Transelectrica informeaza actionarii si investitorii ca agentia internationala de rating de credit Moody's Investors Service a crescut cu o treapta rating-ul de credit al Transelectrica, la Ba1 fata de Ba2, perspectiva fiind mentinuta la nivelul stabil. Rating-ul Transelectrica ramane situat la doar o treapta sub ratingul de tara al Romaniei, asigurandu-se astfel premisele finantarii viitoare in conditii optime de cost pentru realizarea in bune conditii a investitiilor asumate pentru perioada a treia de reglementare, transmite compania.

Componenta individuala a rating-ului Transelectrica, evaluata exclusiv pe baza profilului financiar al Companiei, a fost majorata cu doua trepte de rating. Factorul determinant a fost cresterea stabilitatii veniturilor intr-un cadru de reglementare a tarifului de transport transparent si predictibil corespunzator ciclului actual de 5 ani (1 iulie 2014 - 30 iunie 2019). Complementar, Agentia de rating apreciaza in mod pozitiv evolutia Companiei ca urmare a imbunatatirii lichiditatii Transelectrica, coroborata cu disparitia anumitor conditii restrictive corespunzatoare contractelor istorice de imprumut bancar si cu politica de distributie a dividendelor aprobata de catre actionari.

Prezenta actiune de rating vine in continuarea imbunatatirii perspectivei rating-ului (la stabil, de la negativ, Ba2), comunicata de Moody's in anul 2014 si avand ca factor determinant demararea procesului de optimizare a structurii de finantare prin introducerea obligatiunilor denominate in Lei in mixul de finantare. Aceasta emisiune inaugurala a actionat atat in sensul extinderii maturitatii resurselor cat si in sensul diminuarii riscului valutar. Cele doua actiuni ale Agentiei din intervalul 2014-2016 reflecta astfel aprecierea pozitiva a acesteia cu privire la procesul gradual de imbunatatire a profilului financiar al Transelectrica, inceput odata cu implementarea in cadrul Companiei a prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice.