Comisia Europeana (CE) vrea sa promoveze construirea de centrale atomice, precum si dezvoltarea de mici reactoare, relateaza, marti, editia online a saptamanalului "Der Spiegel", care citeaza un plan strategic elaborat la Bruxelles, potrivit Agerpres.

Conform agentiei EFE, documentul, la care a avut acces publicatia germana, urmareste sa puna bazele viitoarei politici nucleare a CE si va fi analizat miercuri de comisarii pentru energie, in vederea aprobarii.

Textul propune, printre altele, consolidarea cooperarii intre cele 28 de state membre pentru cercetarea, dezvoltarea, finantarea si construirea de reactoare noi si inovatoare.

De asemenea, militeaza pentru imbunatatirea conditiilor cadru pentru investitii in energia atomica, cu sprijinul Fondului European pentru Investitii Strategice.

Totodata, CE incearca sa accelereze construirea de mici reactoare, pentru ca acestea sa poata intra in functiune cel tarziu pana in 2030.

Conform unor experti consultati de "Der Spiegel", aceasta initiativa va urmari reducerea dependentei energetice de gazele rusesti si obtinerea unor avansuri in vederea reducerii emisiilor de CO2 pe care le provoaca productia de alte tipuri de energie, in special termica.

Planul comunitar acorda atentie speciala securitatii si necesita probe de rezistenta a materialelor pentru centralele nucleare mai vechi.

Aceste dezvaluiri au provocat iritare atat in randul membrilor Guvernului cat si al Opozitiei din Germania, unde vechea legislatura a aprobat "stingerea" sectorului nuclear pana in 2022.

In UE exista, in prezent, 131 de centrale nucleare, in 14 tari, cu o capacitate totala de 121 gigawati, si 14 state membre intentioneaza sa construiasca noi centrale nucleare.