In Libia s-a decis soarta a 10 sectoare cu rezerve de petrol si gaze naturale, cu o suprafata totala de circa 70 km patrati. La licitatia de concesionare a zacamintelor au participat 35 de giganti energetici, inclusiv ExxonMobil si British Petroleum.

Rusia a fost reprezentata de companiile Gazprom, Lukoil si Novatek. Licitatia a fost cistigata de patru companii: Shell, polonezii de la PGNiG, compania de stat algeriana Sonatrach si Gazprom.

Potrivit reprezentantilor companiei ruse, conditiile licitatiei au fost dure, relateaza cotidianul Gazeta. Potrivit acestora, concernul a obtinut un sector – blocul numarul 64, pe uscat, cu o suprafata de 3,94 km patrati.

Principala resursa este petrolul, estimarile preliminare cifrindu-se la 20 milioane tone. Cu doar o saptamina in urma, rusii nu credeau ca vor obtine ceva din cauza unui scandal in care au fost implicati.

La 25 noiembrie, autoritatile libiene l-au retinut pe seful reprezentantei Lukoil la Tripoli, Aleksandr Tigankov ca martor intr-o ancheta de spionaj. Libienii au suspectat societatea nationala National Oil Corp (NOC) de scurgere de informatii privind ofertele pretendentilor.