O investitie de 1 miliard de euro in industria onshore upstream (explorare si productie de titei si gaze naturale) genereaza un impact direct si indirect semnificativ asupra PIB, asupra numarului de angajati si asupra contributiilor fiscale la bugetul de stat, se arata intr-un studiu realizat de KPMG, a comanda Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA). Potrivit studiului, o investitie de 1 miliard de euro aduce o contributie de 3,2 miliarde de euro in PIB.

Potrivit unui comunicat al ROPEPCA, prin lantul de interdependente, aceste efecte sunt propagate in alte sectoare economice, generand, de asemenea, un impact indus considerabil. Concret, o investitie de 1 miliard de euro se traduce intr-o contributie a sectorului de 3,2 miliarde de euro in PIB si aproximativ 45.900 de locuri de munca nou create sau mentinute in economie, reprezentand aproximativ 15.000 de locuri de munca in anul de realizare a investitiei si o medie de aproximativ 3.000 de locuri de munca pe parcursul fiecarui an dintre cei 10 ani de productie.

"Ne-am propus realizarea acestui studiu pentru a cuantifica impactul pe care il au investitiile in upstream onshore asupra economiei nationale. Vorbim despre un sector

care contribuie substantial la cresterea economica a tarii, dar care nu poate exista fara investitii intensive, de durata, de mare amploare. Credem ca este datoria statului fata de cetatean sa fie mai atent cu felul in care acest sector poate fi influentat prin politicile publice. Iar influenta trebuie sa fie una care sa conduca la dezvoltarea sectorului in interes comun, al cetateanului si deopotriva al celor care realizeaza investitii cu un astfel de impact major", a declarat Artur Stratan, presedintele in exercitiu al ROPEPCA.

O alta concluzie a studiului este ca investitiile in sectorul upstream onshore se transfera aproape 1 la 1 in veniturile fiscale ale Romaniei, generate pe perioada realizarii investitiei si a obtinerii productiei. "O investitie de 1 miliard de euro genereaza o contributie a sectorului de 1 miliard de euro in veniturile fiscale, intr-un interval de 11 ani", arata raportul KPMG. In prezent, in Romania exista peste 400 de zacaminte petroliere si peste 13.000 de sonde active. Pentru mentinerea constanta a nivelului productiei de titei si gaze este nevoie de investitii semnificative.

ROPEPCA este format din 19 membri: ADX Energy, Amromco, Aurelian Petroleum, Bankers Petroleum, East West Petroleum, Expert Petroleum, Fora Oil & Gas, Hunt Oil, Moesia Oil & Gas, NIS Petrol, Oilfield Exploration Business Solutions, OMV Petrom, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Raffles Energy, Repsol, Sand Hill, Stratum Energy, Winstar Satu Mare/Serinius Energy si Zeta Petroleum.

  • Vezi studiul atasat