ANRE a aprobat un ordin care obliga distribuitorii de energie sa acorde despagubiri utilizatorilor de retea

de CP     HotNews.ro
Joi, 31 martie 2016, 14:45 Economie | Energie

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat miercuri un ordin care revizuieste standardele de performanta pentru serviciul de distributie a energiei electrice. Potrivit ordinului, operatorii de distributie concesionari vor trebui sa promoveze investitii, in egala masura, atat in mediul urban, cat si in mediul rural. Neindeplinirea de catre operatorii de distributie a indicatorilor de performanta prevazuti in Standard, va permite utilizatorilor retelelor electrice de distributie, in special consumatorii de energie electrica, sa primeasca compensatii banesti de la acestia, care, in fapt,  reprezinta o reducere a facturii de energie electrica achitate lunar.

Practic, prin Ordinul ANRE nr. 11/2016,  a fost aprobat Standardul de performanta pentru serviciul de distributie a energiei electrice, care reprezinta varianta revizuita a standardului de performanta aprobat in 2007 si care are ca scop reglementarea calitatii serviciului de distributie a energiei electrice distribuite, stabilirea indicatorilor de performanta in asigurarea serviciului de distributie, precum si stabilirea modului de urmarire si inregistrare a indicatorilor de performanta.

Prin acest Standard, utilizatorii retelei electrice de distributie ar trebui sa beneficieze, in primul rand, de o calitatea mai buna a serviciului de distributie prin reducerea numarului si duratei intreruperilor, precizeaza ANRE.

Potrivit ANRE, orientarea investitiilor in zone ale retelei electrice de distributie in care s-a constatat ca exista probleme, poate conduce la cresterea eficientei energetice si, ca o prima consecinta, la scaderea tarifelor de distributie, ceea ce va da un implus dezvoltarii economice pentru acele zone.

ANRE a mai aprobat si Ordinul ANRE 12/2016 care stabileste Standardul de performanta pentru serviciul de transport al energiei electrice si pentru serviciul de sistem, care reprezinta revizuirea standardului de performanta din anul 2007.

Potrivit  legii, operatorul de transport si de sistem (OTS) presteaza un serviciu public de interes national pentru toti utilizatorii retelei electrice de transport, asigurand accesul acestora in mod nediscriminatoriu la retea, cu respectarea prevederilor reglementarilor tehnice si comerciale in vigoare.

Prin intermediul indicatorilor de performanta stabiliti prin Standard se garanteaza indeplinirea obligatiilor de serviciu public de catre operator, asigurandu-se calitatea serviciului de transport al energiei electrice si a serviciului de sistem. Prin respectarea nivelului garantat al indicatorilor de performanta, OTS asigura siguranta in functionare a sistemului electroenergetic national, precum si eficienta si fiabilitatea retelei electrice de transport (RET). 

Activitatea de monitorizare a indicatorilor de performanta privitori la calitatea tehnica a energiei electrice transportate si a evolutiei acestor indicatori de la un an la altul furnizeaza informatii definitorii pentru OTS in sensul evidentierii masurilor necesare pentru imbunatatirea calitatii serviciilor. Totodata, includerea obligatiei de acordare de compensatii pentru nerespectarea indicatorilor specifici de performanta conduce la responsabilizarea operatorului, astfel incat acesta sa actioneze in sensul cresterii satisfactiei clientilor sai prin cresterea calitatii serviciilor prestate, a mai precizat ANRE.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

3802 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Consumator captiv la discretia distribuitorilor ! (Joi, 31 martie 2016, 15:05)

  andreesanu [utilizator]

  ANRE a favorizat,a tolerat hotiile ,bataia de joc a distribuitorilor de energie (electrica si gaze ) de la privatizare pina azi !!!.
  Investitiile inscrise in contratele de privatizare nu s-au facut ,intreruperi de alimentare cu energie electrica f dese.
  Aparatura electrica distrusa la clientii captivi;umflarea facturilor prin metoda PRELIMINATULUI permite EON lui sa lucreze cu banii clientior ,la a 4-5 luna fac regularizari ,majoritatea sunt cu minus !!!,bani luati in plus care i-au asigurat EONlui surse de finantare gratuite .


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version