Pretul petrolului isi continua luni evolutia ascendenta, pe bursele europene, sustinut de incendiile de padure care fac ravagii in Canada si de numirea unui nou ministru al Petrolului in Arabia Saudita, scrie AFP.

SondaFoto: Flickr

In jurul orei 10,40 GMT, barilul Brent, referinta europeana, castiga 78 de centi pana la 46,15 dolari in timp ce WTI, omologul american, se aprecia cu un dolar, pana la 45,66 dolari.

Cotatia petrolului este sustinuta de temerile ca incendiile din Alberta ar putea sa se mentina luni de zile, determinand o reducere a productiei de petrol in regiune. Piata este incurajata si de numirea unui nou ministru saudit al Petrolului si de un raport potrivit caruia noile descoperiri de zacaminte de aur negru se afla la minimul ultimilor 60 de ani.

Ali al-Nouaimi, care a condus politica petroliera a regatului saudit timp de peste doua decenii, a fost inlocuit de directorul Saudi Aramco, cea mai mare companie petroliera din lume, Khaled al-Faleh.

Cei mai multi analisti nu cred insa ca schimbarea ministrului va redesena profund politica saudita in materie energetica.

Chiar daca Ali al-Nouaimi a jucat un rol esential in elaborarea politicii energetice a regatului din 1995, infleunta sa a inceput sa scada din 2014 prin ajungerea la putere a regelui Salman, in conditiile in care strategia fostului ministru de a inunda pietele cu aur negru pentru a reduce astfel preturile si a lovi concurenta, inclusiv petrolul american de sist, nu a dat foarte multe rezultate, estimeaza Commerzbank.