Ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namadar Zanganeh, a respins marti ideea unei inghetari a productiei petroliere a Iranului, pe care a calificat-o drept o "gluma", potrivit presei iraniene, citate de AFP.

Sonda petrolFoto: Flickr

Arabia Saudita si rusia - primii doi mari producatori de petrol - au propus in urma cu o saptamana, la capatul unei reuniuni la Doha alaturi de Qatar si de Venezuela, ca toti marii producatori sa isi inghete productia la nivelul lunii ianuarie pentru a sustine preturile.

"Anumite tari vecine, care si-au adus in ultimii ani productia la 10 milioane de barili si exporta acum, au devenit aroganti si spun ca toata lumea trebuie sa isi inghete productia. Adica ei sa inghete la nivelul de 10 milioane de barili si noi la un nivel de un milion de barili. E o gluma", a spus Zanganeh.

Miercurea trecuta, dupa ce s-a intalnit la Teheran cu omologii sai irakian, venezuelan si qatarez, Zanganeh declarase ca Iranul sustine "orice masura care vizeaza stabilizarea pietei si majorarea preturilor".

Marti, purtatorul de cuvant al guvernului iranian, Mohammad Bagher Nobakht, a reprosat si el unor membri OPEC ca nu vor sa recunoasca "dreptul Iranului" de a-si relua cota de piata pierduta din cauza sanctiunilor internationale.

"Aceste tari trebuie sa isi reduca nivelul productiei si sa permita Iranului sa revina la cota dinaintea sanctiunilor", a argumentat el.