Chinezii de la CEFC devin actionari majoritari la fostul Rompetrol Group

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 29 aprilie 2016, 21:25 Economie | Energie


Rafinaria Petromidia
Foto: Rompetrol
Compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan - KazMunayGas (KMG) si China Energy Company Limited (CEFC) au semnat vineri documentele specifice pentru constituirea unui joint-venture, compania chineza devenind actionar majoritar cu 51%, iar participarea KMG in noul joint-venture va fi de 49%, a anuntat vineri KMG, potrivit Agerpres.

Conform intelegerii dintre KMG - CEFC, compania din China isi asuma o serie de obligatii, prin care aceasta va efectua investitii in dezvoltarea de noi proiecte in Uniunea Europeana si tarile adiacente Drumului Matasii.

Sub denumirea "Silk Way" (Drumul Matasii), proiectul comun al companiei nationale din Kazahstan - KMG si al companiei din China - CEFC se va dezvolta avand ca baza platforma Grupului KMGI. O echipa mixta de lucru formata din experti din Kazahstan, China si Romania a realizat un volum important de activitati pregatitoare - semnarea in 14 decembrie 2015 a Memorandumului de Intelegere in prezenta prim ministrilor din Kazahstan si China, dar si validarea pe 29 ianuarie 2016 de catre partile semnatare a Conditiilor principale ale tranzactiei (Term Sheet).

"Sunt convins ca in parteneriat cu un investitor puternic, compania va reusi sa avanseze considerabil, utilizand KMGI drept platforma comuna pentru dezvoltarea business-ului", a declarat Sauat Mynbayev, presedintele KMG.

De asemenea, directorul executiv al CEFC, Jianjun Zang, a afirmat ca parteneriatul dintre CEFC si KMG are ca obiectiv o dezvoltare strategica care va face din KMG International o platforma comuna pentru obtinerea de resurse si efectuarea de investitii strategice. "Aceasta evolutie se inscrie in spiritul celor doua initiative nationale 'One Belt One Road' si 'Nurly Zhol'. Suntem increzatori ca va fi o colaborare benefica pentru a dezvolta un parteneriat strategic pe termen lung", a subliniat directorul executiv al CEFC.

Conform celor stabilite de ambele parti, guvernarea societatii mixte se va face pe baza de paritate.

Tranzactia va fi supusa unor masuri prealabile, care presupun inclusiv aprobarea finala din partea autoritatilor competente europene si chineze, dar si alte institutii abilitate. Data estimata pentru finalizarea acesteia este octombrie 2016.

Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, dar anul trecut, atunci cand a aparut informatia despre acordul dintre compania chineza si cea kazaha, surse din CEFC, citate de Reuters, au spus ca valoarea KMG International este estimata de compania chineza intre 500 de milioane si 1 miliard de dolari, aminteste Economica.net. Aceeasi sursa a declarat ca CEFC intentioneaza sa investeasca "miliarde de dolari" in extinderea retelelor de benzinarii ale KMG International, la 3.000 de statii de alimentare.

Compania chineza CEFC este una dintre cele mai dinamice companii private din China. In 2014 compania a fost inclusa in lista Global Fortune 500 pe locul 349. CEFC isi desfasoara activitatea in domeniile energetic, financiar si investitii.

KMG International (fost Rompetrol Group NV) a fost preluat de KMG in 2007. In Romania, Grupul administreaza doua rafinarii - Petromidia Navodari si Vega Ploiesti, iar la nivel european si in regiunea Marii Negre detine si opereaza o importanta retea de statii distributie carburanti. Conform Hotararii Guvernului din Kazahstan din 30 decembrie 2015, KMGI a fost inclus in lista companiilor care vor fi privatizate.

***

Reamintim ca in ianuarie 2014, Guvernul a anulat o datorie a Rompetrol Group catre statul roman de circa 600 de milioane de dolari. In februarie 2013 a fost incheiat un memorandum cu Rompetrol Grup prin care statul roman accepta sa renunte, contra unor promisiuni, la litigiile in instanta prin care solicita actionarilor kazahi plata unei creante de 600 milioane de dolari. Pe scurt, memorandumul prevedea ca statul roman sa renunte la litigii, dupa care KazMunayGaz sa cumpere un pachet de actiuni de 26,69% detinut de statul roman, contra sumei de 200 de milioane de dolari, si infiintarea de catre Rompetrol Group a unui fond de investitii de 1 miliard de dolari. Timp de un an, Guvernul Ponta s-a luptat sa dea o forma legala memorandumului privind Rompetrol prin care statul renunta la recuperarea creantei de 600 milioane de dolari. Mai intai a incercat sa forteze Parlamentul sa voteze o lege, insa aceasta a fost contestata de fostul presedinte Traian Basescu la Curtea Constitutionala si, in cele din urma, a fost declarata neconstitutionala. Victor Ponta spunea adesea ca cei care contesta legalitatea unui astfel de demers se opun, de fapt, "unui mare proiect de investitii". In cele din urma, memorandumul a fost aprobat in ianuarie 2014 printr-o Hotarare de Guvern. De atunci, au trecut doi ani, iar singurul efect al memorandumului a fost ca Rompetrol a scapat de litigiile cu statul. Celelalte prevederi din memorandum nu au fost respectate pana acum: nici vanzarea de catre statul roman a unor actiuni contra 200 milioane de dolari, nici crearea unui fond de investitii de 1 miliard de dolari.

E adevarat ca memorandumul nici nu prevede un termen anume ca actionarul majoritar al Rompetrol- KazMunayGaz din Kazahstan- sa-si indeplineasca promisiunile. Memorandumul prevedea ca intr-o perioada de 7 ani, Rompetrol sa realizeze o investitie de 1 miliard. Pana acum, nu a fost demarat nimic concret in vederea vanzarii participatiei de 26,69 % pentru 200 de milioane de dolari si nici fondul nu a fost creat.

Capitalul social al Rompetrol Rafinare este de 4.410.920.573 lei, cu urmatoarea structura de actionariat: KMG International N.V. Olanda- 48,1136%; statul roman 44,6959%; alti actionari- 7,1905%.


Citeste pe aceeasi tema si:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6194 vizualizari

 • +13 (23 voturi)    
  "nu ne vindem tara" (Vineri, 29 aprilie 2016, 21:40)

  OvidiuStoica [anonim]

  Daca mai traia Ceausescu sa vada si asta se impusca singur, nu mai trebuia executat.
  • +5 (5 voturi)    
   Chinezu' frate cu romanu' (Sâmbătă, 30 aprilie 2016, 10:19)

   Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuStoica

   Chinejii si rusii nu se pun ca sunt de-ai nostri, din popor. Nici macar aia de la Opera n-ar putea sa-i acuze ca au accent.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu, bre... (Sâmbătă, 30 aprilie 2016, 21:22)

    Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

    Or fi "de-ai nostri", dar cumpara niste chestii super-profitabile despre care ai nostri conducatori au decis ca sunt "gauri negre" pentru economie...

    Sa mai asteptam putin sa vedem ce zice Justitia despre stergerea unor datorii uriase (500 ml USD) de catre dl. Ponta, aceasta fiind prima lui mare actiune ca prim-ministru.
    Daca mai intereseaza pe cineva...
 • +8 (10 voturi)    
  Oare?! Tema DNA! (Vineri, 29 aprilie 2016, 21:41)

  Stef_and [utilizator]

  Cate offshore-uri au chinezii si unde vor fugi taxele platite de romani acestora?!
 • -2 (22 voturi)    
  hotărâți-vă (Vineri, 29 aprilie 2016, 21:44)

  Mazeta [utilizator]

  Este vorba despre cea mai mare rafinărie a României sau de cea mai mare rafinărie din România?
  • -4 (20 voturi)    
   touche (Vineri, 29 aprilie 2016, 22:03)

   OvidiuStoica [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   a Romaniei mai e aerul..padurile sunt ale germanilor si austriecilor...distributiile de energie si gaze, bancile, industriile (ce mai exista), telecomunicatiile, pamntul agricol, etc,....chiar si baletul (!) ..tot la straini.
  • -2 (8 voturi)    
   scurt si la obiect (Sâmbătă, 30 aprilie 2016, 8:25)

   van d'AL [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   perfect
   • 0 (0 voturi)    
    KazMunayGas mai face fondul ala de un miliard de (Sâmbătă, 30 aprilie 2016, 22:13)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui van d'AL

    dolari?
    "E un proiect de lege pentru că îl trimitem la Parlament. Până la urmă, decizia finală, ca în toate marile privatizări sau marile cazuri de acest gen, trebuie să aparţină Parlamentului. Practic vindem o parte din acţiunile statului cu 200 de milioane de dolari - este peste preţul de cotaţie la bursă - iar, mai mult, KazMunaiGaz, cu o participare a statului român, va avea un fond de investiţii de un miliard de dolari în perioada următoare", a spus Ponta
    "Ceea ce m-a interesat pe mine - o spun direct, preţul e bun pentru că e peste preţul acţiunilor la bursă, dar mai puţin m-a interest preţul - mai mult m-a interesat să rămână România pentru Kazahstan o ţară importantă, un partener economic strategic pe ntru KazMunaiGaz, să se continue investiţiile în rafinăria de la Petromidia şi să se pună în aplicare acel fond de un miliard de dolari de investiţii", a spus Ponta.
 • +4 (4 voturi)    
  oare chinezii cat o sa o detina??? (Vineri, 29 aprilie 2016, 21:55)

  ..13 [utilizator]

  Dupe cum merg lucrurile nu are prea mare viitor nici combinatia asta...
 • +12 (18 voturi)    
  Mdah, americanii e rai (Vineri, 29 aprilie 2016, 22:05)

  Parzivall [utilizator]

  Chinejii si cu rusii is viitorul omenirii...
  • -6 (8 voturi)    
   1776 (Sâmbătă, 30 aprilie 2016, 8:35)

   van d'AL [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   una scrii si- alta melteanu - ntelege

   de idioti cu plusuri n- am dus, din nefericire, niciodata lipsa
 • +8 (10 voturi)    
  Vin chineJii dupa "doctorul" Viorel ? (Sâmbătă, 30 aprilie 2016, 5:46)

  Plagarus [utilizator]

  Bonusul de 600 de milioane de $,acordat de Viorel (bunul roman crestin )statului kazah,sta in poala Dacianei ?!
 • +8 (10 voturi)    
  Ce ne-ai făcut Ponta? (Sâmbătă, 30 aprilie 2016, 7:57)

  asavreau [utilizator]

  Unde-i fondul de investiții de 1 miliard de euro,pe care zicea-i că-l vor institui kazahii pentru-că tu i-ai iertat de datoria de 4oo milioane de euro?Cine plătește Ponta pentru această escrocherie?
 • +8 (10 voturi)    
  deci ne-am ras ! (Sâmbătă, 30 aprilie 2016, 10:11)

  nelamurit [utilizator]

  si de datoria catre buget si de fondul de investitii promis. Pe fata, PONTA a vaduvit bugetul de sute de milioane de dolari.
 • +3 (7 voturi)    
  acuma vedem... (Sâmbătă, 30 aprilie 2016, 11:52)

  mircea_cjn [utilizator]

  ..de ce deranja Basescu cand iesea la 18.30, acum vedem !
  Cand spunea de marea escrocherie facuta de Ponta cu KMG sarea toate vuvuzelele din mass media , de la Antena 3 pana la papionatul Rares Bogdan, ca nu mai pot munci de atata zgomot facut de Base.

  Acum e liniste. Klaus tace maiestuos in timp ce smenarii actioneaza. Vuvuzelele se ocupa de taranci cu ii brodate si bacterii
 • +1 (1 vot)    
  remus truica (Sâmbătă, 30 aprilie 2016, 16:29)

  antijohanis [utilizator]

  conturi
  banci
  china
  kazahstan
  ponta
  nastase
  truica
  vizite
  Faceti voi o propozitie sau o fraza folosiond cuvintele de mai sus

  END


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by