Ministrul energiei Victor Grigorescu acuza presiuni din zona Gorjului in privinta Complexului Energetic Oltenia. "Remarc presiunea continua si incercarile de a controla Complexul Energetic Oltenia. Nu au nici o sansa, dar continua sa construiasca piste false si tensiuni pentru un eventual capital politic", a scris ministrul pe contul sau de Facebook.

Acesta a mai spus ca a observat, citind presa locala, "ca unii lideri politici din teritoriu au si gasit deja o persoana potrivita pentru preluarea conducerii Complexului Energetic Oltenia". "Acesti politicieni locali isi inchipuie, probabil, ca daca asa au functionat lururile pana acum, o sa le mearga in continuare cu presiuni si intimidari. Dar as fi curios daca pot indica un articol de lege care le permite acest gen de interferenta? Acum vreo trei saptamani, cand Ministerul Energiei a criticat conducerea de la CEO, unii lideri din Gorj nu stiau cum sa se mai ingramadeasca sa ii ia apararea desi discutiile aveau legatura cu lipsa unor rapoarte si evaluari tehnice", a adaugat Grigorescu.

Potrivit acestuia, de situatia proasta a mineritului romanesc se fac vinovati intr-o masura enorma factorii locali care au crezut ca aceste Complexuri Energetice le apartin. "Au facut ani de zile presiuni, au facut jocuri politice, au creat false probleme sociale ca sa poata actiona dupa bunul plac. Aceste companii trebuie depolitizate complet pentru a le salva. Putem face zeci de eficientizari in aceste companii, dar daca nu inlaturam factorul nociv nu vom reusi sa le facem functionale. As vrea sa fie clar: avem toleranta zero in ceea ce priveste coruptia. Nu avem nicio ezitare in a-i inlatura din functii de conducere pe cei care se fac vinovati de acte de coruptie. Singura noastra datorie e sa facem lucrurile corect, eficient si, mai ales, legal", a mai precizat ministrul.

Reamintim ca Directorul general interimar al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciobotarica, a fost retinut, miercuri, de politia gorjeana, sub acuzatia ca i-ar fi acordat, prin hotarare de Directorat, 120.000 de lei lui Aurel Medintu, pentru a renunta la functia de director al Diviziei Energetice. Dupa 24 de ore, Ciobotarica a fost eliberat.

In momentul in care a plecat din sediul Inspectoratului de Politie al judetului Gorj, Laurentiu Ciobotarica a declarat ca s-a odihnit si ca nu doreste sa faca deocamdata alte precizari. Acesta va fi cercetat de procurorii Serviciului Teritorial Craiova al Directiei Nationale Anticoruptie, care ar putea propune vineri o noua masura preventiva in cazul sau, dupa evaluarea probelor.

"E o situatie care nu ne bucura, situatie care a creat anumite probleme de imagine asupra Complexului Energetic Oltenia. Pe noi ne intereseaza ca aceasta unitate sa mearga si salariatii sa aiba siguranta locului de munca. Avem incredere ca institutiile statului vor stabili exact situatia in care se afla. Suma de 120.000 mi se pare imorala, mai ales cand se vorbeste de disponibilizarea a mii de oameni. Vad ca exista si posibilitatea de a oferi sume consistente. I-am spus domnului director ca nu mi se pare normal. A fost o decizie a directoratului. Motivatia nu era una solida. Am putea sa spunem chiar neargumentata", a declarat pentru Mediafax, Gabriel Caldaruse, presedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia.