Exclusiv Tranzactie neobisnuita a Electrica Furnizare: A cumparat un volum urias de certificate verzi, de la un singur grup de firme, cu livrare pana in 2019, de pe o piata aflata in suferinta

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 22 iulie 2016, 12:55 Economie | Energie


Energia verde creeaza probleme la Electrica Furnizare
Foto: AGERPRES
 documente
(22 Iul 2016) PDF, 310KB
Electrica Furnizare a efectuat in lunile aprilie-mai 2016 mai multe tranzactii, cumparand 1,6 milioane de certificate verzi de aproape 60 de milioane de euro, de la firme apartinand grupului portughez: EDP Renewables. Aceste tranzactii au atras atentia prin volumul neobisnuit de mare si perioada lunga de livrare, pana in 2019, in conditiile in care piata se confrunta cu un excedent urias de certificate verzi si in conditiile in care se anunta reducerea cotei obligatorii a acestora. La solicitarea HotNews.ro, Electrica Furnizare a oferit un raspuns contradictoriu, si anume ca aceste contracte asigura "o diminuare a efortului tranzactionarii multiple si gestionarii unui numar prea mare de contracte de achizitie de certificate verzi".

Altfel spus, este mai avantajos sa cumperi pe termen lung de la acelasi grup, ca sa eviti efortul de a incheia prea multe contracte. Insa explicatia contrazice faptele. Electrica Furnizare a incheiat circa 20 contracte cu cel putin 11 din firmele EDP Renewables: CUJMIR SOLAR S.A, FOTON EPSILON S.A, FOTON DELTA S.A., STUDINA SOLAR S.A., VANJU MARE SOLAR S.R.L., CERNAVODA POWER S.A., POTELU SOLAR S.A., PESTERA WIND FARM S.A., WIND FARM S.A., IALOMITA POWER S.R.L. si SIBIOARA WIND FARM S.R.L.

Important de mentionat ca pe piata certificatelor verzi sunt inregistrati 679 de furnizori.

Tranzactiile au fost efectuate prin intermediul bursei OPCOM, insa este greu de explicat cum a ajuns Electrica Furnizare sa raspunda la atatea oferte lansate de catre firmele EDP Renewables, mai ales ca si alte licitatii, pretul cerut era acelasi: 132 lei pe certificat.

Apoi este inexplicabil cum au fost incheiate contracte pe o perioada atat de lunga in conditiile in care Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE)anunta reducerea cotei obligatorii de certificate verzi pentru 2017: de la 12,15% cat este pentru 2016 la 8,3%. Practic, este redusa cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie (E-SRE) care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi. De asemenea, piata se confrunta cu un mare excedent de certificate verzi, motiv pentru care se si merge pe pretul minim in tranzactii: 132,4 lei/certificat. Practic, sunt milioane de certificate verzi nevandute, fapt care nemultumeste profund producatorii din zona energiei regenerabile. In prezent, ar fi un excedent de 6 milioane de certificate verzi. Pentru 2015 si 2016 au fost emise circa 15 milioane de certificaet verzi.

In cazul in care pretul certificatelor va scadea in urmatorii ani, iar contractele cu firmele EDP Renewables nu vor fi modificate prin acte aditionale, Electrica Furnizare va iesi mult in pierdere, ceea ce ar face ca aceste tranzactii sa fie trecute la categoria "afaceri pagubitoare".

Potrivit unui model de contract (vezi documentul atasat) incheiat cu una dintre firme, relatia dintre cele doua parti poate inceta in urmatoarele conditii:  
 • terminarea perioadei de valabilitate stabilita conform prevederilor
 • in caz de dizolvare, lichidare, faliment, retragerea licentei uneia dintre partile contractante, partile fiind insa tinute sa isi indeplineasca obligatiile contractuale rezultate pana in momentul aparitiei cauzei; partea care se afla in una din aceste situatii are obligatia sa notifice celeilalte parti data aparitiei situatiei, care va fi considerata data de la care prezentul contract inceteaza sa-si produca efectele,  in cel mult 3 zile lucratoare de la aparitia situatiei
 • prin Ordin / Decizie ANRE de incetare a aplicarii cadrului de reglementare prin care a fost stabilit prezentul contract.
Ce raspunde Electrica Furnizare:

"Achizitionarea certificatelor verzi este o obligatie a oricarui furnizor care alimenteaza cu energie electrica clienti finali, conform prevederilor Legii 220/2008 cu toate modificarile si completarile ulterioare.

In scopul respectarii reglementarilor si pentru evitarea penalizarilor, Electrica Furnizare are in vedere achizitionarea numarului obligatoriu de certificate verzi atat la nivel trimestrial, cat si la nivel anual.

Pentru a evita riscurile de nerespecatare a incadrarii in cotele obligatorii stabilite de ANRE, Electrica Furnizare are in obiectiv, pe cat posibil incheiarea de contracte cu parteneri cunoscuti, cu care a mai avut in istorie contracte care s-au derulat fara incidente. In acest context, au fost initiate oferte de raspuns pentru licitatiile organizate in Piata Contractelor Bilaterale de Certificate Verzi (PCBCV) in perioada aprilie-mai 2016. Cu producatorii cu care s-au incheiat tranzactiile respective au fost incheiate in timp si contracte de achizitie de energie electrica, ei raspunzand cu cel mai mic pret ofertelor initiate de Electrica Furnizare pe platformele administrate de OPCOM.

Contractele de achizitie de certificate verzi la care se face referire sunt cu livrare si plata lunare, in functie de posibilitatile producatorilor dar si tinand cont de necesitatile Electrica Furnizare. Plata in cadrul acestor contracte este una foarte avantajoasa, termenul fiind de 30 de zile de la data emiterii facturilor, deci plata se face dupa livrare. La incheierea acestor contracte, Electrica Furnizare nu a efectuat nicio plata in avans. Contractele prevad de asemenea clauze asiguratorii atat pentru buna derulare a acestora, cat si pentru adaptarea la contextul modificarii legislatiei.

Referitor la pretul de achizitie, aceste contracte au fost incheiate la pretul minim stabilit de ANRE si se va actualiza prin act aditional de fiecare data cand reglementatorul va introduce modificari ale acestui reper.

Numarul de certificate verzi tranzactionat prin intermediul acestor contracte nu asigura mai mult de 30% din necesarul anual estimat. Pentru certificatele verzi achizitionate prin aceste oferte, exista in tandem si contracte de vanzare catre clienti finali pentru care avem astfel de obligatii de achizitie.

Aceste contracte de achizitie de certificate verzi sunt avantajoase si prin faptul ca din partea clientilor finali ni se solicita predictibilitate asupra pretului si ofete pentru perioade mai mari de un an. Totodata acestea asigura si o diminuare a efortului tranzactionarii multiple si gestionarii unui numar prea mare de contracte de achizitie de certificate verzi
".

Actionarul majoritar al Electrica Furnizare (78%) este Electrica SA, actionar minoritar, cu 22%, fiind Fondul Proprietatea. La randul sau, Electrica SA este companie cu capital majoritar privat, in urma listarii din 2014, insa cel mai mare actionar, cu o participatie  de 48,7% este de Ministerul Energiei.

Ministrul energiei Victor Grigorescu a declarat recent intr-un interviu acordat HotNews.ro ca in ceea ce priveste regenerabilele, "avem cateva lucruri care nu sunt functionale". "Este o piata care s-a dovedit, pana la urma, destul de complicata. Exista o discutie legata de pretul certificatului. Sunt companii care au reusit sa valorifice aceste certificate, alte companii care nu reusesc sa le valorifice. A fost si o discutie apropo de viabilitatea acestui sistem din punct de vedere concurential. Au fost discutii si cu Consiliul Concurentei. Sunt mai multe lucruri care trebuie luate in calcul. Mai mult decat atat, s-a tot pus accentul pe cota. Cat este cota? Cota este departe de a fi singurul element important. Sunt exceptii de la aplicarea acestui sistem, exceptii pentru marii consumatori si acesta este un element important. Sunt elemente de natura fiscala, cand anume se platesc taxele si impozitele pentru certificatele verzi la momentul in care s-a incasat bani pentru ele. Cred ca ar trebui sa privim toata aceasta situatie a certificatelor de o maniera globala pentru ca probabil interventia in mai multe puncte poate sa ne aduca in aceasta zona de echilibru. Cred ca acum cativa ani am dat dovada de mult entuziasm si acum platim pretul pentru acest entuziasm", a spus Grigorescu.
Reprezentantii industriei energiei regenerabile sunt ingrijorati de propunerea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) de stabilire a unei cote obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie (E-SRE) care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2017 la nivelul de 8,3% din consumul final brut de energie, se arata intr-o scrisoare a trei organizatii din domeniului energiei regenerabile transmise premierului Dacian Ciolos.

Potrivit acesteia, valoarea cotei propusa de ANRE de 8,3% pentru 2017, sub nivelul celei din 2016 si mult sub nivelul cotei de 18% prevazuta in legea 220 pentru anul 2017, lege in baza careia s-au facut investitiile in sectorul regenerabilelor reprezinta dovada clara ca actualele reglementari nu sunt functionale. Reamintim ca producatorii de energie regenerabila au investit peste 7 miliarde de euro in sectorul energetic in baza unei legi adoptate de Parlamentul Romaniei care a creat asteptari legitime de recuperare a investitiilor. "In mod regretabil, remarcam ca autoritatile, in loc sa actioneze pentru atragerea de investitii noi in domeniul energetic, trateaza cu totala lipsa de interes investitiile deja efectuate, iar prin politicile aplicate incepand cu 2013, investitorii acumuleaza an de an pierderi financiare masive", se precizeaza in scrisoare.

In situatia in care nu se intervine si nu se recalculeaza cota obligatorie de energie regenerabila sustinuta in sensul cresterii semnificative a acesteia fata de nivelul anului 2016 (12.15%), pentru asigurarea venitului minim necesar operarii parcurilor si rambursarii finantarii obtinute pentru realizarea investitiilor, singurul rezultat va fi distrugerea totala a industriei de energie regenerabila cu riscul real al ratarii tintelor pentru anul 2020. Asa cum inclusiv ANRE mentioneaza in calculele care fundamenteaza cota de 8.3% propusa, mai putin de 50% din certificatele verzi emise in 2017 vor putea fi valorificate, iar daca tinem cont si de excedentul existent deja in piata de aproximativ 6.5 milioane certificate care deja azi nu au cumparator, acest procent va scadea la cca 30%, se mai arata in document.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7935 vizualizari

 • +18 (18 voturi)    
  OK (Vineri, 22 iulie 2016, 13:23)

  Xorciser [utilizator]

  Statul cumpara scump cand ar putea cumpara ieftin. Nimic nou sub soare. Aceiasi prosti cheltuie bani pe care nu i-au muncit si de care nu le pasa.
  • 0 (14 voturi)    
   Nu-i ok (Vineri, 22 iulie 2016, 14:38)

   The_Dude [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

   Statul nu e chiar atat de prost. Numai ca sunt "baieti destepti" care il fac pe stat sa fie "prost".
  • -4 (8 voturi)    
   ;) (Vineri, 22 iulie 2016, 15:11)

   break a leg [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

   Electrica este companie cu capital privat
   • +8 (8 voturi)    
    ... (Vineri, 22 iulie 2016, 15:31)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui break a leg

    "Cel mai mare acţionar e statul român care prin Ministerul Economiei deţine 48,75% din capital. Pachete de 10,16% din acţiunile Electrica sunt deţinute de banca americană BNY Mellon sub formă de GDR-uri tranzacţionate la bursa de la Londra. Persoanele juridice (fonduri de pensii, fonduri de investiţii, bănci, companii de asigurări, societăţi locale şi străine) deţin 31,38% din acţiunile Electrica. Persoanele fizice deţin 9,66% din acţiunile Electrica."

    Carevasazica cine-i actionarul majoritar?
    Macane...
   • +4 (4 voturi)    
    Hm (Vineri, 22 iulie 2016, 15:38)

    The_Dude [utilizator] i-a raspuns lui break a leg

    Actionarii Electrica Furnizare sunt Electrica S.A. (unde statul are 48,78%) cu 78% si Fondul Proprietatea 22%.
   • +4 (4 voturi)    
    De aceea poate (Vineri, 22 iulie 2016, 15:47)

    Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui break a leg

    să-și jefuiască clienții cum vrea ea? Sunt destule firme private in domeniul energiei care unindu-se în interese formează un teribil de frumușel monopol.
  • 0 (2 voturi)    
   Dvs. si cei 15... (Vineri, 22 iulie 2016, 19:07)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

   ...care v-au dat plus sunteti in eroare. Vedeti comentariul de la 15:10 postat de @break a leg.
 • +16 (16 voturi)    
  sa intelegem (Vineri, 22 iulie 2016, 13:33)

  zot [utilizator]

  ca aceasta este sesizarea catre DNA?
 • +8 (8 voturi)    
  ... (Vineri, 22 iulie 2016, 14:19)

  pathfinder [utilizator]

  Aici sunt banii dumneavoastra!
 • +11 (11 voturi)    
  Pute oricum ai mirosi-o (Vineri, 22 iulie 2016, 14:23)

  lordoflight [utilizator]

  E ciocolata invelita in staniol regenerabil. Sunt curios ce spagi s-au dat si cui.
 • +7 (7 voturi)    
  o piata distorsionata de baietii destepti (Vineri, 22 iulie 2016, 15:10)

  break a leg [utilizator]

  Este o falsa problema aceea ca CV-urile se cumpara scump. Nu este asa, pretul cv este reglementat prin lege iar contractele pe termen lung au clauze care arata ca pretul este cel stabilit prin lege.

  Adevarata problema este ca Electrica cumpara doar de la anumite firme in urma unor intelegeri finnanciare obscure. Intr-o piata inundata cu certificate verzi pe care producatorii nu le pot vinde, tranzactiile se fac dupa ce "baietii destepti" se inteleg la comisioane.
 • +3 (3 voturi)    
  O hotie binenteles (Vineri, 22 iulie 2016, 18:09)

  cartofil [utilizator]

  Chiar daca cititorii nu se pricep la domeniu, isi dau seama clar ca este vorba de o hotie, prin care se fura statul roman. Toata afacerea energiei regenerabile este de fapt o hotie, au venit firme straine, au investit, au facut mori de vant care nu baga mai nimic in sistemul national, si-au scos banii din investitii din certificatele verzi si acum dispar, caci nu le intereseaza sa produca energie, le-au interesat doar sa faca profit rapid. Unii chiar isi lasa stalpii de beton, isi iau grupurile generatoare si le monteza prin alte tari. O moara de vant se amortizeaza in 20 de ani intr-o tara serioasa, daca baga curent in sistem. Daca nu baga nimic, cum isi permit sa paraseasca investitia dupa 3-4 ani? Inseamna ca si-au scos cheltuiala si profit si nu-i mai interesaza niste potentiali bani care ar veni cu taraita. Chiar nu face nimeni o analiza a ceea ce s-a intamplat cu energia regenerabila in Romania? Se stie cata energie baga aceste mori de vant in sistemul national? Banuiesc ca multe sunt ca satele lui Potemkin, stalpul de beton si carcasa goala a generatorului, sa iasa doar la numar si sa insface certificatele verzi.
  • 0 (0 voturi)    
   Fara suparare... (Vineri, 22 iulie 2016, 19:05)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

   ...dar sunteti complet pe dinafara subiectului.
   Ar fi prea complicat sa vi se explice cum sta treaba (pentru ca, intr-adevar, toata povestea chiar ESTE inutil de incalcita).
   Retineti doar un lucru. Producatorii astia primesc un numar de certificate verzi PENTRU FIECARE MWh injectat in retea. Altfel spus, daca sus pe stalp e doar o carcasa goala, o sa injecteze zero energie si-o sa primeasca zero certificate. Este exact atat de simplu.
   Sunt constient ca teoriile conspirationiste sunt tentante, dar asta e prea gogonata.
 • 0 (0 voturi)    
  Piata disfunctionala (Vineri, 22 iulie 2016, 20:50)

  MorticiaDi Medici [anonim]

  Mie imi suna foarte ciudat raspunsul companiei pentru ca pare sa isi justifice achizitionarea de Certificate Verzi doar prin impunerea prin lege a nivelului minim.

  Sunt chiar singura care isi pune problema ca achizitionarea de Certificate Verzi ar putea face parte chiar din politica de responsabilitate sociala a unei companii? Mai mult, exista consumatori finali care au o politica activa de sustinere a energiei verzi si care isi aleg furnizorii si in functie de acest criteriu.

  Ar putea chiar sa ofere optiuni pentru consumatorii finali in privinta procentului de energie verde pe care vor sa o consume. Asa ca nu inteleg de ce o companie s-ar limita la procentul minim impus de ANRE...

  Este clar ca piata respectiva nu este functionala. Ar trebui gasita o metoda corecta prin care furnizorii de energie verde sa-si poata vinde produsul si catre consumatorul final: consumatorii care vor energie verde ar trebui sa poata cumpara direct si sa-si deduca respectiva cheltuiala din factura de utilitati. Ar putea fi chiar listate pe BVB si/sau vandute ca titlurile de stat prin banci/dealeri primari...

  Daca sistemul nu permite o vanzare directa si deductibilitate automata din facturile de utilitati, producatorii de energie verde sunt indreptatiti sa dea in judecata statul pentru incalcarea liberei initiative si dreptului consumatorului de a alege tipul de energie dorita.
 • +1 (1 vot)    
  Acolo s-au platit niste comisioane (Vineri, 22 iulie 2016, 20:51)

  EMP [utilizator]

  Un prieten a investit intr-un mic parc de energie solara, impreuna cu familia. Mi-a explicat cum e cu vanzarea certificatelor verzi: Electrica le cumpara de la niste baieti destepti care cotizeaza puternic iar micii producatori de energie curata stau cu certificatele nevandute. Aici trebuie sa intre DNA-ul ca altfel nu se potolesc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by