In Romania, un consumator de energie reuseste sa se conecteze la retea in 182 de zile, ceea ce este enorm fata de cum se intampla in alte state europene, a afirmat ministrul energiei, Victor Grigorescu, in cadrul unei conferinte organizate de Banca Mondiala, in care a fost prezentat proiectul "Subnational Doing Business".

Cred ca acum cativa ani era 180 de zile, astazi 'reusim' sa conectam un consumator in 182 de zile, ceea ce este enorm. Este un indicator relevant si un obiectiv relevant, chiar daca nu numai Ministerul Energiei este cel care are ceva de spus pentru a imbunatati acest indicator", a spus ministrul.

"Cred ca acum cativa ani era 180 de zile, astazi 'reusim' sa conectam un consumator in 182 de zile. Ceea ce este enorm. Este un indicator relevant si un obiectiv relevant, chiar daca nu numai Ministerul Energiei este cel care are ceva de spus pentru a imbunatati acest indicator, dar ma bucur ca avem ocazia sa evaluam cateva dintre lucrurile care sunt importante pentru mediul de afaceri si sa ne propunem - partea guvernamentala, colegii din distributie, autoritatile locale, toti actorii implicati in acest proces - sa gasim solutii realiste si sa imbunatatim acesti indicatori si, intr-un final, sa imbunatatim perceptia mediului de afaceri, a mediului de reglementare din Romania si ideea ca lucram in mod real, ca avem deschidere fata de mediul de afaceri", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, sunt necesare 60 de zile doar pentru obtinerea de autorizatii de constructie.

"Raportul face, cum este si corect, o evaluare a termenelor maxime legale in interiorul carora un operator isi indeplineste pasii legali. De exemplu, ne trebuie 60 de zile calendaristice pentru a obtine permise, autorizatii de constructie, 10 zile calendaristice pentru a transmite documentatii, 40 de zile pentru a incheia varii contracte. In realitate, din estimarile Ministerului Energiei, stam un pic mai bine. Dar si acest lucru depinde de la zona la zona. Cea mai buna performanta este undeva la 72 sau 75 de zile pentru a conecta un consumator industrial. Sunt anumite zone din tara unde lucrurile se misca repede, autoritatile ies mai repede, distribuitorii emit avize mai rapid. Probabil ca 100-110 zile este norma. Depinde foarte mult daca exista cadastru, daca exista experti autorizati, in cat timp executa acestia lucrarile", a explicat Victor Grigorescu.

Acesta a mai spus in statele din vestul Europei, un consumator industrial reuseste sa se conecteze la retea in 20 de zile.

"Avem si noi lucruri de facut pentru a reduce timpul de racordare la reteaua electrica pentru consumatorii industriali si ma gandeam la discutiile pe care le-am avut la Guvern cu colegi din Comisia de taiat hartii si cu care am incercat sa evaluam cum putem reduce birocratia in zona asta. Poate nu o sa ajungem asa de curand sa conectam un consumator industrial in 20 de zile, asa cum se intampla in vestul Europei, dar nu este gresit sa ne propunem lucruri ambitioase, chiar daca nu putem sa le obtinem de maine-dimineata, dar pas cu pas sa mergem in aceasta directie. Este un plan realist si e o contributie corecta si directa pentru a imbunatati mediul de afaceri din Romania", a mai spus Grigorescu.