Traderul de energie Alpiq Romindustries si producatorul de aluminiu Alro au pierdut procesul cu Hidroelectrica prin care cereau daune de 657 milioane de lei, din cauza neinscrierii in tabelul preliminar al creantelor intocmit dupa intrarea Hidroelectrica in insolventa. "Alpiq RomIndustries si Alro SA fac parte din categoria traderilor de energie cunoscuti de publicul larg ca 'baietii destepti' de la Hidroelectrica care au beneficiat de contracte preferentiale incheiate cu producatorul de energie din derularea carora Hidroelectrica a fost prejudiciata cu 1,1 miliarde de euro", a declarat Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar EuroInsol.

Prin sentinta civila nr. 1040 pronuntata in data de 12.02.2016 in dosarul nr 36549/3/2012, Tribunalul Bucuresti a respins contestatia formulata de Alpiq RomIndustries impotriva masurii administratorului judiciar al Hidroelectrica de neinscriere in tabelul preliminar al creantelor de 527,7 milioane lei reprezentand daune solicitate de Alpiq RomIndustries pentru diminuarea cantitatii de energie livrata de catre Hidroelectrica in perioada septembrie 2011- aprilie 2012 ca efect al aplicarii clauzei de forta majora.

De asmenea, prin sentinta civila nr. 1041 pronuntata in data de 12.02.2016 in dosarul nr 36781/3/2012 Tribunalul Bucuresti a respins contestatia formulata de Alro SA impotriva masurii Administratorului Judiciar Euro Insol de neinscriere in tabelul preliminar al creantelor a sumei de 129.664.792 lei reprezentand daune solicitate de Alro SA pentru diminuarea cantitatii de energie livrata de catre Hidroelectrica in perioada septembrie 2011- aprilie 2012 ca efect al aplicarii clauzei de forta majora.

"Reaminitim ca in perioada octombrie 2011-decembrie 2012, Hidroelectrica s-a confruntat cu o seceta extrema, caracterizata prin cele mai mici debite inregistrate pe Dunare in ultimii 150 de ani si materializata printr-un minim istoric al productiei de energie electrica de doar 11,8 TWh in anul 2012. Intr-o prima faza, ca sa poata sa-si onoreze obligatiile contractuale, Hidroelectrica a achizitionat din piata de echilibrare si de la producatorii termo energie la preturi intre 280-340 lei/MWh, ca sa revanda in pierdere in contractele cu baietii destepti la preturi cuprinse intre 103 - 132 lei/MWh. Cand Hidroelectrica si-a epuizat resursele financiare, intrand pe pierdere si pe o trezorerie neta negativa de 783 milioane de lei, a activat clauza de forta majora care a permis diminuarea cantitatilor de energie catre toti partenerii comerciali. Alpiq RomIndustries si Alro au tergiversat solutionarea acestor cauze mai bine de 3 ani de zile prin recurgerea la diverse tertipuri avocatesti materializate in: cereri de amanare, de stramutare, de recuzare ori cereri de probe fara legatura cu obiectul cauzei", a mai spus Remus Borza.

Instanta a acordat Hidroelectrica integral cheltuielile de judecata solicitate in cele doua litigii- onorarii expertize, avocati- respectiv 68 mii lei in litigiul cu Alpiq si 61 mii lei in litigiul Alro.

Euro Insol si Hidroelectrica au fost aparate in instanta de avocatii de la Borza si Asociatii, respectiv Milos, Dumitru si Asociatii. Alro a fost aparata de Tuca, Zbarcea si Asociatii iar Alpiq RomIndustries de avocatii de la casa de avocatura Schoenherr.