Consumul de energie electrica a atins un nivel record din cauza gerului
Miercuri, in intervalul orar 18:00-19:00, in varf de consum, la nivel national s-au utilizat 9.484 de MW de energie electrica. Un astfel de nivel nu a mai fost atins din 1 februarie 2012, cand, in acelasi interval orar, consumul a fost de 9.487 de MW.
"Se pare vorbim de recorduri in aceste zile, in conditiile in care, intr-o zi de iarna normala, consumul este de maximum 9.000 de MW. Pentru aceasta seara, ne asteptam din nou la un nou varf de consum foarte mare", a declarat Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic National.
El a precizat ca au fost pornite grupuri suplimentare de producere a energiei electrice pe carbune si pacura, pentru acoperirea cererii: "Nu au fost pornite toate grupurile de rezerva, inca avem capacitati pe care le putem porni in cazul in care este nevoie", a mai spus Lohan.
La nivelul intregii zile de miercuri, 20 ianuarie 2016, consumul mediu a fost de 8.287 MW, cu 7,8% mai mare decat in aceeasi zi a anului trecut. Carbunele a fost principala resursa a zilei: 3.214 MW, urmat de energia hidro (2.203 MW), hidrocarburi (2.184 MW), nuclear (1.383), eoliene (139 MW), biocombustibili (51 MW) si fotovoltaice (43 MW).
Joi, la ora 12:00, consumul la nivel national era 9.018 MW, iar productia ajungea la 10.301 MW, diferenta fiind reprezentata de exporturi.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
iarna, fie au termoficare, fie centrale pe lemne sau gaze, sunt inca putini cei ce se incalzesc "electric" cu panouri, centrale electrice 100 %, boilere, resouri, etc...
In legatura cu observatia facuta Alinei ca puterea se masoara in MW, iar energie in MWh.
E in ordine.
Numai ca productia, respectiv consumul la un moment dat, se numeste PUTERE INSTANTANEE si se masoara asa cum este bine scris in MW.
Prin urmmare draga TB, Alina are dreptate.
Rau ca a crescut de la 9000MWh la 9400MWh adica cu 5%. Adica procentul celor care fac asta este inca destul de mic!
Eu zic ca nea Ion și tanti Maria au mai băgat în priza cite un reșou pe bolțar ici colo :D.
Mă intreb : de unde mama dracqu ai ajuns tu la concluziile de mai sus ? Adică consumul a crescut ”oamenilor informati” care folosesc pompe de căldură ? Si numărul lor este destul de mic ?
Noaptea mintii !
Ai fi foarte sarcastic daca ai avea dreptate, exerseaza cand si intelegi despre ce se discuta, poti fi util prin ironie. Mi-a facut placere sa te citesc.
ce am vazut eu ca e in trend in ultima vreme sunt acele panouri tip "tablou" sau care se pun in tavan si care incalzesc constant camera...
sunt mai accesibile ca pret, deci sigur mai multe decat pompele.
dar cel mai sigur e de la resouri- mai o tanti, mai un student, etc
Nu au lemne...nu vor sa plateasca gazul....se leaga la faza si baga "acordeoandele" de bca in priza toata noaptea toata ziua.