Productia de petrol a Rusiei, care a lansat consultari cu Venezuela in vederea unei posibile reduceri a ofertei in coordonare cu marile tari exportatoare, a atins un nou nivel in ianuarie, potrivit statisticilor publicate marti si citate de AFP.

Companiile petroliere rusesti au pompat luna trecuta 46 de milioane de tone de petrol si condensat, respectiv o medie de 18,88 milioane de barili pe zi.

Aceasta reprezinta o crestere de 1,5% in raport cu ianuarie 2015 si un record de la caderea URSS.

Rusia si-a majorat continuu productia de aur negru in ultimele luni, participand astfel la batalia acerba a tarilor producatoare pentru a-si conserva cota de piata, in conditiile in care cotatia a cazut la minimul ultimilor 12 ani.

Prabusirea pietei a afectat dur economia rusa, in recesiune, in conditiile in care hidrocarburile reprezinta circa jumatate din totalul veniturilor bugetare.

Saptamana trecuta, ministrul Energiei, Alexandr Novak, a evocat o posibila reuniune a Rusiei cu Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, cartel din care nu face parte, pentru a discuta o eventuala scadere coordonata a productiei.

In ciuda scepticismului expertilor, Novak s-a intalnit luni cu omologul sau din Venezuela Eulogio del Pino care urmeaza sa vizitez4e Qatar, Iran si Arabia Saudita.

Presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, afirmase sambata ca un acord este "aproape" intre OPEC si statele care nu fac parte din cartel pentru a stabiliza piata.