Ministerul Finantelor spune ca nu putea numi un nou administrator judiciar la CE Hunedoara, deoarece nu era pe ordinea de zi a sedintei creditorilor o alta propunere

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 15 aprilie 2016, 15:29 Economie | Energie


Ministerul Finantelor sustine ca a respins administratorul judiciar actual de la Complexul Energetic Hunedoara, fara sa vina cu o noua propunere, pentru ca nu avea si acest punct pe ordinea de zi a sedintei creditorilor de joi. "Firma de insolventa EuroInsol nu era pe ordinea de zi, ci doar confirmarea actualului administrator provizoriu propus de instanta, GMC SPRL", se arata intr-un raspuns transmis la solicitarea HotNews.ro. Reamintim ca reprezentantul Ministerul Finantelor si ANAF au respins joi confirmarea firmei de insolventa GMC SPRL in calitate de administrator judiciar, fara a face o alta propunere. In plus, nici nu a numit un comitet al creditorilor, fapt care intarzie punerea in aplicare a unui plan de reorganizare a companiei.

Raspunsul complet al Ministerului Finantelor.
"In urma sedintei creditorilor Complexului Energetic Hunedoara si pentru o corecta si completa documentare, Ministerul Finantelor face urmatoarele precizari:
Ministerul Finantelor Publice a mandatat reprezentantul ANAF in teritoriu sa participe la sedinta din data de 14.04.2016.
Firma de insolventa EuroInsol nu era pe ordinea de zi, ci doar confirmarea actualului administrator provizoriu propus de instanta, GMC SPRL.
Mentionam, de asemenea, ca instanta trebuie sa decida la finalul acestei luni cu privire la contestatia privind respingerea de instanta a numirii firmei de insolventa EuroInsol ca administrator judiciar
".

Ministerul Finantelor nu explica si de ce nu a fost numit un comitet al creditorilor.

In cursul zilei de joi a avut loc o sedinta a creditorilor, avand pe ordinea de zi confirmarea administratorului judiciar si numirea unui comitet al creditorilor. Ministerul Finantelor si ANAF, care detin impreuna o pondere a creantelor de peste 75%, au trimis un reprezentant cu mandat clar: sa respinga confirmarea firmei din Craiova GMC SPRL. Insa, reprezentantul ANAF si Ministerului Finantelor nu a propus un alt administrator, deoarece nu avea in mandat acest lucru. Potrivit deciziei Tribunalui Hunedoara din ianuarie 2016, de intrare a CE Hundoara in insolventa, GMC SPRL este doar administrator judiciar provizoriu.

Mai mult, in cadrul sedintei de joi, nu s-a putut ajunge la numirea unui comitet al creditorilor, in conditiile in care reprezentantul ANAF si Ministerului Finantelor avea in mandat sa propuna ca membri doar reprezentanti de-ai lor. Aceasta ar fi insemnat ca in comitet sa existe doar reprezentanti ai ANAF si Ministerul Finantelor, lucru neacceptat de ceilalti creditori.

In aceste conditii, GMC SPRL ramane in continuare administrator judiciar provizoriu, insa fara putere de decizie, mai ales ca nu exista nici un comitet al creditorilor. Practic, nu va putea fi luata nicio decizie majora legata de activitatea CE Hunedoara, aceasta in conditiile in care compania se afla aproape de colaps. Nu vor putea fi facute nici restructurari, nu vor putea fi denuntate contracte in derulare si nu vor putea fi vandute active. Altfel spus, nu poate fi demarata procedura de reorganizare a companiei, proces care sa o salveze de la faliment.

Singura solutie pentru iesirea mai rapida din impas ar putea veni in urma unei decizii a Curtii de Apel Alba Iulia, care se judeca o contestatie privind desemnarea casei de insolventa GMC SPRL. Urmatorul termen este 26 aprilie. Complexul Energetic Hunedoara a contestat la Curtea de Apel Alba Iulia hotararea Tribunalului Hundeoara de desemnare a GMC SPRL in calitate de administrator judiciar. Curtea de Apel Alba Iulia ar putea respinge contestatia, ceea ce ar insemna sa ramana GMC SPRL, care nu e agreat de Ministerul Finantelor si ANAF, sau ar putea sa o admita, ceea ce ar putea duce la numirea provizorie a firmei de insolventa EuroInsol. Aceasta in conditiile in care la Tribunalul Hunedoara, Consiliul de Administratie al CE Hunedoara propusese ca administrator judiciar firma de insolventa EuroInsol, controlata de Remus Borza, care in acest moment se ocupa si de insolventa Hidroelectrica. Dar si EuroInsol trebuie apoi reconfirmat de principalii creditori, in cazul in care Curtea de Apel Alba Iulia va decide ca aceasta firma sa fie administrator judiciar.

Reamintim ca Tribunalul Hunedoara a hotarat pe 7 ianuarie intrarea Complexului Energetic Hunedoara in insolventa. In instanta nu a fost desemnata EuroInsol in calitatea de administrator judiciar, asa cum a propus CE Hunedoara, ci GMC SPRL Craiova, o firma de insolventa necunoscuta pana in acel moment. Aceasta fost propunerea creditorului UPSROM, producator de cilindri hidraulici, o companie aflata in procedura de faliment.

Complexul Energetic Hunedoara, companie cu peste 6.000 de angajati, este intr-o situatie atat de grava incat este posibila intrarea in faliment inainte de aplicarea unui plan de reorganizare, se arata in raportul privind cauzele insolventei, realizat de administratorul judiciar provizoriu GMC SPRL. De aceea este foarte importanta aprobarea cat mai rapida a unui plan de reoganizare. Acest lucru nu poate fi facut decat daca exista un administrator judiciar confirmat si un comitet al creditorilor. Datoriile de peste 1,5 miliarde de lei ar putea fi platite intr-un interval de 34 de ani. In plus, societatea nu mai indeplineste conditiile legale de mediu pentru a functiona. Ponderea cea mai mare a creantelor o detin Ministerul Finantelor si ANAF (aproape 1,2 miliarde de lei), institutii ce pot decide aprobarea unui Plan de Reorganizare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

631 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    cred ca nu stie prea multe despre management (Vineri, 15 aprilie 2016, 16:56)

    ..13 [utilizator]

    Intotdeauna exista rublica diverse si daca nu exista se poate introduce pe ordinea de zi aceasta rubrica si discuta diversele aspecte sau propune, in calitate de propietar majoritar, cu argumente sustinerea unor propuneri , altfel se intelege altceva...-

    Intr-un cuvant BAD MANAGEMENT intr-o companie care este controlata 75% Bre, multi prosti pe lumea asta...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by