Cum explica Oil Terminal transmiterea pe bursa a unor informatii contradictorii legate de profitul pe 2015: A avut in vedere constituirea unui provizion pentru un proiect de mediu. Ulterior a constatat ca proiectul nu a demarat

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 5 aprilie 2016, 14:57 Economie | Energie

Oil Terminal
Foto: Oil Terminal
​Oil Terminal a avut in vedere, in luna februarie, o raportare prudentiala in stabilirea profitului preliminat pe 2015 si constituirea unui provizion de mediu pentru un proiect de decontaminare, sustine Sorin Ciutureanu, directorul general al companiei, printr-un comunicat de presa transmis BVB. Ulterior lunii februarie, s-a constatat proiectul nu a demarat in 2015, asa cum era prevazut, si nu au mai fost intrunite conditiile constituirii unui provizion de mediu. Astfel explica Ciutureanu diferenta foarte mare intre profitul preliminat pe 2015 raportat in luna februarie si cel anuntat o luna mai tarziu.

CONTEXT Aceste explicatii au fost transmise in urma publicarii de catre HotNews.ro a articolului " Raportari ciudate ale OIL Terminal pe bursa: In februarie, compania anunta un profit de 1 milion de lei in 2015, iar in martie un profit de 6,5 milioane de lei" Compania de stat OIL Terminal Constanta a transmis investitorilor de pe BVB, in ultimele luni, o serie de informatii contradictorii legate de profitul obtinut pe 2015. Dan Barbulescu, administrator independent in cadrul Consiliului de Administratie al Oil Terminal, considera ca exista riscul manipularii pietei prin transmiterea de informatii false, iar Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ar trebui sa demareze o investigatie in acest sens. Pe data de 15 februarie, OIL Terminal a anuntat datele preliminare pe 2015, potrivit carora a fost inregistrat un profit net de doar 1,05 milioane de lei, moment in care pretul actiunilor a scazut cu 15%. O luna mai tarziu, potrivit unui convocator AGA, Consiliul de Administratie a propus distribuirea de dividende de 2,8 milioane de lei dintr-un profit net de 6,5 milioane de lei

Cum explica OIL Terminal cifrele contradictorii


Potrivit Oil Terminal, la data de 15 februarie 2016 societatea a prezentat rezultate financiare preliminate pe baza documentelor financiar-contabile si a estimarilor de la data respectiva. Ulterior datei de 15.02.2016 a fost finalizata inregistrarea tuturor operatiunilor privind inchiderea anului financiar 2015, ocazie cu care s-au identificat si inregistrat provizioane si ajustari conform reglementarilor contabile aplicabile.

In stabilirea rezultatului brut preliminat s-a avut in vedere o raportare prudentiala, respectiv, si constituirea unui provizion de mediu constand in demararea unui Proiect de decontaminare sol din SP Nord II in valoare de aproximativ 6,7 milioane de lei, proiect aprobat de Consiliul de Administratie, care ulterior urma sa fie aprobat si de catre actionarul majoritar, sustine Oil Terminal prin comunicatul semnat de Sorin Ciutureanu.

Potrivit acestuia, planul de actiuni pentru demararea proiectului de decontaminare sol Depozit II avea etape cu termene de realizare cuprinse in perioada 6 noiembrie 2015-10 iunie 2021. Avand in vedere ca pana la finalizarea situatiilor financiare aferente anului 2015 nu s-au realizat etapele pentru anul 2015 privind demararea proiectului, nu au mai fost intrunite conditiile de constituire a unui provizion, mai precizeaza Oil Terminal. Auditorul financiar a recomandat ca societatea sa inregistreze un provizion esalonat in cursul anului 2016 pe masura realizarii etapelor din Planul de actiuni pentru demararea proiectului de decontaminare sol Depozit II.

Ca urmare, rezultatul brut a fost majorat cu suma de 6,7 milioane lei, sustine Oil Terminal. "Mentionam ca rezultatul brut preliminat in suma de 5,171 milioane de lei a fost cu 72% mai mare decat profitul brut aprobat prin bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2015 (profit brut aprobat 3 milioane de lei), iar profitul net preliminat in suma de 1,046 milioane de lei a fost cu 78% mai mare decat profitul net aprobat pentru anul 2015 (profit net aprobat de 588 mii lei). Mentionam ca Oil Terminal a respectat intocmai legislatia pietei de capital cu privire la raportarea situatiilor financiare si respingem ferm orice acuzatie privind presupusa intentie de "manipulare"", se mai precizeaza in comunicat.

NOTA Din explicatiile Oil Terminal reiese ca se intentiona constituirea unui provizion foarte mare raportat la rezultatul pe 2015, pentru un proiect de mediu care nici nu a demarat.

Citeste si Raportari ciudate ale OIL Terminal pe bursa: In februarie, compania anunta un profit de 1 milion de lei in 2015, iar in martie un profit de 6,5 milioane de lei


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

807 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    clar (Marţi, 5 aprilie 2016, 20:11)

    Ilidia [utilizator]

    Sa se continue investigatiile. Miroase cam urat.Nu stia directorul general si niciunul din subalterni nu la tras de maneca !? Dar ceilalti directori si CA erau tot atat de nestiutori ?


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri