Consiliul de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara a decis luni seara intrarea companiei in insolventa. Cererea de insolventa voluntara a fost deja depusa in cursul zilei de marti.La Tribunalul Hunedoara exista un dosar cu 18 cereri ale creditorilor de intrare a Complexului Energetic Hunedoara in insolventa. Dosarul a fost inregistrat in aprilie, insa pana acum compania a reusit sa obtina o serie de amanari ale deciziei. Urmatorul termen e pe 7 ianuarie 2016.

Complexul Energetic HunedoaraFoto: AGERPRES

UPDATE Administrator judiciar ar putea fi numita EuroInsol, firma de insolventa detinuta de Remus Borza, actual administrator judiciar al Hidroelectrica, potrivit unor surse din sector. In acest caz se pune problema daca nu apare o situatie de conflict de interese. EuroInsol ar urma sa fie administratorul judiciar a doi producatori de energie, fapt care ridica intrebarea legata de un posibil conflict de interese. Acest conflict de interese ar putea fi rezolvat printr-o iesire rapida a Hidroelectrica din insolventa, cel tarziu in vara. Reamintim ca administratorul judiciar al Hidroelectrica Remus Borza a fost condamnat definitiv, in februarie 2015, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la 1 an de inchisoare cu suspendare, pentru conflict de interese la Hidroelectrica. Insa, condamnarea nu a impiedicat continuarea activitatii la Hidroelectrica si nici nu i-a fost ridicat dreptul de a profesa in calitate de administrator judiciar.

Consiliul de Administratie a decis si revocarea lui Emil Florut din functia de director general al companiei.

Situatia financiara a Complexului EnergeticHunedoara (CEH) este dezastruoasa si s-a putea ajunge chiar la falimentul companiei, ceea ce ar genera probleme sociale enorme in Valea Jiului si ar pune in pericol siguranta sistemului energetic national, a scris luni ministrul Energiei, Victor Grigorescu, pe contul sau de Facebook.

Ministrul a sustinut ca CEH are datorii de 1,2 miliarde de lei si popriri pe toate conturile, ceea ce creeaza o presiune imediata asupra capacitatii de plata. Ministerul Energiei estimeaza pentru 2015 pierderi de 404 milioane de lei.

In opinia ministrului Energiei, printre cauzele care au contribuit la situatia financiara dificila in care a ajuns CEH se afla politizarea, coruptia si risipa, iar acestea trebuie "curmate fara drept de apel". Ministrul Energiei s-a aflat luni in Valea Jiului, unde a avut intalniri cu administratia si sindicatele de la CEH si a coborat in Mina Lupeni.

Romania era obligata sa prezinte Comisiei Europene pana la sfarsitul anului, un plan de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara. Insa, planul nu este finalizat. Contractul pentru elaborarea planului a fost atribuit in vara, in conditii neclare, firmei ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA), cunoscuta ca facand parte din retea de "baieti destepti" care a gravitat in jurul fostului premier Victor Ponta si despre care HotNews.ro a scris in mai multe randuri.

La sfarsitul lunii noiembrie, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declara ca planul de restructurare nu este gata, desi la acea data trebuia finalizat si aprobat. "Constat la Hunedoara, cu regret, ca am convenit impreuna cu partenerii nostri europeni, dar si cu institutii romanesti, un plan de actiune in vara, care presupunea definitivarea unui plan de restructurare si ca acest plan de restructurare nu este gata, desi ar fi trebuit sa fie la aceasta data finalizat si aprobat. I-am rugat pe toti colegii sa ne concentram ca acest plan sa fie finalizat in cel mai scurt timp si inaintat sau sa urmeze procedurile de rigoare", a declarat Grigorescu, adaugand ca si-ar fi dorit "sa fie o certitudine si nu doar o evaluare".

Planul de restructurare era o obligatie a CE Hunedoara ca urmare a accesarii unui ajutor de stat de 167 milioane de lei. Comisia Europeana a aprobat alocarea acestui ajutor de stat cu obligatia rambursarii, cu dobanda aferenta, intr-un termen maxim de sase luni. Pana la data scadentei imprumutului, CE Hunedoara avea obligatia sa prezinte Ministerului Finantelor Publice planul de restructurare notificat Comisiei Europene. In baza acestui Plan de restructurare, la solicitarea societatii, Ministerul Finantelor Publice putea prelungi perioada de acordare a imprumutului, in aceleasi conditii de dobanda. Daca in termen de 6 luni de la momentul acordarii imprumutului de stat, societatea nu prezinta un plan de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, aceasta este obligata sa prezinte un plan de lichidare voluntara. Termenul de sase luni expira la sfarsitul anului, in conditiile in care OUG privind acordarea ajutorului a intrat in vigoare pe 29 iunie.

Nu este singurul ajutor de stat primit de CE Hunedoara. In luna mai, Guvernul a aprobat acordarea, pe o perioada de trei luni, a unui alt imprumut de stat 40 de milioane de lei, din Fondul National de Dezvoltare, in vederea returnarii unui alt ajutor de stat, acordat ilegal in perioada 2008-2011, in urma unor contracte cu Hidroelectrica.

Citeste si: