Hidroelectrica a inregistrat pe primele cinci luni ale anului 2016 o cifra de afaceri de 1,29 miliarde lei si un profit de 560 de milioane de lei, se arata intr-un comunicat al companiei. Potrivit acestuia, Hidroelectrica a produs in aceasta perioada o cantitate de energie de 6.9 TWh. Miercuri, 8 iunie, ar fi trebuit ca Tribunalul Bucuresti sa se pronunte asupra iesirii companiei din insolventa, insa a mai fost stabilit un termen pentru 15 iunie.

Pe fondul scaderii productiei cu 1.4 TWh din cauza unei hidraulicitati mai scazute in primele luni ale anului 2016, coroborat cu scaderea pretului mediu de tranzactionare de la 164 lei/MWh in 2015 la 156 lei/MWh in 2016, cifra de afaceri a scazut cu 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Din aceleasi considerente si rezultatul financiar este mai mic cu 12%, respectiv 560 milioane lei fata de 635 milioane lei inregistrat de societate pe primele 5 luni din 2015, se mai arata in comunicat.

In urma scaderii costurilor si optimizarii activitatilor si fluxurilor, impuse de administratorul judiciar prin Planul de Reorganizare, marja profitului brut a crescut de la 40% in 2015 la 43% in 2016. Hidroelectrica avea la 31.05.2016 o lichiditate proprie de 1.6 miliarde lei care creste in fiecare luna cu circa 100 milioane lei. Doar din dobanzi la depozitele bancare, Hidroelectrica a castigat pe primele 5 luni 7,4 milioane lei. Dupa cum se poate observa din tabelul de mai jos, insolventa a fost singura perioada in care s-a creat valoare adaugata pentru actionari, perioada de la infiintarea companiei (2000) si data intrarii in insolventa (2012), in fapt a insemnat o pierdere pentru actionari, se mai precizeaza in comunicat.

"In cei 4 ani de insolventa Hidroelectrica a trecut printr-un proces radical de restructurare si eficientizare. In urma acestui proces, Hidroelectrica a devenit cea mai profitabila companie din Romania, in ultimii 3 ani inregistrand o EBITDA de 63% din cifra de afaceri. Insolventa Hidroelectrica a demonstrat ca si companiile statului au potential, a aratat ca si ele pot genera stabilitate, incredere, performanta si profit daca sunt administrate corect. Azi Hidroelectrica este un model aspirational si pentru alte companii ale statului si nu numai. Pe fondul acestor evolutii pozitive, Hidroelectrica va consemna in 2016 un profit record de 1,3 miliarde de lei. Azi avem un grad de umplere de 79% in lacuri fata de 67% la aceeasi data a anului trecut. Asta inseamna o rezerva de 2,5TWh, ceea ce ne va permite sa vindem mai mult si mai scump in perioada de vara, maximizand astfel veniturile si implicit rezultatul financiar. Tot in 2016 Hidroelectrica va consemna un alt record: cel mai mare pret incasat de o companie in urma unui proces de listare. Daca aplicam un multiplu de doar 10 ori EBITDA, desi in industria energetica multiplul e de 15-18 ori EBITDA, valoarea companiei ar fi de 5 miliarde Euro. Un pachet de 15% din capitalul social, care face obiectul IPO, inseamna 750 milioane de euro, de departe un record absolut inregistrat de o companie romaneasca in urma listarii pe bursa", a declarat Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar Hidroelectrica.