Distribuitorii de energie electrica (Electrica, ENEL, E.ON si CEZ) sustin ca au investit 9,7 miliarde de lei in perioada 2008-2014 si ca valoarea investitiilor trebuie sa ramana la acelasi nivel, se arata intr-un punct de vedere comun, transmis prin intermediul federatiei ACUE, ca raspuns la raportul Curtii de Conturi privind piata energetica. Reamintim ca un raport de audit al Curtii de Conturi arata ca distribuitorii de energie si transportatorul national nu au efectuat investitiile necesare, fiind inregistrate, in perioada 2010-2012, pierderi uriase in retea, estimate la aproape 2 miliarde de euro, insa au beneficiat de majorari de tarife, care mai departe au fost suportate de catre consumatori.

"Acest raport reprezinta o oportunitate de clarificare a principiilor de reglementare a serviciului de distributie, care sunt similare peste tot in Uniunea Europeana. Operatorii din toata Europa au obligatii stricte de investitii si mentenanta, de reducere a costurilor si eficientizare, toate cu scopul de a imbunatati calitatea serviciului, iar Romania nu face exceptie de la aceste obligatii, rezultatele in acest sens fiind bine cunoscute si certificate oficial. Un exemplu in acest sens ar fi reducerea la jumatate a duratei intreruperilor in alimentarea cu energie electrica in perioada auditata de Curtea de Conturi (2010 - 2014)", precizeaza federatia ACUE.

Membrii federatiei sustin ca isi mentin strategia de investitii, care au fost realizate cu respectarea prevederilor legale si a reglementarilor in vigoare, avand ca rezultat imbunatatirea retelei pe care o opereaza, asa cum arata mai multi indicatori de performanta relevanti pentru serviciile oferite.

"Pentru corecta informare a opiniei publice si a autoritatilor, noi am fost mereu deschisi catre toate partile interesate sa clarifice orice interpretare gresita privind un sistem care este extrem de complex si poate fi vulnerabil la neintelegeri. In acest scop, ACUE a publicat rezultatele unui studiu privind functionarea pietei in Europa si structura tarifelor pentru energie electrica si gaze naturale. Vom continua sa sustinem un dialog deschis si un schimb corect de informatii, in intresul consumatorilor si al mediului de afaceri din Romania, luand in considerare ca membrii federatiei ACUE au investit deja 9,7 miliarde RON in perioada 2008-2014 si ca valoarea investitiilor trebuie sa ramana la acelasi nivel", mai precizeaza ACUE.

Legat de acelasi raport,Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) spune ca nu prezinta concluzii actualizate si obiective, avand in vedere ca aspectele analizate au cuprins, amestecat, date din doua perioade de reglementare diferite (a doua si a treia perioada). Reprezentantii Autoritatii spun ca au redus drastic tarifele la distributie, fapt care a dus la nemultumirea operatorilor de distributie, fiind declansate 50 de procese in instanta.

"Inca inainte de demararea auditului Curtii de Conturi, ANRE a reanalizat costurile din a doua perioada de reglementare (2008-2012). Ca urmare, prognozarea celei de a treia perioade de reglementare s-a facut cu corectarea aspectelor semnalate in a doua perioada de reglementare, corectiile aplicandu-se pentru fiecare tip de cost reglementat. Acest lucru a redus semnificativ costurile recunoscute, iar efectul acestor reconsiderari a fost reducerea drastica a tarifelor de distributie in perioada 2015-2016, fapt care a dus la nemultumirea operatorilor de distributie, care au actionat ANRE in justitie. Ca urmare, ANRE are, in prezent, 50 de procese cu operatorii de distributie cu privire la stabilirea tarifelor de distributie", precizeaza ANRE.Autoritatea a redus tarifele de distributie cu procente intre 5 si 16% pentru pentru anul 2016.

ANRE mai arata ca a formulat, potrivit legislatiei de organizare si functionare a Curtii de Conturi, obiectiuni impotriva raportului de audit al performantei. Insa, avand in vedere ca raportul contine doar recomandari si nu masuri concrete, executorii, documentul nefiind un act administrativ, el nu poate fi contestat in instanta.

"Valorificarea aspectelor consemnate in raportul de audit al performantei se face prin emiterea unei scrisori care contine recomandarile formulate de Curtea de Conturi pentru diminuarea costurilor, sporirea eficientei utilizarii resurselor si indeplinirii obiectivelor propuse la nivelul programului/proiectului/ procesului/activitatii sau entitatii auditate. ANRE trateaza cu seriozitate aspectele prezentate in audit si are in vedere punerea in practica a acelor recomandari care au mai ramas de implementat in urma analizei perioadei de reglementare anterioare. O parte din recomandarile Curtii de Conturi au fost deja puse in practica, de exemplu completarea cadrului de reglementare cu prevederi privind elaborarea si aprobarea programelor de investitii ale operatorilor economici", mai precizeaza ANRE.

Potrivit acestuia, documentul Curtii de Conturi reprezinta un audit de performanta efectuat asupra pietei de energie electrica in ansamblul ei si nu este un raport asupra activitatii ANRE in sine.

Raportul Curtii de Conturi arata ca neregulile sunt suportate de consumatorii finali, prin facturi majorate abuziv. Distribuitorii de energie si transportatorul national nu au efectuat investitiile necesare, fiind inregistrate, in patru ani, pierderi uriase in retea, estimate la aproape 2 miliarde de euro, insa au beneficiat de majorari de tarife, care mai departe au fost suportate de catre consumatori. Principalii distribuitori sunt Electrica, ENEL, CEZ si E.ON, iar transportatorul este Transelectrica.

Pentru mai multe amanunte, citeste Raport foarte dur al Curtii de Conturi despre piata energiei: Pierderi in retea, de aproape 2 miliarde de euro, suportate de consumatori, majorari ilegale ale tarifelor de distributie si contracte neconcurentiale