Barilul Brent a revenit peste pragul simbolic de 50 de dolari pentru prima oara din 4 noiembrie 2015, sustinut de anuntul unei reduceri puternice a rezervelor americane, scrie AFP.

SondaFoto: Flickr

In jurul orei 02,20 GMT, barilul Brent, referinta europeana a petrolului, pentru livrarile in iulie, crestea cu 27 de centi, pana la 50,01 dolari, in tranzactiile electronice din Asia.

Cotatia barilului light sweet crude (WTI) pentru livrarile din iulie castiga 21 de centi, pana la 49,77 dolari.

Cotatia s-a apreciat dupa ce atinsese in ianuarie minimul ultimilor 13 ani, sub 30 de dolari pe baril, afectata de o oferta puternic excedentara.

Cu toate acestea, ne aflam inca departe de cotatia din iunie 2014, cand barilul se tranzactiona la 100 de dolari.

Iar analistii nu cad de acord in ceea ce priveste interpretarea acestei reveniri a cotatiei din ultimele saptamani, intre cei care o atribuie unei veritabile sperante de reechilibrare a pietei mondiale si cei care nu vad decat un efect temporar al problemelor de productie din Canada si Nigeria.

"Revenirea remarcabila de peste 80% notata din februarie este poate exagerata, deoarece fundamentele macroeconomice nu s-au schimbat atat de mult", afirma analistii de la IG Markets Bernard Aw.

Miercuri, cotatia terminase la maximul anului dupa anuntul unei scaderi sensibile a rezervelor americane, starnind sperante legate de absorbtia supraofertei mondiale.