Tribunalul Valcea a decis luni declararea insolventei CET Govora, administrator judiciar fiind numita firma Euro Insol, condusa de Remus Borza, potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro. Dosarul de insolventa a fost deschis pe 29 aprilie chiar la cererea CET Govora, cel mai mare producator de energie electrica si termica din judetul Valcea, in calitate de debitor.

Potrivit informatiilor pe portalul instantelor de judecata, just.ro, creditori sunt firmele Nurvil SRL, KAUFOF Com SRL, Romelectro, Grup Feroviar Roman si Simultan SRL.

CET Govora avea si datorii de circa 200 milioane de lei catre Complexul Energetic Oltenia pentru carbunele livrat pana in 2014. In aceste conditii, anul trecut, CE Oltenia a transferat catre CET Govora exploatarile miniere Berbesti- Alunu, considerate nerentabile, afacere inclusa intr-un program de restructurare. Insa acest transfer ar fi adus o pierdere Complexului Energetic Oltenia de circa 110 milioane lei. Pretul de transfer a fost de 184,1 milioane de lei, plata urmand sa fie facuta esalonat timp de zece ani, in conditiile in care datoriile CET Govora erau de peste 220 de milioane de lei, iar valoarea bunurilor predate era de 74,6 milioane de lei.

CET Govora are circa 2.000 de angajati, cu tot cu cei de la exploatarile miniere, actionar unic fiind Consiliul Judetean Valcea.

Societatea CET Govora a fost implicata de-a lungul anilor in mai multe scandaluri. Unul este cel legat de dosarul DNA in urma caruia senatorul Dan Sova a fost arestat preventiv si apoi trimis in judecata sub acuzatia de trafic de influenta in legatura cu contracte de asistenta juridica de la CET Govora. Procurorii DNA il acuza pe Dan Sova ca, in perioada octombrie 2011 - iulie 2014, a pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa fostul director general al CET Govora SA, Mihai Balan, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea de contracte de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/luna. Aceasta in conditiile in care CET Govora SA dispunea de un departament juridic in care isi desfasurau activitatea 6 juristi, iar problematica dosarelor aflate in lucru nu impunea asistenta din partea vreunei societati de avocati. In ianuarie, Dan Sova a fost trimis in judecata.