Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat marti ca grupurile petroliere rusesti au cazut de acord sa isi inghete productia de aur negru, asa cum a propus in februarie Rusia Arabiei Saudite, in incercarea de a stopa caderea cotatiilor internationale, potrivit AFP.

Deschizand o reuniune pe marginea acestui subiect cu directorii principalelor companii petroliere rusesti, Putin a evocat negocierile conduse de ministrul Energiei, Alexandr Novak, pentru obtinerea unui acord intre tarile producatoare in vederea mentinerii productiei.

"Dupa cum mi-a spus ministrul, toti ati fost de acord cu aceasta propunere, exista chiar propuneri mai radicale dar nu ati fost toti de acord", a declarat presedintele, potrivit discursului publicat de Kremlin.

Acesta a precizat ca ideea este de a "fixa productia Rusiei in 2016 la nivelul lui ianuarie". un record pentru perioada post-sovietica, la nivelul de 10,8 milioane de barili pe zi.

Arabia Saudita si Rusia - primii doi producatori mondiali de petrol - au propus in 16 februarie, la Doha, dupa o reuniun cu Qatar si Venezuela, ca toate tarile producatoare la nivelul lunii ianuarie, pentru a sustine preturile.

In ciuda refuzului Iranului, cursul petrolului a urcat dupa acest anunt, sustinut de anuntul unei noi reuniuni, la jumatatea lui martie, intre Arabia Saudita, Rusia, Qatar si Venezuela.

La capatul reuniunii conduse de Putin, Novak a confirmat ca grupurile petroliere au afirmat ca "sustin" o inghetare a productiei" care ar trebui "sa reduca volatilitatea" pietei. In schimb, "companiile noastre nu propun (...) o reducere a productiei, cu atat mai mult cu cat este imposibil in conditiile geopolitice actuale", a declarat el, citat de Interfax.

Marti, Emiratele Arabe Unite au estimat ca o inghetare a nivelului de extractie de petrol ar determina o majorare a preturilor, aflate la minimul ultimilor 13 ani.

Aceasta degringolada, insotita de sanctiunile occidentale impuse de occident in urma crizei ucrainene, a aruncat Rusia intr-o recesiune care pare sa se prelungeasca in al doilea an.