ANRE a aprobat o metodologie prin care se va evita aparitia cazurilor in care se construiesc locuinte la distante mari fata de retelele electrice de distributie

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 22 iunie 2016, 16:52 Economie | Energie


Comitetul de reglementare al Autoritatii  Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a aprobat, in sedinta de miercuri, 22 iunie 2016, Metodologia pentru emiterea avizelor de amplasament de catre operatorii de retea. O parte din prevederi au ca scop evitarea aparitiei cazurilor in care se construiesc locuinte individuale amplasate la distante mari fata de retelele electrice de distributie, pentru racordarea carora este necesara extinderea retelelor electrice, a caror realizare este ineficienta economic pentru operatorul de retea, se arata intr-un comunicat al ANRE.

In aceste cazuri, proprietarii imobilelor s-ar afla intr-o situatie extrem de dificila avand in vedere necesitatea asigurarii alimentarii cu energie electrica a locuintelor.

Astfel, pentru situatia in care obiectivul pentru care se solicita emiterea avizului de amplasament este o locuinta individuala pentru racordarea careia s-a cerut o putere mai mica de 30 kVA, daca nu exista retea electrica de joasa tensiune la o distanta mai mica de 100 m si nici nu sunt indeplinite conditiile preliminare pentru realizarea acesteia, ca raspuns la cererea de emitere a avizului de amplasament, operatorul de distributie concesionar transmite solicitantului, o scrisoare prin care il informeaza ca nu poate fi emis avizul de amplasament deoarece nici in anul in curs si nici in anul urmator nu sunt conditii pentru racordarea locuintei la reteaua electrica de distributie. Fac exceptie situatiile in care solicitantul avizului de amplasament pentru construirea locuintei prezinta o declaratie conform careia solutia de alimentare cu energie electrica a viitoarei locuinte nu implica racordarea la reteaua electrica de distributie publica de joasa tensiune; documentul in cauza constituie anexa la avizul de amplasament, informeaza ANRE.

Potrivit acesteia, scrisoarea mentionata anterior trebuie sa contina informatii detaliate privind conditiile de realizare si finantare a retelei electrice de distributie pentru electrificarea localitatilor ori pentru extinderea retelelor electrice de distributie, prevazute de actele normative in vigoare.
O alta modificare fata de prevederile Metodologiei in vigoare se refera la situatia in care are loc mutarea pe noile amplasamente a instalatiilor operatorului de retea. In acest sens, s-a modificat modalitatea de suportare a contravalorii indemnizatiilor si despagubirilor stabilite in conventia avand ca obiect exercitarea de catre operatorul de retea a drepturilor de uz si servitute asupra terenurilor afectate de  instalatiile electrice, conventie pe care operatorul de retea o incheie cu titularul dreptului de proprietate privata asupra terenurilor afectate de  instalatiile electrice.

Contravaloarea indemnizatiilor si despagubirilor stabilite in aceasta conventie incheiata in conditiile si cu respectarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 135/2011 pentru aprobarea regulilor procedurale privind conditiile si termenii referitori la durata, continutul si limitele de exercitare a drepturilor de uz si servitute asupra proprietatilor private afectate de capacitatile energetice, a conventiei-cadru, precum si a regulilor procedurale pentru determinarea cuantumului indemnizatiilor si a despagubirilor si a modului de plata a acestora, se suporta de operatorul de retea.

Metodologia stabileste etapele si procedurile necesare pentru emiterea avizelor de amplasament de catre operatorii de retea, inclusiv pentru incheierea contractului pentru eliberarea amplasamentului si/sau pentru realizarea conditiilor de coexistenta si pentru realizarea lucrarilor de eliberare a amplasamentului/realizarea conditiilor de coexistenta intre obiectivul propus si retelele electrice.

Potrivit ANRE, modificarile si completarile aduse prevederilor Metodologiei in vigoare vor avea un impact pozitiv asupra activitatii de emitere a avizelor de amplasament prin evitarea pozitiilor inflexibile din partea operatorilor de retea si a birocratiei prin explicitarea etapelor si actiunilor operatorului de retea.

ANRE arata ca proiectele de infrastructura transeuropeana de transport sunt investitii publice de importanta strategica pentru Romania, care asigura conectivitatea cu coridoarele de transport europene si cresterea mobilitatii populatiei si a marfurilor, influentand in mod direct relatiile economice si dezvoltarea mediului de afaceri la nivel national. Completarile din cadrul Metodologiei referitoare la emiterea avizelor de amplasament favorabile conditionate pentru proiecte de infrastructura de transport transeuropeana au ca efect evitarea intarzierilor in implementarea acestor proiecte, cu impact favorabil in asigurarea accelerarii realizarii interconectarii dintre reteaua de transport de interes national/regional cu cea europeana, a mai precizat ANRE.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2397 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Sa.. (Miercuri, 22 iunie 2016, 17:13)

  SeverDiculescu [anonim]

  vezi spagi acum la nesimtitii astia......Ei nu plateau oricum investitia. O platea clientul iar dupa 4 ani devenea proprietatea lor.
 • +5 (5 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 22 iunie 2016, 17:30)

  andipetre [anonim]

 • +4 (4 voturi)    
  Independenta energetica (Miercuri, 22 iunie 2016, 17:42)

  Alfabetix [utilizator]

  Pe cand metodologii de incurajare a consumatorilor casnici sa devina independenti de sistemul energetic prin sisteme autonome ca mini centrale eoliene sau solare ?!
  Noo, toti trebuie sa fim dependenti de niste institutii care umfla costurile cu mare nesimtire!
 • +3 (3 voturi)    
  inducere in eroare (Miercuri, 22 iunie 2016, 20:18)

  Dedalus [utilizator]

  Din ce in ce mai multi vor folosi panouri fotovoltaice si turbine eoliene mici.

  Necesarul de current este foarte mic, pentru ca si puterea consumatorilor actuali este foarte mica.

  Factura de current insa ascunde acest consum redus sub tot felul de bazaconii menite doar sa umfle buzunarele distribuitorilor si producatoriolor nationali.

  O casa se poate descurca foarte bine cu generatoare ce folosesc surse de enerrgie regtenerabiula in afara retelei de distributie.

  O privire pe facture de current va va lamuri.
  • +4 (4 voturi)    
   Totusi (Miercuri, 22 iunie 2016, 21:03)

   Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Avem energie hidro ce este vanduta cu 5 bani/ kW.de ce trebuie ca eu sa investesc mii de euro in panouri cu o durata de viata de 20 de ani doar ca sa evit impostura unora si neglijenta autoritatilor de a reglementa piata.
 • +3 (3 voturi)    
  Eficienta max (Miercuri, 22 iunie 2016, 20:53)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Operatorii de retea sunt la facut profit pt mafiotii interni si externi..
 • +3 (3 voturi)    
  Omorarea din fasa a concurentei (Miercuri, 22 iunie 2016, 21:53)

  Precup [utilizator]

  Trebuie sa priviti aceasta decizie in context mai larg. Vine pe fondul luptei RCS-RDS si a altora de a patrunde pe piata de distributie, unde exista monopol. ANRE se opune cu inversunare spargerii monopolului si astfel scaderii tarifelor de distributie.

  Un distribuitor este un proprietar de cabluri de curent, care ia curentul de la furnizor si ti-l aduce in casa.

  Logica in care poate actiona un nou distribuitor (nu confundati cu furnizor - producator de curent) este aceea de a face retea de distributie acolo unde nu exista. De a trage cabluri acolo unde altii nu vor. Iar dupa cum stiti, RCS-RDS e teribil de priceputa in a instala cabluri. Prin aceasta decizie, ANRE se asigura ca distribuitorii fara retea nici nu vor putea sa isi construiasca una. Ca nu vor putea sa traga fire. ANRE practic nu-i lasa pe altii sa-ti aduca curent in casa acolo unde furnizorii monopolisti au cumparat pe te miri ce vechile retele comuniste.

  Un distribuitor nou care vrea sa patrunda pe piata poate alege in mod deliberat sa se extinda mai intai in pierdere, pentru a castiga cota de piata. Acum ANRE obliga eventualii noi furnizori, care ar putea sa apara dupa spargerea monopolului sa nu poata face nimic.

  Toate acestea ca sa ne taxeze ei cat mai mult - din totalul facturii taxa platita catre distribuitori este mai mult de 50%.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by