Gigantul rus Gazprom si-a anuntat intentia de a construi un gazoduct care sa traverseze Marea Neagra, anunta RT, fosta Russia Today, publicatie de propaganda rusa. Potrivit anuntului, prin noua conducta vor fi livrate gaze naturale rusesti spre Grecia, tranzitand "tari terte", pana in Italia. In acest sens a fost semnat miercuri un memorandum intre directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, DEPA (Grecia) si Edison SpA (Italia). Acest nou proiect de construire a unei conducte prin Marea Neagra apare dupa esecul a inca doua: South Stream catre trebuia sa treaca prin Bulgaria si Turkish Stream care trebuia sa treaca prin Turcia.

GazpromFoto: Gazprom

DEPA si Edison formeaza deja o companie mixta, Poseidon, cu scopul de a construi o conducta submarina care leaga Grecia si Italia, in cadrul proiectului ITGI Poseidon, care vizeaza livrarea de gaze din Azerbaidjan. Directorul executiv al companiei DEPA, Theodoros Kitsakos, sustine ca prin noul acord este revitalizat proiectul ITGI Poseidon, fiind un pas spre o mai mare securitate energetica in UE.

"Dezvoltarea capacitatilor intra-europene de transport de gaze este o componenta importanta a imbunatatirii sigurantei livrarilor de gaze naturale, inclusiv a celor din Rusia, catre consumatorii din intreaga Europa", a declarat directorul general de la Gazprom, Alexei Miller.

Rusia a mai avut un proiect privind transportul gazelor prin Marea Neagra, via Bulgaria. Este vorba de South Stream. Dupa ani de zile de negociere, proiectul a esuat in 2014, fiind suspendat de Bulgaria, la cererea Comisiei Europene care sustinea ca este neconform cu normele cuprinse in pachetul trei pentru energie al UE.

Dupa esecul cu South Stream, Gazprom a planuit un nou traseu al conductei, pana in Turcia. Si acest proiect a fost suspendat, motivul fiind izbucnirea unui conflict intre Moscova si Ankara, dupa doborarea unui avion rusesc in Siria.

RT precizeaza ca proiectul Poseidon ar putea sa accelereze ratificarea conductei Nord Stream 2 care ar urma sa transporte gaze rusesti in Germania. Autoritatile de la Roma si-au exprimat nemultumirea fata de proiectul Nord Stream 2, deoarece compania italiana Eni a fost unul dintre investitorii principali ai South Stream, Italia urmand sa fie un mare consumator de gaze transportate prin aceasta conducta. Avand in vedere noul proiect, este de asteptat ca Italia sa-si inmoaie pozitia fata de Nord Stream 2. Anul trecut, Gazprom a inceput un proiect cu grupurile germane BASF si E.ON, francezii de la ENGIE, grupul austriac OMV (proprietarul Petrom) si grupul anglo-olandez Shell, pentru gazoductul Nord Stream-2.