​Nuclearelectrica, despre motivul rezilierii contractului cu Compania Nationala a Uraniului: Au cerut un pret cu 76% mai mare, fiind imposibil de sustinut financiar

de CP     HotNews.ro
Joi, 25 februarie 2016, 11:48 Economie | Energie


Reprezentantii Nuclearelectrica spun ca motivul rezilierii contractului cu Compania Nationala a Uraniului (CNU) este pretul mult prea mare al combustibilului nuclear. Din 2014 pana in luna noiembrie 2016, CNU a livrat pulbere sinterizabila de UO2 la pretul de 475 lei/kg. In noiembrie, CNU a conditionat continuarea livrarii de UO2, solicitand o crestere cu 76% a pretului. In aceste conditii, Nuclearelectrica a initiat in luna decembrie 2015 o procedura competitiva de urgenta intre doi furnizori calificati, CNU si o firma din Canada-Cameco Inc Canada. Oferta castigatoare a fost cea a firmei din Canada. Precizarile au fost facute dupa ce Traian Basescu a crriticat contractul incheiat intre Nuclearelectrica si Camenco.

"Aflu cu surprindere ca, la Centrala nucleara de la Cernavoda, nu se mai cumpara combustibil nuclear de la Compania Nationala a Uraniului. Directorul Nuclearelectrica, doamna Daniela Lulache, a decis sa achizitioneze combustibilul nuclear din Canada, de la compania Camenco. Motivul ar fi pretul mai bun.
Nu am dubii ca pretul canadienilor este mai bun. Problema este ca pretul va fi mai bun doar pina cind Romania nu va mai produce combustibil nuclear. Pe urma, va veni dependenta de canadieni sau, de ce nu, de rusi. Domnule prim-ministru Ciolos, va rog opriti aceasta ticalosie, indiferent care este pretul uraniului romanesc. Si poate o trimiteti pe doamna Daniela Lulache sa fie director la o gradinita chiar daca va fi o gradinita unde salariul este ca la Fondul Proprietatea sau Nuclearelectrica. Iar, daca Compania Nationala a Uraniului are probleme, ajutati-o acum", a scris Traian Basescu pe pagina sa de Facebook.

Intr-un punct de vedere transmis presei, Nuclearelectrica (SNN) precizeaza ca a incheiat in anul 2014 un contract de furnizare de pulbere sinterizabila de UO2 cu Compania Nationala a Uraniului (CNU) pentru o perioada de 36 de luni la un pret de 475 lei/kg UO2, pret ce putea fi ajustat cel mult o data la 12 luni, prin negociere, in situatii justificate. CNU a livrat, conform contractului, UO2 la pretul negociat de 475 lei/kg UO2 o perioada de aproximativ 2 ani. In luna noiembrie 2015, CNU a notificat SNN ca nu mai poate realiza livrarea de UO2 la pretul negociat si agreat cu SNN de 475 lei/kg si a pus in vederea SNN ca nu va realiza livrarea efectiva de UO2 aferenta lunii decembrie 2015.

Potrivit Nuclearelectrica, din punct de vedere al asigurarii functionarii FCN Pitesti si operarii CNE Cernavoda in conditii sigure, refuzul livrarii de UO2, cu nerespectarea graficului de livrare si a clauzelor contractuale, reprezinta un risc in continuarea functionarii FCN Pitesti si operarii normale a CNE Cernavoda, risc pe care SNN, companie care asigura 20% din necesarul de consum de energie al Romaniei, trebuie sa il gestioneze intr-o maniera foarte responsabila si cu respectarea conditiilor legale.

De asemenea, din punct de vedere economico-financiar, pretul ofertat de CNU este mult mai mare decat pretul de piata si cu 76% mai mare decat pretul agreat prin contract intre SNN si CNU in anul 2014, fiind imposibil de sustinut financiar de SNN. Acceptarea acestei majorari semnificative de pret, coroborat cu faptul ca in anul 2016 productia de energie a SNN va fi mai mica din cauza opririi planificate extinse a Unitatii 1 CNE Cernavoda si cu pretul energiei pe piata competitiva, ar conduce la vanzarea productiei SNN sub costul de productie si chiar la inregistrarea de pierderi financiare, mai precizeaza Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica mai precizeaza ca din perspectiva respectarii principiului eficientei utilizarii fondurilor publice, acceptarea unei cresteri de pret de asemenea amploare intr-un contract de furnizare, fara argumente economice solide (cresterea aferenta conversiei de la U3O8 la UO2 comunicata de CNU a fost intr-un interval de o luna de 228%, crestere care nu a putut fi justificata de CNU), ar reprezenta o incalcare clara a acestui principiu.

Mai mult, SNN si CNU sunt entitati aflate in controlul comun al Ministerului Energiei, asadar tranzactiile intre cele doua parti sunt tranzactii cu parti afiliate, tranzactii pe care Nuclearelectrica, in calitate de companie listata este obligata sa le raporteze, mai arata Nuclearelectrica. Potrivit acesteia, ambele parti trebuie sa faca dovada ca pretul de transfer este un pret de piata cu respectarea prevederilor Codului Fiscal. In cazul in care acest principiu nu este respectat, adica tranzactia se realizeaza la un pret pe care autoritatile fiscale il considera ca fiind mai mare decat pretul pietei, atunci diferenta si taxa pe valoarea adaugata aferenta ar deveni cheltuieli nedeductibile, ingreunand si mai mult situatia SNN.

Nuclearelectrica sustine ca intelege situatia dificila a CNU, motiv pentru care SNN a abordat cu buna-credinta si disponibilitate negocierile cu CNU, acordand chiar si un termen de remediere si posibilitatea de a incheia un act aditional la contract. Atat argumentele operationale, cat si cele economico-financiare explicate cu buna-credinta de SNN, dar si imperativul de a respecta cadrul legal aplicabil si, implicit, continuarea contractului la un pret justificat agreat de ambele parti, nu au determinat o abordare mai flexibila din partea CNU.

Potrivit Nuclearelectrica, contractul s-a reziliat de drept pentru neindeplinirea obligatiei de livrare de catre CNU nici la termenul stabilit in contract, nici la termenul de remediere acordat de SNN. SNN a fost in imposibilitatea legala si financiara de a continua contractul cu CNU, rezilierea operand de drept in baza contractului ca urmare a neindeplinirii obligatiei de livrare de catre CNU. Interesul major al SNN este protejarea, in primul rand, a obiectivelor si intereselor companiei, a continuarii programului de productie cu gestionarea completa a riscurilor aferente,  a programelor de investitii pe termen scurt, mediu si lung si a actionarilor sai, cu respectarea  intregului cadru legal aplicabil.

"Tocmai pentru a gestiona corespunzator astfel de situatii care ar creste riscul aferent necontinuarii activitatii SNN in conditii normale, compania a calificat inca din anul 2008 un al doilea furnizor de pulbere sinterizabila de UO2, Cameco Inc Canada. Avand in vedere refuzul CNU de a realiza livrarea de UO2 aferenta lunii decembrie, existand riscul pentru SNN de a nu putea asigura functionarea FCN Pitesti si CNE Cernavoda in conditii normale, SNN a initiat in luna decembrie 2015 o procedura competitiva de urgenta intre cei doi furnizori calificati, CNU si Cameco Inc Canada. Ca urmare a analizei ofertelor de pret, SNN a declarat castigatoare compania Cameco, pretul ofertat de acest furnizor fiind pretul cel mai mic dintre cele doua oferte, cu mult sub pretul ofertat de CNU, la nivelul pretului de piata, cu toate taxele incluse", mai arata Nuclearelectrica.

Nuclearectrica precizeaza ca are asigurat necesarul de UO2 pentru functionare in conditii normale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4264 vizualizari

 • +8 (12 voturi)    
  Jurnalism inseamna ... (Joi, 25 februarie 2016, 12:53)

  valy_74 [utilizator]

  .. un pas mai departe decat a prelua o stire si a scrie un rezumat. Niste investigatii Hotnews ar fi interesante. De ex. pretul mediu pe bursa internationala al UO2 . Daca e subevaluat in oferta canadienilor, Base are dreptate. Au mai fost cazuri. Daca oferta canadienilor e reala si sustenabila, fie incercam o schimbare urgenta a conducerii cu mandat clar de re-eficientizare, fie inchidem compania uraniului pentru ca nu suntem instare sau nu e rentabil sa o exploatam. Si da, cu parere de rau pentru angajatii afectati, in economia de piata conteaza pretul, in special la materii prime.
  • +4 (10 voturi)    
   Nu chiar (Joi, 25 februarie 2016, 13:51)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui valy_74

   La materiile prime strategice nicaieri in lume nu conteaza doar pretul. Plus ca ceea ce ne comunica Lulache (un nume predestinat marilor manageri) e plin de minciuni si inadvertente - Nuclear electrica produce cea mai ieftina energie si costul combustibilului este sub 10%. Pretul canadian este mult sub pretul spot al pietei (1.400 USD Kg) si chiar sub cel al contractelor pe termen mediu / lung (aici mai greu de stiut preturile fiind confidentiale). Daca Nuclear electrica nu poate sustine pretul nou la combustibil inseamna ca are grave probleme interne de eficienta si intr-un an doi va fi in faliment. Acum incearca doar sa amane o scadenta pe spinarea p[roducatorului de uraniu
   • +3 (7 voturi)    
    Interesant (Joi, 25 februarie 2016, 14:43)

    Cain [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    Ca fost lucrator pe acest domeniu, dar plecat de mult timp din bransa, nu mai stiu ce sforarii sunt pe acolo, dar stiu ca sforarii sunt multi si ca acest hartan al statului este un vast camp de batalii si interese politice. Pentru mine ar fi interesant pretul cu care UO2 ajunge la poarta FCN Pitesti. Nu cred ca adus din M-tii Stancosi canadieni pretul UO2 este cu mult sub pretul ofertat de CNU, la nivelul pretului de piata, cu toate taxele incluse. Este o poveste a d-nei Lulache. Domnia sa, ca orice om pus politic si fara nicio tangenta cu domeniul industriei nucleare face ceea ce i se cere de cei care au pus-o. Cred ceea ce spune Basescu ca a doua zi dupa ce CNU se inchide, canadienii sa dubleze pretul. Mai cred si ca directorului de la CNU i s-a cerut sa solicite acest pret tocmai in ideia de a falimenta, in sfarsit, si acest sector. Se repeta scenariul de la Apa Grea. Nu stiu daca stocul de D2O pentru unitatile 3 si 4 este facut, dar daca intr-o zi se vor relua lucrarile la aceste unitati ia ghiciti de unde vom importa D2O. Deci totul este o manarie politica dezgustatoare.
    • -5 (7 voturi)    
     Politica? (Joi, 25 februarie 2016, 14:56)

     king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui Cain

     dara avem guvern tehnocrat!
     • -4 (6 voturi)    
      Tehnocrati ? (Joi, 25 februarie 2016, 15:02)

      Cain [utilizator] i-a raspuns lui king david hotel

      Tehnocrati impaiati, vopsiti, incompetenti si cu reavointa.
      • +4 (4 voturi)    
       Lulache este USL. (Joi, 25 februarie 2016, 16:07)

       asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Cain

       Lulache are recomandări de la membri de vază USL cu state de corupție dovedite în ani de închisoare cu executare.Au lucrat și la Rompetrol-Petromidia și vedem cum au lucrat.
   • +5 (5 voturi)    
    Din ce afirmi tu, (Joi, 25 februarie 2016, 16:12)

    valy_74 [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    Bogdan, resurse strategice cum ar fi gaz, petrol , apa , curent, uraniu, minereuri ar insemna ca noi-consumatorii sa platim benzina, gazul, apa sau curentul mult peste pretul european sau mondial. Si asta doar pentru lispa de performanta a unui management mai mult sau mai putin corupt?!? Personal nu sunt de acord.
 • +1 (3 voturi)    
  incredibil (Joi, 25 februarie 2016, 15:42)

  sile1 [utilizator]

  ...cat de multa idiotenie zace in capul unor manageri romani ( vezi lulache si altii ca ea)

  In loc sa ne punem problema cum sa rentabilizam industria romaneasca,atata cat a mai ramas,sa continuam sa producem in tara ceea ce avem nevoie ne repezim sa cumparam de la altii distrugand in continuare capacitatile de productie ale tarii.

  Cred ca in comportamentul acestor ,asa zisi manageri,e o impletitura de prostie,rea credinta,lipsa de patriotism si interese meschine.

  Sa nu uitam ca o tara care produce face parte din elita lumii si este privita cu respectul cuvenit celui care creaza bunuri si nu sta la remorca altora fiind doar o piata de desfacere!

  Cand oare o sa pricepem acest lucru?
 • -2 (4 voturi)    
  ...nea Traiane... (Joi, 25 februarie 2016, 16:03)

  Jupanu1970 [utilizator]

  ...dadusi cu palma'n cct de data asta ...Ce treaba are premierul cu contractele ​Nuclearelectrica ?
  Daca nepriceputii de la Compania Nationala a Uraniului nu pot mai mult la competitivitate, sa inchida portile si sa plece acasa, nu doar sa si ia salariile ale umflate ca dealtfel toti din domeniul energiei conventionale.
  Hai sa fim seriosi si sa I lasam pe manageri sa gestioneze pe limba lor.Daca fac prostii s o faca pe barba lor.
  Asa ca ciocu mic la economie.
 • +3 (7 voturi)    
  Strategia e simpla (Joi, 25 februarie 2016, 16:04)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Cu ajutorul cozilor de topor locale, refuzi furnizorii locali si astfelf falimentezi industria locala prin incheierea de contracte cu furnizori externi, apoi acei furnizori externi cumpara exploatarile autohtone ..q.e.d


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by