Iranul sustine "orice masura pentru stabilizarea pietei si imbunatatirea preturilor" petrolului, a declarat miercuri ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namadar Zanganeh, dupa o intalnire cu omologii sai irakian, venezuelan si qatarez, potrivit AFP.

Sonda petrolFoto: Flickr

"Sustinem decizia care a fost luata (marti, in Qatar, n.r.) pentru ca membrii OPEC si tarile non-OPEC sa mentina plafonul de productie pentru stabilizarea pietei si imbunatatirea pretului", a declarat Zanganeh, citat de agentia de presa a ministerului sau, Shana.

El nu a precizat insa daca Iranul va continua sa isi majoreze productia.

Arabia Saudita, Rusia, Qatarul si Venezuela au convenit marti, la capatul unei reuniuni care a avut loc la Doha, sa isi inghete productia la nivelul din ianuarie, a anuntat ministrul qatarez al Energiei, citat de AFP. "Pentru a stabiliza pietele de petrol, cele patru tari au convenit sa inghete productia la nivelul lunii ianuarie, cu conditia ca si ceilalti mari producatori sa faca la fel", a declarat Mohammed Saleh al-Sada.

Piata nu a reactionat insa pozitiv dupa acest anunt, deoarece se astepta la o reducere, si nu la o inghetare a productiei, in momentul in care oferta atinge noi recorduri.

Irakul a anuntat si el ca e pregatit sa inghete productia la nivelul din ianuarie daca se ajunge la o intelegere intre tarile OPEC si non-OPEC. "Irakul este alaturi de orice decizie ce contribuie la sustinerea preturilor petrolului", , a declarat Reuters o sursa din ministerul petrolului.