China va construi "centrale nucleare plutitoare", capabile sa faciliteze exploatarea resurselor marine, a anuntat miercuri guvernul de la Beijing, care a reafirmat obiectivul de a dubla pana in 2020 capacitatea parcului nuclear chinezesc, scrie AFP.

"Avem in curs de desfasurare proiecte de centrale nucleare plutitoare, care vor face obiectul unor evaluari riguroase si stiintifice", a explicat Xu Dazhe, presedintele autoritatii chineze de supervizare a energiei nucleare, intr-o conferinta de presa.

Doua proiecte concurente sunt dezvoltate de CGN (China General Nuclear) si CNNC (China National Nuclear Corporation), doi giganti de stat, iar cele doua proiecte au fsot integrate intr-un nou plan cincinal (2016-2020).

Aceste nave echipate cu mici reactoare sunt concepute pentru a alimenta cu curent electric platformele de foraj de haze si petrol, dar si a insulelor si zonelor de coasta furnizand, spre exemplu, energia necesara operatiunilor de desalinizare a apei.

Nu este primul proiect de folosire a energiei atomice civile in mare - Rusia este deja angajata in constructia propriei sale centrale nucleare plutitoare - dar conceptul ridica numeroase ingrijorari legate de securitatea unor astfel de instalatii.

CGN si-a propus sa termine prima sa centrala plutitoare in cinci ani. Dotata cu un reactor propriu, ACPR50S, ea "va oferi o sursa de energie fiabila" in mare.

Nava centrala a CNNC urmeaza a fi operationala pana in 2019.

Beijingul isi afiseaza ostentativ ambitiile maritime si revendica dreptul asupra intregii mari a Chinei meridionale, o zona bogata in resurse naturale, alimentand puternice tensiuni teritoriale cu vecinii sai.

Instalarea unei platforme petroliere chinezesti in apele disputate a provocat in 2014 in Vietnam violente revolte antichinezesti si o criza diplomatica.

China si-a reafirmat miercuri obiectivele de dezvoltare nucleara: parcul nuclear dotat cu 30 de reactoare (28,3 gigawati) ar urma sa ajunga la o capacitate de 58 gigawati pana in 2020.

In China se construiesc in prezent 24 de reactoare, respectiv o treime dintre santierele de acest tip din intreaga lume, potrivit federatiei World Nuclear Association (WNA).