Ministrul Energiei: Fara o analiza tehnica pe tema liberalizarii pietei gazelor, vom crea false dezbateri
"Orice decizie ar trebui fundamentata pe un studiu. Am solicitat un studiu pe baza caruia sa ne fundamentam o anumita abordare, altfel riscam sa emitem opinii si sa cream false dezbateri", a precizat ministrul.
"Inainte sa ne dam cu parerea, ar trebui sa vedem daca sunt lucruri bazate pe o analiza tehnica. Am auzit pareri, pareri", a mai spus Grigorescu.
Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), a declarat, recent, ca acum este un moment favorabil liberalizarii totale a preturilor la gazele naturale livrate consumatorilor casnici. Havrilet spune ca a avut intalniri cu reprezentanti ai Ministerului Energiei, in cadrul carora a cerut sa fie abrogata cresterea de 10% a preturilor, asa cum este prevazuta in calendarul de liberalizare. Odata cu aceasta abrogare ar trebui sa fie liberalizata piata pentru toti consumatorii, in conditiile in care pentru casnici, pretul a ajuns la 60 lei/Mwh, cu doar 3 lei mai mic decat al gazelor din import. In cazul in care s-ar continua liberalizarea, preturile reglementate ar ajunge sa fie peste cele al gazelor de pe piata libera.
Daca ar fi aplicat calendarul, pretul gazelor furnizate consumatorilor casnici ar ajunge la 66 lei/MWh.
"Practic, am solicitat ca Hotararea de Guvern care impune cresterea preturilor la consumatorul casnic cu 10% de la 1 iulie sa fie abrogata si sa ramanem la pretul de 60 de lei pe MWh, cat este astazi, ca pret de referinta, urmand ca piata sa stabileasca adevaratul pret, dar sa nu plecam de la 66 de lei sau chiar 72 de lei asa cum este prevazut in calendarul de liberalizare", a declarat Havrilet, cu ocazia unei conferinte pe tema strategiei energetice.
Acesta a precizat ca Ministerul Energiei nu a dat un raspuns propunerii, solicitand un studiu de impact al liberalizarii totale, pentru a fi exclus riscul ca preturile de pe piata libera sa creasca din nou. Havrilet sustine ca pentru urmatoarele noua luni, nu sunt anuntate modificari importante de pret. "Asa cum vedem evolutia petrolului, de care depinde pretul gazelor, piata petrolului ramane un nivel mic, iar, in urmatoarea perioada de noua luni nu vedem o modificare importanta, dar trebuie sa ne gandim ca urmatoarea perioada de noua luni este un an gazier. Deci in anul gazier 2016-2017 nu vedem o modificare a pretului", a spus seful ANRE.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul