- Transelectrica si Transgaz mai analizeaza de ce s-a produs pana de curent in Valcea si Arges
Despre ce s-a intamplat miercuri, ora 16:00, in Valcea si Arges, Transelectrica spune, printr-un comunicat de presa, ca s-au produs mai multe declansari succesive in reteaua de transport si in cea de distributie a energiei electrice. Reprezentantii distribuitorului CEZ spun ca defectiunea s-a produs la nivelul liniilor de inalta tensiune ale Transelectrica. Asa s-a ajuns la intreruperea alimentarii cu energie a zonelor de nord ale celor doua judete, fiind resimtita inclusiv in zona industriala a municipiilor Rm. Valcea, Curtea de Arges si Campulung Muscel. In plus a fost intrerupta o productie de circa 500 MW aferenta centralelor hidroelectrice de pe raurile Olt si Arges precum si CET Govora. Contactat de HotNews.ro, administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a spus ca a cazut o linie a Transelectrica din judetul Valcea, iar aceste intreruperi sunt fara precedent din 1990 incoace si ca doar o data, in 1977, a existat o cadere a retelei, atunci fiind totala, nu partiala ca acum.
UPDATE Transelectrica si CEZ au revenit cu un comunicat comun prin care sustin ca avaria s-a produs in conditiile retragerii din exploatare pentru lucrari accidentale a unei linii de inalta tensiune din reteaua de transport a energiei electrice. Un alt motiv ar fi aparitia unor fluxuri de putere mari atat in reteaua de transport cat si in reteaua de distributie a energiei electrice, generate de o productie de energie crescuta in centralele hidroelectrice de pe amenajarile raurilor Olt Mijlociu, Arges si Dambovita ca urmare a unui nivel crescut de hidraulicitate. In aceste conditii, au declansat o linie de 220 kV din reteaua de transport a energiei electrice si unele linii de 110 kV din reteaua de distributie.
Legat de avarie, ministrul energiei Victor Grigorescu a spus ca a aprecizat modul in care Hidroelectrica a actionat pentru reechilibrarea Sistemului Energetic National. "Hidroelectrica, de exemplu, ieri si-a facut treaba si a putut sa mentina siguranta in exploatare a liniilor si sa evitam pana la urma o situatie mult mai complicata", a spus Victor Grigorescu, potrivit Agerpres. Acesta a precizat ca asteapta rapoartele de analiza privind cauzele efective ale avariei, dupa care vor fi liate "masurile in consecinta".
Transelectrica a precizat ca manevrele de restabilire a sistemului au durat o ora si un sfert. "Mentionam ca nu a fost pusa in pericol siguranta in functionare a Sistemului Electroenergetic National si nu au fost deteriorate echipamente sau instalatii. Detalierea derularii evenimentelor si a cauzelor care au condus la declansarile succesive din retelele de transport si distributie vor face obiectul unei analize comune a CNTEE Transelectrica SA si a operatorului de distributie din zona celor doua judete, respectiv CEZ Distributie", a mai transmis Transelectrica printr-un comunicat de presa.
- Dividende mari, investitii mici
In realitate, investitiile sunt mult sub program. In 2015, planul de investitii in reteaua electrica de transport prevedea suma de 523 milioane de lei, insa s-au realizat doar 243 milioane de lei, adica 46%. Planul de mentenanta prevedea 168 milioane de lei si s-au realizat doar 119 milioane de lei, adica 71%. In 2014, planul de investitii a fost realizat doar in proportie de 38% din 495 milioane de lei, iar cel de mentenanta in proportie de 79% din 158 milioane de lei. Pentru volumul redus de investitii, Transelectrica da vina pe legislatia privind exproprierile si pe cea privind achizitiile publice.
Tot ca in cazul Transgaz, mare parte din profit se duce pe dividende. Transportatorul de energie, controlat de statul roman prin Ministerul Economiei, a incheiat anul 2015 cu un profit net de 360 milioane de lei, din care 194,2 milioane de lei (75%) s-au distribuit la actionari. Pentru investitii s-au repartizat doar 67 de milioane de lei. Aceasta in conditiile in care pentru perioada 2016 sunt propuse investitii de 356 milioane de lei, conform planurilor companiei. Ramane de vazut daca si cum va fi realizat acest plan.
Indemnizatiile celor aflati la conducerea Transelectrica sunt generoase. Directorul general, Toni Teanu, si alti doi directori, Octavian Lohan si Constantin Vaduva, primesc indemnizatii fixe lunare de cate 24.000 de lei. La acestea se adauga indemnizatii variabile anuale de sute de mii de lei. Vezi aici indemnizatiile directorilor si membrilor din consiliul de supraveghere.
Transelectrica este controlata de Ministerul Economiei, care detine 58,6% din actiuni, restul participatiilor fiind ale actionarilor privati.
- ANRE va verifica daca Transgaz si Transelectrica si-au facut investitiile planificate
Vor fi facute verificari si asupra ratei profitului, care se situeaza mult peste limita impusa de ANRE. "Rata profitului Transgaz se calculeaza in functie de mai multe activitati, iar una dintre ele este cea de investitii, deci pentru recuperarea costurilor de capital, ei nu pot depasi 7,7%. In schimb au adaugat si alte tipuri de activitati si in special activitatea de operare, in baza careia au un profit pe care il vom verifica si vom vedea daca este prea mare sau prea mic. Pentru activitatea de operare ar trebui sa aiba un profit modic, adica intre 5 si 10%, iar ei au raportat dublu", a mai afirmat Havrilet.
HotNews.ro a aratat recent ca tarifele de transport practicate de Transgaz si aprobate de autoritatea de reglementare au crescut constant, in fiecare an, regasindu-se in facturile la consumatorul final. Acestea ar trebui sa justifice investitiile Transgaz. In realitate, Transgaz nu realizeaza investitii, fiind mult sub cele prevazute in programul anual, reteaua de transport ajungand intr-o stare de dregradare avansata. Conform ordinelor ANRE, profitul ar trebui limitat la 7,72% din valoarea capitalului investit, in conditiile in care activitatea Transgaz este reglementata. Insa, rata profitului Transgaz este mult peste aceasta limita. Rata profitului brut a fost de 38,39% in 2015, iar rata rentabilitatii capitalului a fost de 13,7%. Mai departe, profitul este distribuit in mare parte actionarilor, statul roman detinand prin Ministerul Economiei 58% din participatii. Invocand profitul mare, conducerea Transgaz primeste bonusuri de performanta foarte mari. Doar directorul general Petru Vaduva a primit in 2015 un bonus de aproape 1,5 milioane de lei, pe langa remuneratia fixa de 216.598 lei. Transgaz nu a reusit nici pana acum sa faca lucrarile de interconectare, conform proiectelor vechi de multi ani, precum conducta dintre Giurgiu si Ruse (Bulgaria).
Transgaz nu are nici macar un dispecerat prin care sa monitorizeze piata in timp real, lucru recunoscut si de seful ANRE. "Operatorul de transport este partea cea mai importanta a sistemului gazier din Romania si gestioneaza, ceea ce este foarte important, piata de echilibrare. In ceea ce priveste operarea pietei de echilibrare, nu putem spune ca au succese importante", a precizat Niculae Havrilet.
Din profitul net de 488,7 milioane de lei obtinut in 2015, Adunarea Generala a Actionarilor a aprobat la sfarsitul lui aprilie a.c. distribuirea de dividende in valoare de 325 milioane de lei (reprezentand 65%), in urma unei propuneri semnate de ministrul economiei Costin Grigore Borc. Anterior, conform convocatorului AGA transmis de Consiliul de Administratie pentru sedinta din 29 aprilie s-a propus distribuirea de dividende de 250 de milioane de lei, cam jumatate din profit. Practic, ministrul Economiei a cerut mai mult decat s-a propus initial.
In 2015, a fost indeplinit doar 41% din programul de investitii si doar 16,4% din cele de reparatii si reabilitari. Motivele lipsei investitiilor sunt reluate de companie de la an la an. Sunt cam aceleasi in fiecare raport al administratorilor.
Investitii sub program au fost si in 2015, si in 2014, si in 2013. Si situatia continua. In primele trei luni din 2016, cheltuielile totale de investitii au fost de 12 milioane de lei, adica 30% din program, arata raportul pe primul trimestru.
Citeste si Transgaz percepe tarife nejustificat de mari. Banii merg spre actionarii companiei si nu spre investitiile necesare in infrastructura imbatranita
data asta s-a intamplat in sfertul de tara in care sunt concentrate retele care inca duc.
nu sunt numai proasta intretinere si investitii slabe.
sunt sigur ca sunt/au fost informari pe masa cui trebuia si nu s-a intamplat nimic.
Dispecerul Energetic National stie sa spuna cel mai bine cum s-a ajuns aici.
http://www.zf.ro/zf-24/faceti-cunostinta-cu-cel-mai-bine-pazit-secret-din-energie-dispecerul-energetic-national-creierul-sistemului-locul-unde-se-intra-numai-dupa-ce-treci-de-cititorul-de-retina-11290383
Probabil ca analiza dureaza pana la gasirea mortului (intotdeuna cel vinovat) !
Ati uitat sa spuneti ca unul din actionari (nesemnificativ) e Statul, care printre altele e cel care umbla la tarif !
De, oare de se mira acum acoperitii, ca nu vad investitiile !
De aia trebuie impozite mai mari: investesti mai putin de 50% din profit atunci te impozitez cu 65%.
Ai reduceri de taxe pentru investitii nu pentru investitori.
Nu te mai plange! Statul roman isi bate joc de tine! El poate hotara singur planul de investitii (n-are nevoie de ceilalti actionar)!
Asa ca mucles!
Cu ce scop - scop de a mentine monopol pe un serviciu de o calitate excrecabila si fara nici o raspundere!
Pentru ziua de azi voi incasa de la asigurator 80000€ pentru lipsa de electricitate din fabrica- asigurator care se va indrepta impotriva furnizorului - implicit impotriva Transelectrica- iar banii vor fi platiti din buzunarul tuturor!
TEHNOCRATII AU DISTRUS TARA
felicitari
Demisia Ciolos, Demisia Iohannis, PNL scos in ilegalitate
In 1977 am avut o astfel de avarie , iar pagubele produse la nivel national au fost mai mari decat cele provocate de cutremurul din 4 martie 1977 !!
Acum trebuie sa ne asteptam la ce-i mai rau . Nu se fac investitii, nu se fac retehnologizari, gestionarea este facuta de catre politruci (daca se ajunge ca la o filiala Transelectrica sa numesti sef un chelner, la ce sa ne asteptam? )
2. Taierile de curent se faceau aleatoriu, functie de cat de zelos era activistul de la butoane. Si nu "in fiecare seara". Poate ai avut tu ghinion. Eu de ex. aici in Iasi nu am avut asa taieri de curent (si nu eram in bloc de securisti sau ceva).
De fapt, niciunul nu aveti dreptate - @mircea_cjn are. Intr-adevar, imediat dupa cutremurul din '77 a avut loc o cadere totala a SEN (aveati vreo 12-13 ani pe-atunci, Toni, si e de inteles ca nu va amintiti, la nivelul consumatorului casnic n-a fost mare lucru); nu-mi mai amintesc cat a durat, cred ca in jur de jumatate de zi. Iar la vreo cateva luni dupa cutremur a mai fost una tot asa, de cateva ore.
Cam astea au fost caderile de sistem propriu-zise.
Cealalta poveste, cu intreruperile, statul la lumanare etc., este ceva cu totul diferit dpdv al energeticianului; acelea erau intreruperi planificate si controlate, nicidecum aleatoare.
Pe de alta parte, la fel de falsa e si presupunerea ca "aia" lasau apa sa treaca neuzinata si-n acelasi timp intrerupeau alimentarea populatiei...
Simplificand lucrurile, cu bune si cu rele tara se industrializa intr-un ritm atat de rapid incat sistemul energetic nu tinea pasul si exista un deficit de putere. Ca sa faca fata consumului, dispecerii erau nevoiti sa "taie", sa aplatizeze varfurile de consum - din care, ce sa vezi, cel mai mare era varful de consum de seara, cu precadere in serile lungi si geroase de iarna. Si cum deconectarea consumatorilor industriali iesea din discutie, erau sacrificati casnicii...
N-am lucrat si nu lucrez "in sistem", dar il cunosc bine. Presupunerea implicita ca energeticienii "comunisti" erau niste idioti care nu stiau ce fac este complet falsa. Indraznesc chiar sa spun ca, daca lucrurile inca se mai taraie si-n ziua de azi, cu chiu, cu vai, asta se datoreaza cu precadere "vechii garzi" si celor care au invatat meserie direct de la ei. Interesati-va cam ce scoala fac in ziua de azi tinerii energeticieni in Politehnica bucuresteana si mai vorbim.
Vedeti ca am detaliat mai jos pana de curent iunie 1977.
1 - In RSR doar 20% din curent venea din hidrocentrale - restul din CET-uri.
1 - Tocmai ca la hidrocentrale avantajul e ca turbinele pot fi oprite, pornite sau incetinite, dupa cum are reteaua nevoile.
Turbinele hidro intra/ies din sarcina intr-adevar in cateva minute. Probabil cea mai performanta hidrocentrala din Europa din acest punct de vedere (sau, hai sa nu alimentam exceptionalismul romanesc - una dintre cele mai performante) este cea de la Ciunget, de pe Lotru, cu un timp de reactie de 1-2 minute.
Ce spuneti dvs. se refera exact la termocentrale.
Adicatelea, e ca-n caragialescul "Doua loturi" - e cum ziceti dvs., insa vitavercea.
Ps - Asta nu schimba ceea ce afirm mai jos despre taierile de curent din RSR.
Mi se pare cel putin jenant sa apreciati ca o avarie produsa in reteaua de transport are cauze exclusive nivelul redus al investitiilor. E ca si cum ati spune ca un accident de masina (accident pe care nu l-ati vazut sau nu ati vazut nici macar descrierea lui) se datoreaza exclusiv faptului ca acea masina era Dacie si nu Mercedes. N-ar fi o problema daca parerea dumneavoastra ar fi fost facuta cunoscuta in fata blocului, dar sa spui asa ceva in gura mare, fara acoperire, fata de o societate listata la bursa, nu vi se pare putin cam ... nefiresc ? Ma gandesc ca ar fi fost corect deontologic sa asteptati macar descrierea avariei. Sau aveti un motiv anume de graba ?
Intorcand problema invers, sunteti de parere ca functionarea sistemului nu are nimic de-a face cu nivelul investitiilor TEL? De distribuitori nici nu mai vorbim, ca ei isi fac investitiile pe banii clientilor, sub obladuirea blajina si incurajarea tacita a ANRE...
Aceasta este calea de urmat, și nu așteptarea tâmpă, lipsită de orice sens, ca o entitate (statul sau oricine altcineva) să facă investiții și să ne asigure 100%. Calea și viitorul este ca fiecare gospodărie, casă sau blocuri de locuințe să se doteze cu panouri fotovoltaice și să fie oarecum relativ independentă de sistemul național.
Chiar de va fi să pice curentul, cei care au panouri fotovoltaice și instalația aferentă, le va funcționa hidroforul, pompa de recirculare sau congelatorul - 1 săptămână, 2 - până la eventuala remediere.
Cei care fiind trăitori în România se bazează pe asigurările de sănătate, pe sistemul de pensii, pe Apa Nova sau orice entitate de acest fel, vor avea foarte mari dezamăgiri.
Domle cata vreme lunar eu imi iau 2000 lei leafa in mana si dau, deopotriva, 2000 lei la Stat (taxe+contributii), asteptarea mea nu este "tâmpă, lipsită de orice sens".
Celulele voltaice sunt ok la scara micro - la scara macro (orase intregi) investita costa enorm si iti da un curent mai scump.
problema Germaniei este ca a pierdut aproape toate pozitiile pe care le avea in zona productiei panourilor in favoarea Chinei, pastrandu-si totusi leadership-ul in Invertoare - dar decizia Guvernului Germaniei de a subventiona aceasta industrie a avut si va avea urmari pozitive la scara planetara si asta nu trebuie sa uitam !!
Acum vreo 10-12 ani am citit niste studii facute de o universitate din Germania,care aratu clar ca regenerabile vor destabiliza sistemele energetice,deoarece nu produc constant
-azi nu bate vatul , eolienele nu produc trebuie suplimentat cu hidro
-maine este inourat , fotovoltaicele nu produc trebuie suplimentat cu termo
-poimaine este seceta , hidro nu produce trebuie suplimantat cu nuclear
Dar ce faci , cand toate regenerabile produc la capacitate maxima si nu are cine sa consume aceasta energie?!?!?!
Dar ce faci , cand toate regenerabile nu produc si este cerere mare in piata de energie?!?!?!
Parerea mea personala este acceea ca in tarile care au multa energie regenerabila vor fi dezechilibre mari si ca im acest moment in europa niciun sistem energetic nu este pregatit sa faca fata acestor dezechilibre.
Trebuie sa ne imaginam liniile de transport ca pe niste autostrazi.
FRANTA are un sistem de autostrazi OK , dar pentru Campionatul European acest sistem ar trebui dublat sau triplat. Merita Investitia?!?! NU!!!Deci timp de o luna apar dezechilibre pe autostrazile din Franta.
Cam astea sunt si sistemele energetice
Ce este clar si fara echivoc : foarte multe linii de transport si statii de transformare trebuie RETEHNOLOGIZATE!!!!
Ciudat, nimeni nu a fost sanctionat si raportul de ancheta nu l-a vazut nimeni.
Va intalnesc pe strada si va dau buna ziua, iar dvs. ma injurati de mama... asta faceti aici, doar dvs. stiti de ce.
Altfel, ramane cum am stabilit - daca n-aveti argumente la subiect, o injuratura sau mistocareala la adresa interlocutorului salveaza intotdeauna situatia. Sau cel putin asa credeti dvs.
Si, din pacate, pe masura ce trec anii, aveti tot mai multa dreptate. Pe masura ce nivelul mediu de educatie scade, iar cei care mai inteleg cate ceva fug incotro vad cu ochii, tara asta se umple de imbecili ignoranti, care in afara de "ba pe-a matii" si de hahaiala groasa nu-s capabili de nimic altceva.
Alegeti dvs. din ce categorie vreti sa faceti parte, cea mai sus descrisa, sau cea a tot mai putinilor oameni care au, daca nu neaparat cunostinte (tehnice in cazul de fata), macar cei sapte ani de-acasa.