Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a amendat compania CEZ Vanzare cu suma de 500.000 de lei pentru faptul ca a facturat in avans energia electrica in perioada 2014- 2015, au declarat pentru AGERPRES, surse din sectorul energetic.

Controlul a fost demarat in 2015 si a vizat verificarea modului in care CEZ Vanzare a respectat prevederile Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clientii finali. Raportul de verificare a fost finalizat pe 15 ianuarie 2016, iar procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor a fost intocmit luni, 18 ianuarie 2016.

Practica facturarii in avans a fost constatata si in cazul gazelor naturale, la compania GDF Suez. Aceasta a explicat in luna octombrie, printr-un comunicat de presa, ca modalitatea de a transmite trei facturi, cu trei scadente de plata, printr-o singura expediere, a fost implementata in conformitate cu reglementarile legale in vigoare si cu informarea detaliata, in prealabil, a clientilor. GDF Suez s-a aratat atunci dispusa sa revina asupra modelului initial de expediere a facturilor de gaze naturale.