doilea lucru ... orasele din tarile vestice sunt deja la capacitate maxima cu masinile, poluarea si dependenta energetica de idioti precum Iran si Rusia o sa grabeasca schimbarea asta.
Deci, OPEC o sa creasca asa cum cred ei, dar vor pierde influenta in vest.
Daca ar fi inlocuite complet cele 2 miliarde de masini clasice din 2030 cu masini electrice:
1. Ce cantitate de energie electrica s-ar consuma.
2. Din ce am produce acea energie electrica. Mentionez ca ar trebui acoperita complet Terra daca am folosi panouri fotovoltaice si n-am reusi sa inlocuim decat o cincime din energia petrolului consumat. Eolienele necesare consumului presupus de 2 miliarde de masini electrice nu pot fi produse pentru ca nu avem materii prime pentru atatea.
3. Infrastructura electrica ar trebui sa fie de sute de ori mai solida. Asta presupune materii prime (cupru spre exemplu) care nu mai exista.
Concluzia: nu mai avem cu ce sa trecem pe electric la fel de masiv ca si pe petrol. Cat timp exista petrol va fi consumat.
Energia electrica NU este sursa de energie. Daca fuziunea nucleara nu s-a realizat tot ce spune OPEC e PERFECT ADEVARAT.