Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) considera ca acum este un moment favorabil liberalizarii totale a preturilor la gazele naturale livrate consumatorilor casnici, a declarat joi Niculae Havrilet, presedintele institutiei de reglementare. Acesta spune ca a avut intalniri cu reprezentanti ai Ministerului Energiei, in cadrul carora a cerut sa fie abrogata cresterea de 10% a preturilor, asa cum este prevazuta in calendarul de liberalizare. Odata cu aceasta abrogare ar trebui sa fie liberalizata piata pentru toti consumatorii, in conditiile in care pentru casnici, pretul a ajuns la 60 lei/Mwh, cu doar 3 lei mai mic decat al gazelor din import. In cazul in care s-ar continua liberalizarea, preturile reglementate ar ajunge sa fie peste cele al gazelor de pe piata libera.

Contor de gazeFoto: Distrigaz Sud

Daca ar fi aplicat calendarul, pretul gazelor furnizate consumatorilor casnici ar ajunge la 66 lei/MWh.

"Practic, am solicitat ca Hotararea de Guvern care impune cresterea preturilor la consumatorul casnic cu 10% de la 1 iulie sa fie abrogata si sa ramanem la pretul de 60 de lei pe MWh, cat este astazi, ca pret de referinta, urmand ca piata sa stabileasca adevaratul pret, dar sa nu plecam de la 66 de lei sau chiar 72 de lei asa cum este prevazut in calendarul de liberalizare", a declarat Havrilet, cu ocazia unei conferinte pe tema strategiei energetice.

Acesta a precizat ca Ministerul Energiei nu a dat un raspuns propunerii, solicitand un studiu de impact al liberalizarii totale, pentru a fi exclus riscul ca preturile de pe piata libera sa creasca din nou. Havrilet sustine ca pentru urmatoarele noua luni, nu sunt anuntate modificari importante de pret. "Asa cum vedem evolutia petrolului, de care depinde pretul gazelor, piata petrolului ramane un nivel mic, iar, in urmatoarea perioada de noua luni nu vedem o modificare importanta, dar trebuie sa ne gandim ca urmatoarea perioada de noua luni este un an gazier. Deci in anul gazier 2016-2017 nu vedem o modificare a pretului", a spus seful ANRE.

Conform calendarului, procesul de liberalizare ar trebui incheiat in 2018.

Potrivit unor surse din domeniu, solicitarea ANRE ar putea sa nu fie luata in considerare de catre Guvern, ci poate cel mult sa fie amanata cresterea de 10% de la 1 iulie pana in luna octombrie. Aceasta in conditiile in care liberalizarea totala ar duce, implicit, la abrogarea Ordonantei Guvernului care prevede supraimpozitarea producatorilor de gaze cu 60% pe venitul suplimentar obtinut din liberalizare. Ministerul Finantelor s-ar opune abrogarii actului normativ, deoarece acest lucru ar insemna ca bugetul statului sa fie lipsit de venituri de cateva sute de milioane de lei, in perioada iulie-decembrie 2016.

Insa, mentinerea actului normativ creeaza mari probleme operatorilor de pe piata gazelor, in conditiile in care preturile la import au scazut foarte mult. Legislatia prevede ca pe piata libera, producatorii sa vanda gaze la o limita minima de pret de 72 lei/MWh. Acum, preturile la gazele din import sunt 63 lei/MWh. S-a ajuns la acest pret minim, dupa o modificare in primavara anului 2014 a OG 7/2013 privind impunerea unui impozit de 60% asupra veniturilor suplimentare obtinute de companiile producatoare de gaze in urma liberalizarii preturilor. Pana atunci, impozitul se calcula fara a se tine cont de pietele pe care ajungeau cantitatile de gaze, in reglementat sau pe piata libera, ceea ce era o anomalie. Practic, la formarea preturilor, piata libera era legata de cea reglementata. In cele din urma, OG 7/2013 a fost modificata, OG 7/2013 in sensul decuplarii formarii preturilor de pe piata libera de formarea preturilor de pe piata reglementata, insa cu conditia ca preturile de pe piata libera sa nu fie mai mici de 72 lei/MWh. Acum, dupa doi ani, aceasta Ordonanta da nastere la o noua anomalie: compania Romgaz este nevoita sa vanda la pret minim de 72 lei/MWh, ceea ce duce la alungarea clientilor. Acestia se orienteaza catre importuri sau catre Petrom, care vinde sub pretul de 72 lei/MWh. De altfel, Romgaz a ajuns in situatia de a-si reduce productia cu 40%, potrivit informatiilor HotNews.ro.