Pretul energiei electrice pentru populatie ar putea scadea de la 1 iulie cu 1-2%, in urma reducerii tarifului de transport si a preturilor pe piata libera, a declarat, luni, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, potrivit Agerpres.

"De la 1 iulie, parcurgem inca o etapa pentru dereglementarea preturilor pentru consumatorii casnici, astfel incat, in cosul de consum, in loc de 40% energie cu pret reglementat, 60% cu pret liber, se va institui cosul 70% pret liber, 30% reglementat. Exista o consistenta scadere pe piata angro, ceea ce ne face sa credem, corelat cu ieftinirea activitatii de transport, la o scadere cu 1-2% la pretul final", a declarat Havrilet.

Reamintim ca ANRE intentioneaza sa reduca tariful mediu pentru transportul energiei electrice cu 10,8% la 18,7 lei/MWh, pentru perioada iulie 2016-30 iunie 2017. De asemenea, tariful pentru serviciul de sistem va fi redus de 12,88 lei/MWh, ceea ce inseamna o scadere de 6,3%, potrivit unui proiect de ordin al ANRE. Transelectrica a cerut tarife mai mari de atat, insa ANRE nu le-a acceptat in urma analizarii costurilor justificate cu prestarea serviciilor de transport si sistem.

Transelectrica a cerut un tarif mediu pentru transport de 19,78 lei/ MWh, ceea ce ar fi insemnat o scadere de doar 5,7% si un tarif pentru serviciul de sistem de 16,01%, ceea ce ar fi dus la o crestere cu 16,4%.